Am revenit. Nu vrem să rămânem datori cu recomandări, așa că iată-ne cu a doua parte a listei de evenimente de neratat dintre cele peste 100 inițiative, experiențe și locuri puse în valoare sub egida RDW Design GO! – în perioada 24 mai–2 iunie.
Un mic reminder, înainte de toate: cele 6 idei de petrecut timpul de mai jos au loc în cadrul celei de-a XII-a ediții a Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute, prezentat de Unicredit Bank și finanțat de Ministerul Culturii, și îți pot servi ca motivație să iei Bucureștiul la pas.
Neapărat să incluzi în periplul tău și RDW Exhibition, care se ține anul acesta în clădirea monument istoric a fostului restaurant CINA (Benjamin Franklin 10), din apropierea Ateneului. O să ne mulțumești de-ndată ce ajungi față în față cu cele 200 de proiecte de arhitectură și design realizate în decursul ultimului an de către profesioniștii din categoriile Arhitectură, Design Interior, Design Grafic, Design de Produs, Design Vestimentar și Ilustrație.
Am mai adunat aici 6 recomandări din cadrul RDW Design GO! Iată că alte 6 sunt astăzi norocoase. Spor la descoperit!
#7: Grupul de inițiativă civică Cișmigiu – Bloc Liric
Ce-ai zice de-o activitate în parc? Grupul de inițiativă civică Cișmigiu, alintat și CișmiCivic, este o comunitate non-fomală, alcătuită din vecini-deveniți-prieteni, uniți în jurul unui țel comun: contribuția activă la îmbunătățirea calității vieții și locuirii în cartierul Cișmigiu.
În timpul RDW, mai exact, pe 1 iunie 2024, ei vor sărbători Ziua Vecinului și vor pregăti pentru asta un eveniment special de celebrare a conexiunii din cartier. La baza acestui festival stă spiritul de sustenabilitate, renovare și reînnoire. Poți experimenta o serie de activități diverse – de la atelierul de recondiționare a mobilei și piața pop-up cu haine vintage, până la inaugurarea spațiului pentru biciclete, jocuri tradiționale și magia silent disco sub stele. Evenimentul se vrea a fi o mărturie a puterii comunității și a frumuseții experiențelor comune, încurajând legăturile între vecini și celebrând bucuria copilăriei și a momentelor simple, într-un mod unic și vibrant.
#8: Manasia Trio (Miruna Bălașa, Anca Dincăși Adriana Dănăilă)
Următorul loc pe listă este spațiul de creație super prietenos în care activează trei artiste din trei domenii diferite. Acolo le poți întâlni pe Miruna Bălașa – set & costume designer, pe Anca Dincă – creatoarea de bijuterii din argint din spatele brandului mad și pe Adriana Dănăilă – ilustratoare. E o invitație să descoperi partea mai puțin vizibilă a artei – acea latură dezordonată, pătată, frustrantă, sub formă de schițe, mostre de culoare, materiale, agende pline de idei, desene neterminate și tot ce se adună în procesul de realizare a unei lucrări. Poți pune întrebări și intra în vorbă cu ele, pentru a înțelege mai bine inspirația și motivația din spatele lucrărilor expuse.
#9: Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar
Duminica lejeră începe cu un prosecco sau o cafea bună. Cei de la Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar vor să creeze atmosfera unei case în care sunt primiți clienții cu gustări delicioase, prosecco sau cafea, servite în veselă vintage. Pe 26 mai poți participa la un tur ghidat în universul Italian Vintage, printre poveștile ascunse ale obiectelor vintage și antichităților cu o atmosferǎ boemǎ. În tot acest timp, o gazdă pasionată îți va dezvǎlui secretele fiecărei piese și îți va împărtăși povești fascinante despre istoria lor.
#10: Random House
Ce-ai zice de un eveniment tip open doors? Dar de un house party? Dacă ți-am spune că poți participa la amândouă în același timp la Random House?
Construită la începutul secolului trecut, inițial destinată unei rezidențe private, Casa Vasile Lascăr 69 a fost transformată la începutul lui 2024 într-un hub social, reinventându-și astfel statutul în comunitatea locală. Casa include atât spații de lucru, cât și un community bar, concentrându-se pe crearea unui mediu propice petrecerii timpului liber împreună, incluzând, în prezent, peste 30 de antreprenori și organizații din domenii creative (@genștiri, Armadillo Ent, Dynamic Bones, Staghaus Hoverthink sunt numai câteva dintre nume).
#11: Rămâne de Văzut X Atelierele Scânteia
Rămân de văzut Atelierele Scânteia. Nu doar acum, ci în general! În timpul RDW, acolo se-ntâmplă Rămâne de Văzut – seria de evenimente inițiată de Imminent Detour, cu scopul de a crea rezidențe artistice și activități pentru explorarea percepției vizuale și spațiale, cât și culturii imaginilor și relației noastre cu ele. Ai la dispoziție o după-amiază în care să explorezi relația cu imaginile, atât printr-o serie de talks în care oamenii arată cu degetul metaforic către imagini, prezentând corelațiile făcute între ele, cât și prin deschiderea efectivă a atelierelor de la Scânteia către vizitatori. Nu toate gândurile creative împărtășite trebuie să aibă o concluzie pentru a fi interesante – unele necesită timp și pot fi la fel de importante atunci când sunt descrise și expuse într-un punct intermediar. Seara se va încheia cu un live-performance Mă Duce cu Gândul La.
#12: Muzeul Hărților
Propunem să-nchei cu Muzeul Hărților care este considerat de mulți cel mai frumos muzeu mic din București. Evenimentul propus de ei – Jazz in the Garden – e fix pentru cei care vor să se relaxeze în grădina muzeului, ascultând jazz, după ce au dat o tură prin spațiul expozițional care prezintă hărți ale provinciilor istorice românești și o serie de inserții tactile și multimedia. Poţi profita de programul de vizitare prelungit şi să te bucuri de concertele realizate cu sprijinul Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.
Cum spuneam, sunt multe de făcut și experimentat la Romanian Design Week 2024. Nouă ne-a fost greu să alegem doar 12 recomandări din cele peste 100 de evenimente desfășurate sub umbrela RDW Design GO! Ai zece zile la dispoziție (24 mai – 2 iunie) să străbați orașul în lung și-n lat, în căutarea locurilor și activităților potrivite pentru tine.
Nu uita că biletele pentru Festivalul Romanian Design Week 2024 pot fi achiziționate aici. Elevii, studenții și pensionarii au acces gratuit, iar deținătorii de card UniCredit de la Mastercard beneficiază de un discount de 50% la achiziția biletelor, reducere aplicabilă în pasul de plată.
*
Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok
Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.
Foto deschidere articol: Miruna Bălașă, Manasia Trio