Skip to content Skip to footer

12 inițiative, evenimente și locuri unde să mergi pe durata Romanian Design Week 2024 #1

It’s happening soon: cea de-a XII-a ediție a festivalului multidisciplinar dedicat industriilor creative, Romanian Design Week, e pe cale să-nceapă! Dat fiind că aduc în fața publicului peste 100 de evenimente, prin programul RDW Design GO!, o mână de ajutor pe partea de recomandări nu credem că are cum să vă încurce.

Așa că, după ce vizitați fostul restaurant CINA (Benjamin Franklin 10), din apropierea Ateneului, pentru a vă bucura de cele 200 de proiecte de arhitectură și design realizate în decursul ultimului an de către profesioniștii din categoriile Arhitectură, Design Interior, Design Grafic, Design de Produs, Design Vestimentar și Ilustrație, musai să o luați la pas prin București, pentru a descoperi cel mai amplu program de evenimente satelit de până acum pus la cale în cadrul RDW Design GO!.

Avem 12 idei pentru 12 ani de RDW, care sperăm să te ajute să-ți organizezi itinerariul perfect! Ți le prezentăm sub formă de foileton, în două episoade. Numai 6-s norocoase-n această primă parte.

 

#1: Halele Obor (VITRINA GALLERY, D E A R D E D U, PopxPlants, OBOR AMOR, PUȘCĂRIE FRIZERIE)

Poate părea că trișăm un pic și că prima recomandare ascunde, de fapt, alte 5, dar ai răbdare, că e bine. Bine pentru tine. Odată ce ajungi în zona OBOR, ai la îndemână proiectele tuturor business-urilor asociate în acest conglomerat cultural artistic.

Începi cu un cocktail pregătit de cei de la OBOR AMOR (locul perfect pentru cei care adoră să meargă la piață) și te bucuri de modul în care au integrat kitsch-ul în designul contemporan. Intri în vorbă cu ei și, dacă ești pasionat de oțet, musai să-i întrebi despre acest subiect – vei avea o surpriză plăcută.

Obor Amor, surprins de Diana Anghel

După ce ai terminat cocktailul, poți vizita micul atelier de reconditionare a obiectelor vintage de design interior, Vitrina Gallery, care e la doar câțiva pași distanță. Deși, în general, produsele lor sunt vândute online, ai ocazia să vizitezi pop-up store-ul care va fi amenajat pe terasă, și să descoperi obiecte specifice designului anilor 1950-1980. Dacă ești interesat și de achiziții second-hand, recondiționare și sustenabilitate, nu ezita să întrebi.

Vitrina Gallery

Ai bifat cocktail și obiecte vechi recondiționate – poți merge acum la PopxPlants, unde pasiunile pentru plante, design și intervenții artistice se îmbină perfect. Studiază programul exact, pentru a vedea cum să ajungi fix când se întâmplă Covor Plante Poezie, intervenția culturală în spații alternative care îmbină 5 elemente: poezia contemporană, plantele tropicale, designul, muzica și dansul live. Dacă vrei să și iei acasă o plantă, au făcut extrem de simple lucrurile prin folosirea unor can-uri metalice, easy to carry and take away (ceva din zona industrială & disco).

PopxPlants

Pentru că deja în acest moment e posibil să ai cu tine o plantă și cel puțin un obiect de design, vei avea nevoie de ceva în care să le duci până acasă. Așa că următorul punct pe hartă ar trebui să fie tot unul dintre membrii comunității OBOR: micul studio de artă textilă contemporană ce folosește tehnici de țesut și macramé pentru a crea piese handmade decorative și de design, D E A R D E D U. Vizita la ei e utilă pentru că vor lansa noua colecție de sacoșe, traiste și alte tipuri de genți artizanale handmade, inspirate din energia vibrantă a orașului, în cadrul unei expoziții cu vânzare – BAG the City.

D E A R D E D U

Poţi încheia periplul la Halele Obor cu o oprire la Pușcărie… Frizerie. Nu, stai, nu e ceea ce pare. Puşcărie Frizerie, a fost, până de curând, o frizerie de apartament. Însă, din aprilie 2024 derulează programe orientate spre comunitate, expoziții conexe cu părul și igiena, precum și campionate de table. Proiectul pe care îl desfășoară, Surrogate Selves, se referă la legătura dintre sine și obiectele cu care interacționăm zilnic, care atunci devin sinele nostru extins – obiecte ceramice funcționale, realizate manual, inspirate din anatomia umană, coafuri și personaje fictive care ne pot reflecta sau deveni extensii ale noastre.

