Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc în perioada 3-17 noiembrie. Tema ediției din acest an, 35 de ani după schimbarea regimului, marchează comemorarea Revoluției Române din 1989, un eveniment de cotitură care a redefinit nu doar soarta țării, ci și identitatea comunității noastre, deschizând o nouă eră.
Această schimbare nu a generat doar transformări politice și sociale profunde, ci a lăsat o amprentă durabilă asupra artelor, inclusiv asupra teatrului. Festivalul invită la o reflecție asupra acestui trecut comun prin prisma spectacolelor prezentate, oferind prilejul de a reevalua succesele și eșecurile și de a contura noi orizonturi pentru viitor.
Pe durata Festivalului, vor urca pe scenă artiști renumiți precum Oana Pellea, Géza Hegedűs D. și Ofelia Popii, iar publicul va putea vedea creațiile unor regizori de excepție, cum ar fi Attila Vidnyánszky jr., Mihai Măniuțiu, Josef Nadj, Gábor Tompa, Sardar Tagirovsky, Nona Ciobanu.
Biletele pentru o mare parte dintre spectacolele de studio s-au epuizat deja, dar mai sunt locuri disponibile, la reprezentațiile din Sala Mare. Oana Pellea, actriță de renume internațional și câștigătoare mai multe premii, va urca din nou pe scenă la Interferențe. Publicul a văzut-o ultima dată în spectacolul Scaunele, regizat de Gábor Tompa, la Interferențe 2022. De data aceasta, va fi prezentă cu spectacolul Evadarea tăcută, o producție a Teatrului Național din București.
Iubitorii de dans și de teatru de mișcare se pot bucura de prezența pentru prima dată în Festival a Teatrului de Balet din Székesfehérvár sau de spectacolul Lună plină, cea mai recentă producție a lui Josef Nadj, care a avut un real succes cu spectacolul Omma prezentat la Interferențe 2022.
Spectacolul Teatrului German de Stat din Timișoara, Jurnal de România. Timișoara este un proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul, și își propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate și nemijlocite, o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară. Mărturisirile sunt întemeiate aproape exclusiv pe experiențele de viață ale actrițelor, fie că vorbim despre momente de fericire sau durere, despre succes sau eșec, despre traume și depresie, despre înstrăinare și regăsire, și reflectând evenimentele din România din ultimii 30 de ani.
Publicul va putea vedea piesa Rasputin de Géza Szőcs, în regia lui Sardar Tagirovsky, prezentată de Trupa Harag György din Satu Mare. Producția a fost prezentată la mai multe festivaluri și a câștigat două premii la Festivalul Teatrelor Maghiare de la Kisvárda în 2020: Gábor Rappert-Vencz, personajul principal, a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, iar trupa Harag György a primit Premiul Ministerului Resurselor Umane pentru muncă excepțională în trupă.
Teatrul Vígszínház din Budapesta va participa la Festival cu spectacolul Cui nu i-a mai rămas nimeni sub cer regizat de Attila Vidnyánszky jr., care spune povestea poetului maghiar Arany János. Numele lui Attila Vidnyánszky jr. este bine cunoscut publicului pentru producțiile sale de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj: Romeo și Julieta, Tinerii barbari și Janovics.
La cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, vor fi prezentate scrieri ale mai multor autori clasici. Piesa absurdă Pietonul aerului de Eugène Ionesco va fi jucată de două ori de Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, în timp ce comedia Cum vă place de William Shakespeare poate fi vizionată în interpretarea Teatrului de Stat „Stoyan Bachvarov” din Varna. Ambele spectacole sunt regizate de Gábor Tompa.
În ultima zi a festivalului, va fi prezentată una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Mihail Bulgakov, Maestrul și Margarita, în interpretarea Teatrului Național Sloven din Nova Gorica, regia Nona Ciobanu.
Festivalul oferă și o experiență muzicală specială; publicul va putea asculta cele 44 de duete pentru două viori de Béla Bartók interpretate de violoniștii Annelie Gahl și Sascha Bota, cunoscuți în întreaga Europă.
Producțiile vor fi însoțite de discuții, întâlniri cu publicul şi lansări de carte.
Co-organizator: Fundația Corvineum. Finanțatori: Ministerul Culturii, Guvernul Ungariei și Fondul Bethlen Gábor, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Uniunea Teatrelor din Europa, Energobit, Fundația Communitas, UNITER, Consiliul Județean Cluj. Partener de mobilitate: RMB Inter Auto.
Biletele la spectacolele din cadrul Festivalului pot fi achiziționate on-line de pe huntheater.biletmaster.ro și de la Casa de bilete a teatrului. Biletele pentru Pietonul aerului pot fi achiziționate de pe bilete.ro sau de la casa de bilete a Teatrului Național din Cluj-Napoca.
Teatrul își rezervă dreptul de a modifica programul Festivalului!
*
Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok
Vrei pe mail o selecție cu cele mai fresh recomandări culturale ale săptămânii? Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.