La 23 de ani, Luca Rusu este unul dintre cei mai prolifici tineri muzicieni din România. Absolvent al Royal Conservatoire of Scotland, Luca s-a concentrat în ultima perioadă pe pianul solistic, muzica de cameră și actorie.
La finalul anului 2022 a concertat împreună cu Orchestra Simfonică București, dirijor Tiberiu Soare, la Concertul de Crăciun al TNB, iar la începutul acestui an a participat la momentul special organizat de Teatrul de Comedie, care a împlinit 62 de ani de existență.
O piesă pe care ai ascultat-o până la refuz?
Din păcate pentru cei din jurul meu, majoritatea pieselor care îmi plac ajung să se repete până la refuz. Momentan nu pot să depășesc etapa „Casio – Jungle” și, mai ales, nu știu cum să-mi scot refrenul din minte. Are cineva vreo soluție?
Ultimul serial bingiuit și de ce?
„Wednesday”, inițial din curiozitatea creată de anticiparea uriașă din jurul lui, apoi datorită calității producției. Dar nu sunt un mare urmăritor de seriale în general.
Cartea pe care ai împrumuta-o oricărui prieten?
Micul Prinț. Citiți Micul Prinț mai des 🙂
„Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim. Iar oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de gata de la neguţători. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.”
Antoine de Saint-Exupery, Micul Prinț
Un loc underrated în care să călătorim?
Scoția. Este un tărâm magic, asta, evident, dacă și tu crezi în magie.
View this post on Instagram
Un spectacol de teatru de neratat?
Sunt de părere că teatrul, sub orice formă a lui, este de neratat. Dar un spectacol care cred că merită văzut din toate punctele de vedere este Macbett-ul lui Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete, de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Orice ocazie aveți, nu ratați această întâlnire între genii!
View this post on Instagram
Filmul pe care nu te-ai supăra să-l revezi?
„La Vita e Bella”. Nu cred că trebuie să mai explic de ce.
O personalitate online cu care ai bea o bere?
Nu prea știu ce înseamnă personalitate online, dar mi-ar plăcea foarte tare să beau cu Quincy Jones. Cred că s-ar lăsa cu niște povești…
Unde mănânci când ți-e poftă, nu foame?
Japonez, chinezesc… de cele mai multe ori, când pofta reușește să ne corupă, prietena mea cea mai bună și cu mine ajungem captivi între pereții Templului Soarelui (cel de pe Lascăr), ne luăm de toate și mai ieșim de acolo doar când suntem siguri că nu mai putem respira. Recomand.
View this post on Instagram
Cine este Luca Rusu
În vârstă de 23 de ani, Luca Rusu a studiat pianul la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti“ din anul 2007 până în anul 2016, când a obținut o importantă bursă dăruită unui tânăr muzician român, bursa „Constantin Silvestri“. Această bursă i-a oferit un an de studiu la prestigiosul colegiu „Stewart’s Melville College“ din Edinburgh, Scoția, unde și-a terminat studiile liceale.
Pe parcursul anilor, la București, Luca a participat și a câștigat numeroase premii naționale și internaționale la concursuri importante, olimpiade naționale și internaționale și distincții speciale. Concursul internațional „Pro Piano“, concursul internațional „Millennium Piano“, concursul internațional „Margareta Sterian“, olimpiada națională, faza finală, fiind unele dintre cele mai importante concursuri câștigate.
La vârsta de 15 ani, debutează în concert cu orchestra alături de Filarmonica „Mihail Jora“ din Bacău, interpretând concertul pentru pian și orchestră în Re major de J. Haydn. De-a lungul anilor este invitat să cânte la Ateneul Român, în diferite concerte organizate de Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, solist alături de orchestra colegiului. În anul 2017 își începe studiile la „Royal Conservatoire of Scotland“ în Glasgow, la clasa profesorului Graeme McNaught, sub catedra lui Aaron Shorr.
În primul său an de facultate, Luca reușește să câștige unul dintre cele mai importante concursuri ale conservatorului și îi este oferit ca premiu participarea în proiectul RCS-Purcell School, derulat între facultate și Purcell School din Londra. Acest proiect a constat în masterclassuri și concerte cu Roy Howat, William Fong, Aaron Shorr și un turneu în Italia, sponsorizat și organizat de celebra fabrica de piane „Fazioli” care a inclus vizitarea fabricii, concert în sala mare de recital și câteva alte concerte în diferite regiuni ale Italiei.
Luca a participat și la numeroase masterclassuri în Franța, Finlanda, Germania, UK, Italia, Elveția, România, alături de mari nume ale muzicii clasice, precum Roy Howat, Graeme McNaught, Maria Masycheva, Aaron Shorr, Ippazio Ponzetta, Lea Adam, Petras Geniušas, William Fong ș.a.
În timpul studiilor sale la Conservator, a făcut parte din multe proiecte și concerte, incluzând apariții în „Piano Festival“, „Keyboard Sessions: It takes two….“, „Keyboard Sessions: From Russia with love“ și „Mondays at one“.
A făcut parte, ca pianist solist și actor în spectacolul-eveniment din cadrul festivalului Asociatiei KamerArt, „Young artists, for young people“ la sala Studio a TNB. A concertat cameral, împreună cu violonistul Nicolae Dobrovicescu, online, pentru proiectul Vodafone România – „Împreună suntem mai puternici“, incluzând câteva dintre proiectele pandemice.
1 Comentariu
Eduard Antoniu
Samana la chip cu Robert Fripp cel de acum deja 50 ani.