Skip to content Skip to footer

6/6 artiști de la Romanian Design Week 2023

În trei direcții diferite pe spectrul design de produs-ilustrații-modă, vorbim despre provocările proiectelor care urmează să fie expuse la Romanian Design Week (București) între 12 și 28 mai.

Romanian Design Week este cel mai mare festival dedicat industriilor creative de la noi, un proiect The Institute, aflat anul acesta la a 11-a ediție. În acest an, festivalul are loc între 12 și 28 mai în București.

RDW constă într-o expoziție centrală, organizată în Piața Amzei, care se deschide publicului larg cu peste 160 de lucrări din 6 discipline creative diferite din domeniul design-ului. De asemenea, ca parte a formatului Design GO!, alte 100 de evenimente vor avea loc în paralel în 4 cartiere creative din Capitală (Dorobanți-Floreasca, Ioanid-Icoanei, Cotroceni, Cartierul Creativ).

În cadrul RDW, vor avea loc, de asemenea, Noaptea Studiourilor de Arhitectură (25 mai), dar și o serie de petreceri, contexte de socializare și relaxare și întâlnire între publicul larg și comunitatea creativă din România.

Mai multe detalii despre programul evenimentului, aici.

Completând seria de prezentări ale artiștilor care urmează să își expună lucrările de design la RDW, explorăm design-ul de produs, ilustrația & moda. Partea I, aici.

 

4/ Design de produs: WOOLAND

WOOLAND este un mic atelier în care materia și tehnicile vechi prind viață dar, dincolo de această clasificare simplistă, este rodul curiozității și al nevoii de a atinge și îmblânzi lâna prin forța și talentul mâinilor. La WOOLAND, lâna se transformă în obiecte textile ce emană o căldură aparte.

ULIGHT este o colecție de lustre ambientale ce ies din convenționalul corpurilor de iluminat prezente în magazinele de profil. Realizate manual din lână naturală prin metoda împâslirii, un meșteșug cu rădăcini adânci în istoria umanității, lămpile au fost concepute să amprenteze spațiile interioare cu o notă de ludic pe lângă o lumină discretă și caldă.

„Maleabilitatea lânii a fost sursa de inspirație și în cazul lustrelor, m-am gândit să încerc să o modelez în forme tridimensionale care să aibă și utilitate imediată. A fost importantă și caracteristica lânii de a fi ignifugă, ea nu poate lua foc în contact cu un bec supraîncălzit, nu își modifică forma și permite și luminii să străbată difuz. Sigur, vorbim despre o lumină ambientală, nu o sursă principală de iluminare a spațiului. Îmi place acest produs pentru că îmbină esteticul, funcționalitatea și eticul. Lâna este un material prietenos cu mediul dar și cu animalul care are nevoie periodic să își doneze podoaba sa omului. Cu oaia e un fel de «win-win» și asta îmi place”, explică fondatoarea Wooland.

„O provocare cred că este întâlnirea cu acel client care să fie deschis la nou, la experiment, la ludic în designul de interior, de produs sau arhitectură. Asta înseamnă curaj, simț estetic, gândire ieșită din tiparele obișnuite. Dorința de a ieși în evidență există la noi dar, din păcate, în cele mai multe cazuri, nu neapărat în sensul (estetic) bun. O altă provocare o constituie, în cazul meu, materia primă. În România nu avem o lână de calitate sau într-o paletă cromatică care să încurajeze creația, ea trebuie importată, nu de puține ori la costuri ridicate, ceea ce descurajează de multe ori generarea de obiecte noi. În cazul altor designeri știu că există problema găsirii unor ateliere care să execute un prototip în serie mică. Furnizorii vor comenzi mari, ceea ce este mai dificil când ești la început de drum”, punctează fondatoarea Wooland.

 

5/ Ilustrație: Rucsandra Enache

Rucsandra Enache este ilustrator de romane grafice și artist vizual. Prin lucrările sale, ni se dezvăluie universul ei intim imaginar, subliniind starea de introspecție, cu personajele sale fantastice create din imaginația ei bogată. Rucsandra și-a terminat masteratul în grafică la Universitatea Națională de Arte din București și lucrează acum cu diverse ONG-uri.

„Doar cu tine” are ca scop conștientizarea sinelui prin întâlnirea cu copilul interior sub forma unei povești fantastice. Relația celor două personaje este de completare și de alinare, indiferent care sunt emoțiile împărtășite, negative sau pozitive.

„Acest proiect îmi este foarte apropiat de suflet, toată perioada în care am lucrat la el a venit cu multe dificultăți personale la pachet. Am depus un efort foarte mare emoțional în el, dat fiind că este inspirat din trăirile mele personale, dar scopul final a fost să mă înțeleg mai bine și asta s-a și întâmplat. Inspirația mea a fost dorința mea de auto-cunoaștere, tot ce ține de dinamica de redescoperire a copilului interior, dar și starea de visare. În ciuda parcursului tulburător, cea mai mare satisfacție a mea este ca publicul să aibă un moment de introspecție, să se simtă înțeleși și să primească un confort emoțional”, povestește Rucsandra.

Detalii aici.

„Din ce am observat eu, la nivel local, este o oarecare inconsistență de oferte pentru colaborări. Suntem mulți artiști și oferte puține. Totodată, ca artist independent mi se pare greu să te pui pe picioare de unul singur, este destul de costisitor financiar, dacă optezi să faci proiecte personale și apoi să le și prezinți unui public, eventual cumpărător. Cred că și lipsa unei colectivități, ca un «support group», ne face să ne simțim de multe ori singuri și copleșiți, cel puțin asta simt eu ca artist la început de drum.”

 

6/ Modă: SOLVE Studio

SOLVE este un studio româno-danez de design și consultanță, privind inovarea în domeniul modei și a bunurilor de consum sustenabile. Studioul utilizează design-thinking, noi tehnologii, user-centered design, economia circulară și biomimetismul pentru a dezvolta inovații sustenabile și pentru a ajuta companiile să rămână relevante în acest sens.

Colecția de modă circulară Refashion utilizează sistemul omonim, pentru design și manufacturare circulară. „Inspirația a pornit de la Breiðamerkurjökull, un ghețar din Islanda pe care am rămas blocați câteva ore în 2018. Acolo am aflat cum acest ghețar se topește într-un ritm accelerat, din cauza încălzirii climatice și puteam auzi ocazional cum pocnește gheața când se desprind bucăți mari din ea. Privite de la depărtare, bucățile arătau ca un puzzle ce forma un întreg. «Ice blocks», le spunea ghidul, iar, mai târziu, în mintea mea au devenit «fabric blocks». Am vrut să-mi reamintesc acest peisaj cât mai clar: culorile de un albastru turcoaz ale gheții și albul zăpezii care se îmbinau armonios cu negrul nisipului din Diamond Beach, de la baza ghețarului. Aceste culori definesc colecția și mă poartă cu gândul înapoi în natură, pe ghețar,” povestește Cristina Dan, fondator Solve Studio.

„Hainele sunt construite din blocuri din materiale textile multifuncționale, din care se pot genera multiple stiluri vestimentare. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu echipa de cercetare din cadrul Catedrei pentru Sisteme Bazate pe Interacțiune și Comunicare, Institutul de Informatică, Universitatea din St. Gallen, Elvetia. Împreună, explorăm potențialul industrializării sistemului via Internet of Things (IoT) și sisteme de manufacturare semi-automatizate,” adaugă Cristina.

Detalii aici.

Lasă un comentariu