Design-ul românesc de toate felurile (interior, grafic, de obiect, arhitectură, ilustrație & fashion) se strânge în București între 12 și 28 mai, la Romanian Design Week. Câte ceva despre cine și ce expune, aici. (1/2)
Cel mai mare festival dedicat industriilor creative locale, Romanian Design Week, revine și anul acesta în București cu una dintre cele mai ample ediții de până acum. Timp de peste două săptămâni, Bucureștiul se transformă în Capitala designului românesc, cu peste 160 de lucrări din 6 discipline din sfera design-ului – de la arhitectură la design interior, design grafic, design de obiect, ilustrație și modă –, în expoziția centrală din Piața Amzei.
Mai jos, câțiva dintre artiștii expuși vorbesc despre lucrările care urmează să fie admirate în cadrul Romanian Design Week între 12 și 28 mai.
1/ Arhitectură: AIM Studio
AIM Studio a fost înființat în 2017 de către Alina Stoica și Iulian Ungureanu. În prezent, AIM este o echipă de arhitecți cu preocupări și activitate în rezidențial, restaurare, design interior și design de obiect.
Proiect: Locuința Zărnești
„Ca în toate proiectele reușite, beneficiarul și-a pus toată încrederea în noi. Acesta este primul ingredient, fără de care niciun proiect nu se poate naște. Al doilea ingredient este un teren minunat la munte, cu vedere spre Piatra Craiului. Și nu în ultimul rând, prefabricarea: toate detaliile au fost prefabricate de roboți și asamblate pe teren, ca un lego. Ne plac streașina casei și microclimatul creat împreună cu natura imediată”, explică Alina și Iulian.
„Una dintre principalele provocări ale unui birou de arhitectură este birocrația excesivă. O mare parte din timpul pe care am putea să-l folosim pentru perfecționarea produsului final este consumat cu plimbarea de hârtii către instituțiile statului, care nu vor sau nu pot să colaboreze între ele”, punctează fondatorii AMI Studio.
Mai multe detalii aici.
2/ Design interior: NOI Studio
NOI Studio este un birou de arhitectură și design interior axat pe experiența utilizatorului, rigurozitatea respectării proiectelor și cunoașterea detaliilor tehnice, care permit lucrărilor realizate să îmbătrânească frumos.
Proiect: Headoffice
„Salonul se situează la parterul unei case istorice cu acces spre o pietonală din Piața Libertății din Timișoara. Am ales să propunem o scenografie compusă dintr-o panglică neagră, ce străbate întregul spațiu, urmărind tectonica și unghiurile imprecise ale acestuia, grinzi vechi de șarpantă pe care clienții le aveau deja și oglinzi rotunde de mari dimensiuni. Cel mai mult ne place jocul perceptiv pe care îl creează oglinzile mari, care, pe lângă utilitatea evidentă, marchează centrele de interes, deschid diverse portaluri de socializare și conectare cu restul spațiilor și creează în același timp diverse compoziții grafice cu ajutorul pieselor reflectate”, explică arhitecții NOI Studio.
„O provocare majoră este educarea societății românești, care confundă tot mai mult luxul cu kitsch-ul, bunăstarea cu opulența și substanța cu aparența. De asemenea, este foarte important modul în care alegem să ne exercităm profesia și să ne înțelegem rolul. Suntem responsabili față de clienți, livrăm tot ceea ce este necesar pentru dezvoltarea cu succes a proiectelor pe care le realizăm, ne gândim însă și la felul în care se mențin ele relevante și îmbătrânesc în timp? Ne asumăm rolul de mediatori între interesul comun și cel privat? Cât de bine reușim să răspundem așteptărilor, în relație cu bugetul? Înțeleg clienții de cât timp este nevoie pentru a ține cont de toate acestea, în era vitezei?”, se întreabă arhitecții NOI Studio.
Detalii aici.
3/ Design grafic: Valentin Lazăr
Valentin este un designer grafic și artist vizual din București, absolvent al Universității Naționale de Arte. Este pasionat de designul experimental și de typography.
„Am pornit de pe Internet, din curiozitate, am descoperit destul de devreme designul grafic și toată zona asta de digital și mi-a plăcut foarte mult. Acum îmi împart timpul între job și activități ca: design recreativ, ceramică, covoare și cafea”.
Upgrading Discordia prezintă tema conspirațiilor românești, sub forma unui sistem grafic format dintr-o instalație de tip modular, o hartă alcătuită din șapte layere interschimbabile și o broșură informativă care conține toate materialele pe care trebuie să le parcurgi pentru a putea înțelege conceptul din spate.
„Ideea a pornit în 2020, în plină pandemie de coronavirus, pandemie ce a mutat totul în online și a pus bazele unor noi valuri de conspirații. Este destul de ciudat să abordezi un subiect atât de controversat și să încerci să rămâi imparțial. Mergi cu Uber-ul și încep să curgă teoriile, mergi la masă în familie și, brusc, descoperi că oculta mondială a scumpit carburantul și tot așa. E în noi toți, fie că vrem să acceptăm asta sau nu”, spune Valentin.
Detalii aici.
Citește al doilea articol din serie aici.
1 Comentariu