Skip to content Skip to footer

3 Smoked Olives Island Festival #10 – unde Dunărea, muzica house și zenul total se întâlnesc

De zece ediții încoace, 3SO este un refugiu cu nisip fin și natură nealterată pe care, pentru o săptămână, bubuie tehno neîncetat, timp în care, paradoxal, te și relaxezi ca într-o lună de concediu. 

De unde atâta serenitate? Natura, nemijlocită și la tine în sandale. Într-un loc dezarmant din județul Călărași, cu Bulgaria de-o parte și România de cealaltă, underground-ul, dansatul până după zori și senzorialul se iau de mână și fac petrecere pe Insula Hopa, sora mai mică a Ostrovului.

3 Smoked Olives comprimă pe o insulă, altfel, virgină câteva zile de miez de august pline de yoga, paddle-uit, muzică mixată perfect cu vibe-ul, nisip care-ți intră peste tot, pahare reutilizabile, cirezi de bivolițe și oi care pasc voiajor la amiază & leneșe hamace. Tot ce trebuie să faci este să-ți aduci (sau să închiriezi) cortul și costumul de baie.

Astfel, între 16 și 22 august, 3 măsline a pus județul Călărași pe harta festivalurilor de muzică din vara asta – ceva mai puțin popular, dar la fel de promițător în ceea ce privește făcutul de amintiri pline de însemnătate & statul până dimineața.

Încununând copacii cu lumini calde, construind poteci prin frunzișul încercuit de plajă, într-o mică mare de corturi, setting-ul este destul de mic cât să fie intim și să devină repede confortabil și familiar, și destul de exotic încât să te țină într-o stare de fascinație constantă.

Factorul care face din 3SO un festival de-a dreptul cuceritor este cât de aerisită este experiența. Spre deosebire de celelalte experiențe cu muzica și masele de oameni la un loc, festivalul de pe Dunăre nu-și încarcă insula până la capacitate maximă. Ai întotdeauna un loc liber doar al tău, nu stai la coadă aproape deloc, nici la baie, nici la bar, nici să te dai în leagăn, și, în mare, poți să fii doar tu cu tine și cu cei dragi.

Asta dacă nu-ți place dansatul în mulțime. În caz contrar, au și de-aia.

Pe cele două scene, una de apus și una de răsărit (dar amândouă în rulaj simultan în majoritatea timpului), curg peste 50 de DJ de renume național și internațional, aproape non stop. Muzica fluctuează de la subgenuri nișate și mai puțin nișate ale house-ului, la minimal, deep tech sau indie, și e realmente creatoare de stări. Fără (sau, cel puțin, nu neapărat cu) droguri.

Nu vorbim de aglomerație, de haos, de zumzetul adolescentin care începe să-și pună amprenta pe mai toate festivalurile de muzică, ci de un stil de viață aproape tropical, dezinhibat și foarte în banca lui. Nimeni nu deranjează pe nimeni, nu se bagă în seamă cu nimeni nedorit & se atinge un nivel de comunitate și distracție pe chill pe care nu l-am găsit în multe locuri publice. În fine, aici trebuie să ajungi cu barca (5 minute deosebit de fresh).

Culmea, există momente în care ai senzația că sunt mai mulți străini decât români, poate pentru că nu avem încă o cultură sănătoasă de ascultat muzică house și trebuie să facem un rave cu pastile din orice. În mod evident, și 3 Smoked Olives are momentele lui mai vioaie, are nopți de dat din cap și din picior repetitiv, și are (probabil) unele dintre cele mai bine gândite cocktailuri la bar, așa că nu exclude în niciun fel vibe-ul de petrecere, DAR depășește cu mult rangul de bubuială.

Rețeta este simplă și de efect: un fresh (deosebit de bun cel cu mango și ananas?) când te dă soarele afară din cort, o ciorbă fierbinte și acră, să taie greața și canicula, și vară nesfârșită. Dacă ai puțin noroc, te uiți singur într-un pat suspendat sau adormi pe cearșaf pe plajă.

Pare că te teleportezi într-o dimensiune care nu cunoaște nici stres, nici betoane, nici agitație urbană, dar care, de fapt, este la nici 3 ore de București. De stat în natură. Și de dansat în natură.

Foto-credit: Rhem (fotografie reprezentativă), Eliza Lupu, 3 Smoked Olives

Lasă un comentariu