Skip to content Skip to footer

10 spectacole must-see la FITS 2023

Aproape 60 de spectacole încap în FITS din acest an, dar iată selecția noastră de 10 evenimente teatrale de neratat dacă ești în Sibiu între 23 iunie și 2 iulie. 

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu numără cea de-a 30-a ediție sub ascendentul MIRACOLULUI, într-o formulă care aniversează trei decenii de spectacole, cu producții naționale și internaționale care pun an de an Sibiul pe harta evenimentelor teatrale cu răsunet. Astfel, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu găzduiește anual selecții de must-see-uri din România și de afară.

Celor peste 800 de evenimente live li se alătură o variantă de Abonament digital, valabilă pe tot parcursul festivalului, în cazul în care vrei să participi în regim remote la FITS.

Dintre acestea, am ales 10 întâlniri teatrale pe care ți le poți adăuga în calendar lejer, care promit, care par să ofere ceva inedit sau care pur și simplu sună ca viitorul spectacol despre care n-o să te oprești din a vorbi.

„În măsura imposibilului” – 23 și 24 iunie 

La Comédie de Genève meet Odéon-Théâtre de l’Europe Paris, Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa & Teatro Nacional D. Maria II – Lisbon, într-o co-producție pe care o vedem pe 23 și 24 iunie (de la 18.00) la Fabrica de Cultură, și mai apoi la festivalurile de la Avignon și la Edinburgh.
Tiago Rodriguez semnează regia acestui spectacol postdramatic, în urma unor interviuri cu membrii din Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Medici fără frontiere. Mărturiile acestora sunt înfășurate într-un cadru intim și muzical deopotrivă, care adaugă o filă importantă despre umanitar și umanitate, și despre teatru ca unealtă a empatiei, a înțelegerii interumane și a fragilității.

 

„Ora în care nu știam nimic unii de alții” – 24 iunie 

Într-un performance non-verbal marca Leta Popescu & Bogdan Spătaru, „Ora în care nu știam nimic unii de alții” spune multe fără a rosti nimic. Pentru o oră și 20 de minute de demonstrație pură a naturii umane, a lucrurilor care ne unesc și ne separă, a spectrului social din România, peste 200 de personaje prezintă un adevăr intrinsec, străin și familiar, trecător și cuprinzător al momentului și al societății în care ne aflăm.
Spectacolul are loc pe 24 iunie 2023, de la ora 17.00, la Sala Mare a Teatrului Național „Radu Stanca”.

Photo credit, Andrei Văleanu

 

„Ne primiți și pe noi?” – 24 și 25 iunie 

Într-un spectacol stradal, care se poate juca (și se și joacă) oriunde, care integrează mediul urban ca scenă, decor & public, Adrian Schvarzstein (responsabil și pentru regie) & Juratè Sirvytė-Rukstelė fac un duo muzical, pentru între 15 și 40 de minute despre migrare și zâmbete străine.
Spontan și proaspăt, „Ne primiți și pe noi?” are loc pe 24 iunie, în Parcul Astra (18.00), respectiv pe Pietonala Nicolae Bălcescu (19.45), dar și pe 25 iunie, la Gara Sibiu (12.30), Parcul Tineretului (12.45) și Pietonala Nicolae Bălcescu (19.15).
Photo credit, Raivydas Rukštelė

 

„Cameristele” – 25 iunie 

O mențiune notabilă o face spectacolul „Cameristele”, în regia lui Hunor Horvath, producție a secției germane a Teatrului „Radu Stanca” Sibiu, care, deși se joacă și de obicei în aceeași sală, merită să fie inclus în programul de festival și este, în sine, un eveniment care înglobează teatrul absurdului, concertul cu band live & iubirea și ura în balanță, în plină echilibristică.
O montare a nuanțelor, a punk-ului, a jocurilor de rol hipnotice și a parabolei sociale, urmează să se joace pe 25 iunie, de la 22.00 la Sala Mare a Naționalului sibian.
Photo credit, Max Shuz

„Culori ritmate” – 25 iunie 

Pentru un adevărat show al luminilor, al muzicii electronice mixate live & al palpitațiilor la înălțime, Compagnie Off face o demonstrație a spectacolului stradal, pe 25 iunie, de la 21.30 și 22.00, pe Pietonala Nicolae Bălcescu, respectiv în Piața Mare. 
Coregrafie, suspans, mii de LED-uri, confetti, fum și un feel-good colectiv pentru o noapte impresionantă și magică.
Photo credit, Guillaume Gleize
  

 

„Dorian Gray” – 27 și 28 iunie

Povestea o știi, dar sigur n-ai mai văzut-o desfășurându-se în fața ta într-o monodramă (în interpretarea lui Markus Meyer) spectaculoasă, care întrebuințează mijloace multimedia – într-o paralelă modernă inedită pentru tabloul lui Dorian.

Direct din Austria, cu un suflu nou și într-o estetică neconvențională, spectacolul se joacă pe 27 de la ora 20.00 și pe 28 de la ora 16.00 la Sala Mare a TNRS.

 

Photo credit, Reinhard Werner

 

„Visul” – 29 iunie 

Reactor de creație și experiment ajunge la FITS cu o producție meta despre abuzurile din facultățile de teatru pornind de la „Visul unei nopți de vară”. Ceea ce rezultă este o frenezie muzicală care pune punctul pe i, cu și despre studenți la actorie, cu muzică semnată de Ada Milea, Max Anchidin, Csaba Boros, Tibor Cári, Adrian Piciorea, Magor Bocsárdi, Renata Burcă, Radu Dogaru, Corina Sucarov, Péter Visky și un compozitor anonim.
Punerea în scenă, în regia lui Dragoș Mușoiu, urmează să aibă loc la Sala etaj a Teatrului GONG, pe 29 iunie, de la ora 17.00.
Photo credit, Vlad Braga

 

„FAUST: tribut” – 30 iunie 

Goethe meet teatrul Noh, tradițional japonez, într-o reprezentație inedită, marca Yamamoto Noh Theater. Întâlnirea promite îmbinarea dintre tehnicile Noh, cu fundamentele „Faust”, o poveste occidentală prin excelență, pe 30 iunie, de la 16.00 și 21.00 la Filarmonica de Stat Sibiu.
Câteva cuvinte cheie: Katie Mitchell, Schaubühne Berlin, Chris Bush. Spectacolul este un colaj care abordează problematica încălzirii globale & a dezastrelor naturale. Spectacularul, simbolul și teatralitatea vin la pachet.
Pe 1 iulie, de la 16.00, și pe 2 iulie, în ultima zi a festivalului, de la 18.00 la Fabrica de Cultură se va juca una dintre cele mai așteptate producții din acest an de la FITS, pentru a încheia pe o notă înaltă.
Photo credit, Gianmarco Bresadola
Și, desigur, nu poți pleca din Sibiu fără Faust, chiar dacă este a zecea oară când treci prin Noaptea Valpurgiei lui Silviu Purcărete. Coboară în infern pe final de FITS (face parte din ritualul de încheiere al festivalului).
Pe 1 iulie, reprezentația începe la ora 22.00, iar pe 2, la ora 21.00, ca de obicei, la Fabrica de Cultură, loc pe care l-a consacrat și inaugurat.
Photo credit, Sebastian Marcovici

Lasă un comentariu