Skip to content Skip to footer

900 de adolescenți sunt așteptați la Zilele Liceenilor (11-13 aprilie) de la OWR17

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile omului One World Romania  își extinde componenta educațională printr-un program dedicat adolescenților și dialogului intergenerațional, pe parcursul a trei zile consecutive.

Peste 900 de liceeni sunt invitați să participe la 6 proiecții de film, 7 ateliere și jocuri non-formale de educație civică și media, o expoziție despre deep fake, un târg de voluntariat, dezbateri și întâlniri cu autori și cineaști între 11 și 13 aprilie, la Muzeul Țăranului Român, Sala Cinema și Sala Media.

Zilele Liceenilor propune o experiență de învățare și de familiarizare cu filmul documentar, cât și una de explorare socio-emoțională pentru o categorie diversă de adolescenți din licee din București și împrejurimi. Experiența cinematografică va fi mediată prin exerciții de receptare și dublată de ateliere de educație civică, media și și contexte de socializare. Atelierele sunt pregătite împreună cu organizațiile UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați), Expert Forum, Funky Citizens, Asociația Rhea, Aspire Teachers și Ambasada Suediei.

Participarea la Zilele liceenilor este gratuită cu înscriere în prealabil.

Într-un exercițiu-pilot, la una dintre proiecții propunem o întâlnire între adolescenți și seniori, în parteneriat cu centre de zi din București.

Programul Zilele Liceenilor este sprijinit de Kaufland România.

Filme în cadrul Zilelor Liceenilor:

„Fotofobia” (Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík / 2023 / 71 min. / Color)

„Vis. Viață” (Ruxandra Gubernat / 2024 / 84 min. / Color) – proiecție în avanpremieră

Anii tinereții noastre”: un calup de patru scurtmetraje SAHIA, produse în perioada 1970-1987 despre viața și frământările adolescenților de atunci. „Adolescența” (Florica și Paul Holban / 1970 / 11 min. / Alb-Negru), „Iarna unor pierde-vară…” (Iancu (Ion) Moscu / 1974 / 10 min. / Alb-Negru), „Pe malul Ozanei” (Copel Moscu / 1984 / 13 min. / Color) și „Absolvenții” (Doru și Paula Segall / 1986 / 11 min. / Color)

Eu sunt regizorul / regizoarea poveștii mele”: două scurtmetraje realizate de regizoarea Alina Șerban cu tineri din comunități vulnerabile, „Vanessa” (Alina Șerban / 2023 / 27 min. / Color) și „Eu sunt Nicu” (Alina Șerban / 2023 / 16 min. / Color)

Toate proiecțiile sunt urmate de discuții.

Ateliere în cadrul Zilelor Liceenilor:

– „Locul meu unde e? / Finding my place”, Atelier de teatru forum cu Anca Munteanu (actriță, dramaturgă), organizat de RHEA și UNHCR.

– „Cum te implici în viața cetății?”, Atelier de educație și implicare civică, cu Elena Calistru (Președintă și Co-fondatoare Funky Citizens), Ana Mocanu (Community Manager Funky Citizens)

– Jocul „Escape Fake și cum este folosită tehnologia deep fake pentru a propaga dezinformarea online”, Atelier de educație media cu Irina Paraschivoiu (Chief Operations Officer Polycular), Thomas Layer Wagner (artist, designer, fondator Polycular), Mădălina Voinea (trainer „Let’s talk about YOU(th)!”)

– „Cum putem folosi arta și tehnologia pentru a traduce fenomenul dezinformării pe înțelesul tuturor?”, Atelier de educație media, cu Sorin Ioniță (președinte Expert Forum), Alex Lungu (producător video), Elena Rabkina (artistă), Egor Kraft (artist)

– „Electionville – un joc civic care te va învăța cum să guvernezi orașul tău de vis”, Joc interactiv – atelier – pe echipe, organizat de Aspire Teachers și Ambasada Suediei în România

Expoziția Museum of Fake:

Într-un viitor nu prea îndepărtat, omenirea trăiește într-o lume post-adevăr. Proliferarea știrilor false (Fake News) și a instrumentelor Deep Fake folosite în campaniile politice creează o realitate fracturată, distopică, în care este greu de distins ce este real și ce este fals. În Museum of Fake, vizitatorii pot privi înapoi la anul 2023 și pot reflecta asupra semnificației evenimentelor istorice și a schimbărilor tehnologice, îtr-un dialog între experiența interactivă de realitate augmentată și operele artistice care abordează subiectul dezinformării din unghiuri diverse și, uneori, contradictorii.  Expoziția este organizată de Expert Forum, produsă de Polycular, curatoriată de Irina Paraschivoiu și Thomas Layer-Wagner  și inspirată de jocul „Escape Fake”.

Toate evenimentele din cadrul Zilelor Liceenilor sunt cu intrare liberă. Detalii despre program sunt disponibile pe site-ul One World Romania.

Bilete prin eventbook.ro

 

Lasă un comentariu