Skip to content Skip to footer

3 picturi de Adrian Ghenie, în viitoarea licitație de artă contemporană, la București

Trei lucrări realizate de Adrian Ghenie, dintre care două datează de la începutul carierei sale artistice, când nici nu bănuia că va bate record după record în licitațiile internaționale – să ne amintim că în decembrie 2022 una dintre lucrările sale a fost achiziționată cu 7.000.000 de euro în cadrul unui eveniment care a avut loc în Hong Kong – și o „vizită” în „culisele” atelierului de la Nisa al Magdalenei Rădulescu, iată ce vă propunem, luna aceasta, să vizitați la Galeriile Artmark.

Au început ultimele pregătiri pentru următoarea Licitație de Artă Contemporană, care va avea loc la 18 aprilie și vă prezintă peste 180 de loturi.

Vă atragem atenția asupra a două dintre lucrările semnate de Adrian Ghenie, realizate de artist la începutul anilor 2000: „Aripă” și „Vestigiile memoriei”, care au cele mai mari prețuri de pornire din cadrul licitației: 20.000, respectiv 30.000 de euro. Cea de-a treia, intitulată „Stéphane Mallarmé”, offset-ul unui colaj inspirat de cunoscutul poet simbolist francez, a fost realizată în plină pandemie, în anul 2020, și are un preț de pornire de numai 1.000 de euro.

Adrian Ghenie, care se bucură de o vastă reprezentare în afara graniţelor României, căci lucrările sale sunt incluse în colecţii muzeale precum cele aflate la Muzeul Georges Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Modernă din San Francisco, Centrul de Artă Contemporană din Malaga ori The Hammer Museum din Los Angeles, reușește adjudecări-record și la noi în țară. În 2019 și în luna februarie a acestui an, două autoportrete de tinerețe ale sale au fost adjudecate cu 150.000, respectiv 100.000 de euro.

Tot în cadrul aceleiași licitații din 18 aprilie, colecționarii de artă contemporană vor întâlni o colecție impresionantă de 28 de lucrări realizate de Magdalena Rădulescu (1902-1983) după exilul acesteia în Franța. O pictoriță ale cărei artă și viață au impresionat în egală măsură, Magdalena Rădulescu a lucrat în ultimii săi ani cu precădere în Nisa, unde s-a retras după 1946, pentru a-și împlini visul copilăriei petrecute în Constanța, acela de a fi cât mai aproape de mare. „Era de un nonconformism total, era mereu o apariție. A trăit din artă și pentru artă”, spunea regretata Doina Păuleanu, în toamna lui 2020, la deschiderea expoziției care i-a fost dedicată artistei la Muzeul de Artă din Constanța.

În cele peste cinci decenii de activitate, Magdalena Rădulescu a realizat în jur de 2.000 de opere, dintre care mai bine de 800 de picturi se află în muzeele și colecțiile publice. Deși venea destul de rar în România, a realizat portrete pentru unii dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai vremii, precum Cella Serghi, Lucian Blaga, Victor Eftimiu, Zaharia Stancu.

Cele 28 de lucrări de Magdalena Rădulescu prezente în Licitația de Artă Contemporană de la Artmark – dintre care enumerăm aici doar câteva: „Marea cavalcadă” și „Dansul călușarilor” – au fost realizate în atelierul din Nisa al artistei și au fost realizate și datorită sprijinului primit de aceasta din partea unei familii italiene de care se apropiase foarte mult. Proprietara colecției ne-a spus povestea: „Toate aceste lucrări sunt rod al unei prietenii profunde dintre artistă și familia Betti, unchiul meu fiind ambasadorul italian la Nisa, începând cu anii ’70. Familia Betti a întâlnit-o pe Magdalena Rădulescu la o expoziție de pictură contemporană organizată de Consulatul General al Italiei. S-a născut între ei o prietenie foarte puternică, așa că mătușa mea, Maria, a început să o sprijine financiar, cumpărându-i tablourile și susținând-o în diversele expoziții și vernisaje organizate și prin intermediul ambasadei italiene din Nisa. Am întâlnit-o și eu personal, în ’76. Îmi amintesc că a fost o întâlnire specială, îmi amintesc atelierul ei din interiorul unui hotel. Era plin de pânze”.

Expoziția cu toate aceste lucrări s-a deschis astăzi și poate fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00, la Palatul Cesianu-Racoviță din str. C.A. Rosetti nr. 5, cu intrare liberă.

Lasă un comentariu