Pușcărie Frizerie

 

#2: PickTwo Studio

Dacă te ghidezi după ideea că AI-ul va fura toate joburile și va duce lumea într-o direcție greșită, dezbaterile propuse de PickTwo Studio sunt ce trebuie! Hai să vezi care-i treaba cu inteligența artificială în design și care este, de fapt, potențialul său. Studioul de design interior PickTwo (specializat în soluții personalizate pentru industria ospitalității, spații medicale, retail, birouri și spații rezidențiale) vrea să disece subiectul într-o serie de talk-uri. La final speră să înțeleagă mai multe despre impactul inteligenței artificiale, precum și felul în care definim și ne raportăm la ceea ce numim inovație și, nu în ultimul rând, modul în care AI-ul modelează cum ne poziționăm vizavi de procesul de design. Un open doors cinstit, cu fursecuri și cafea, într-un cadru deschis și relaxat.

PickTwo Studio

 

#3: Common House

Aflat în Piața Spaniei, la etajul 1 al unui monument istoric din ’34 (Vila Cihoschi), Common House este un spațiu cu multiple posibilități ce își propune să conecteze comunități, proiecte și idei. Poți bea la ei pe terasă un pahar de prosecco sau o cafea de specialitate, în timp ce te bucuri de cel mai popular signature event al lor – Sunday Thrift Market, unde 18 selleri se alătură inițiativei de resell – rewear – recycle printr-o selecție de haine, accesorii, încălțăminte și obiecte de decor pre-loved. Anul ăsta se-ntâmplă un Friends & Family Edition al târgului, întregul line-up fiind curatoriat și ales dintr-un best of de participanți de la toate edițiile anterioare.

Common House, surprins de Romina Banu

 

#4: Intro

Dacă ești interesat de industria românească de mobilier, e posibil să știi că aceasta se bucură de o creștere masivă în ultimii ani, ajungând până pe locul al treilea ca exporturi în Europa de Est. Și că, în ciuda acestui fapt, foarte puțini dintre acești producători angajează serviciile unor designeri, transformând totul într-un paradox al regiunii. Dacă nu știai, tocmai ai aflat.

Și acum ești pregătit să vizitezi expoziția pregătită de cei de la Intro – magazin și galerie de design contemporan. Expoziția Înlemnit celebrează creativitatea unei generații dornice să schimbe percepția despre scena locală – de cele mai multe ori, prin eforturi financiare proprii sau cu sprijinul unor clienți, folosind infrastructura unor ateliere mici sau medii.

Intro, surprins de Vlad Pătru

 

#5: Spațiul Ephémère

Tout passe, tout est éphémère, les sublimes bonheurs comme les grands malheurs. Frédéric Lenoir Carevasăzică, totul trece, totul este efemer, chiar și bucuriile, chiar și cele mai mari tristeți.

În această notă, e musai să dai o fugă până la spațiul independent Éphémère, ca să aduni bucurii mai degrabă decât tristeți. Situat la ultimul etaj al unei case în stil mediteranean, construită în 1942, Éphémère pune la dispoziție contextul în care sunt curatoriate o serie de evenimente și experiențe, menite să strângă laolaltă oameni pasionați de artă și cultură, dornici să socializeze, să își dezvolte simțul artistic și social și să descopere constant ceva nou. Așadar, vă așteaptă 5 zile consecutive (29 mai – 2 iunie) pline de evenimente: un tur ghidat al casei, un talk despre design-ul interior al unui spațiu interbelic, un concert live, precum și o expoziție de fotografii.

Spațiul Ephémère, surprins de Andreea Purcărea

 

#6: Acuarela Bistro

Încheiem prima partea seriei de recomandări cu ceva colorat! Și la propriu, și la figurat, pentru că îți recomandăm să treci pe la Acuarela Bistro – hub-ul dedicat comunității de artiști din București, unde poți experimenta chromotherapia (terapia prin culoare), metodă de tratament a diferitelor afecțiuni fizice și psihice prin culoare și lumină. Folosind 10.000 de piese de lemn de diferite culori, distribuite uniform, Artistul Andrei Argaetic a creat lucrarea Chroma – A mood changer. Aceasta este menită să pună la încercare teoria conform căreia ne putem schimba starea de spirit pe moment, doar uitându-ne pentru câteva minute la ea, lăsând culorile să echilibreze sinele interior. Ești pregătit să-ncerci? E pe 29 mai, de la ora 18:00.

Acuarela Bistro

 

Cum spuneam, sunt multe de făcut și experimentat la Romanian Design Week 2024. Încheiem prima parte de recomandări de evenimente desfășurate sub umbrela RDW Design GO!, sperând că v-am făcut curioși să descoperiți și restul activităților care vor lua cu asalt orașul între 24 mai și 2 iunie.

Și nu uitați că biletele pentru Festivalul Romanian Design Week 2024 pot fi achiziționate aici. Elevii, studenții și pensionarii au acces gratuit, iar deținătorii de card UniCredit de la Mastercard beneficiază de un discount de 50% la achiziția biletelor, reducere aplicabilă în pasul de plată.

Foto deschidere articol: Obor Amor, surprins de Diana Anghel

 

Lasă un comentariu