Skip to content Skip to footer

Adolescenții se pot înscrie de astăzi pentru #experiențaIdeoIdeis, în 8 orașe din țară

Aventura Ideo Ideis 2023 va începe în această lună în 8 orașe care vor găzdui „Capsule de teatru și film”, va continua cu o Tabără de arte performative și revelații, va marca o primă întâlnire cu publicul în cadrul Laboratorului din Alexandria și se va desăvârși la Festivalul de teatru tânăr.

Înscrierea și participarea adolescenților la #experiențaIdeoIdeis sunt gratuite. Pentru a lua parte la prima etapă, liceenii sunt invitați să se înscrie prin completarea formularului disponibil online.

Esența experienței de învățare prin artă, concentrată în Capsule intense, va ajunge în prima etapă a proiectului în: Bârlad, Bistrița, Craiova, Roman, Sfântu Gheorghe, Târgoviște, Tulcea și Zalău. Liceenii din cele 8 orașe se pot înscrie, începând de astăzi, pentru participarea la atelierele susținute de profesioniști de top din lumea teatrului și a filmului. Participarea la fiecare dintre cele patru etape ale proiectului va fi gratuită, dar numărul locurilor disponibile este limitat. Înscrierile se desfășoară online, prin completarea acestui formular.

#IdeoIdeis Capsule de teatru și film – un alt mod de a privi lumea din jur

Timp de 6 zile, în cadrul atelierelor organizate în luna februarie în Capsulele din orașele lor, adolescenții vor învăța să se conecteze la ei și la ceilalți, prin intermediul jocurilor și exercițiilor propuse de trainerii invitați – artiști și pedagogi din lumea teatrului și a filmului. Printre cei care au acceptat invitația de a susține aceste ateliere se numără: Vlad Purdel și Patrick Brăila (Bârlad), Nicoleta Hâncu și Tudor Platon (Bistrița), Liviu Romanescu și Nicolae Constantin Tănase (Craiova), Ana Turoș și Cistian Pascariu (Roman), Liviu Chițu și Simona Constantin (Sfântu Gheorghe), Ilinca Prisăcariu și Andreea Lăcătuș (Târgoviște), Cristina Casian și Claudiu Mitcu (Tulcea), Cristian Grindean și Alex Pintică (Zalău).

În urma participării la Capsule, 20 de adolescenți vor fi selectați pentru următoarea etapă a proiectului. Prima nouă provocare pentru ei va fi realizarea unor interviuri în comunitățile din care provin – interviuri care vor scoate la iveală nevoile și preocupările culturale ale membrilor comunității.

#IdeoIdeis Tabăra de arte performative și revelații – locul în care ideile prind viață

Două scenarii de teatru și film vor prinde viață în urma răspunsurilor colectate, cu ajutorul unui profesionist din domeniu. În zilele petrecute în Tabăra de creație, cei 20 de adolescenți selectați pentru această etapă vor continua să exploreze lumea prin intermediul teatrului și filmului, transformând cele două scenarii în două producții artistice originale: un spectacol de teatru și un film de scurtmetraj.

#IdeoIdeis Laboratorul din Alexandria: prima întâlnire cu publicul

Un demers al Ideo Ideis sprijinit de autoritățile locale, prin care activitatea culturală inițiată de Festivalul de teatru tânăr continuă în Alexandria pe tot parcursul anului, Laboratorul va crea contextul unei prime întâlniri cu publicul din oraș. Aici, adolescenții care au parcurs etapa taberei de creație vor prezenta cele două producții pe scena Centrului Multifuncțional pentru Tineri, și vor intra apoi în dialog cu spectatorii.

#IdeoIdeis Festivalul de teatru tânăr – ediția cu numărul 18

Pentru cei 20 de liceeni selectați din Capsule, #experiențaIdeoIdeis se va încheia cu participarea la cel mai mare eveniment autohton dedicat educației alternative prin intermediul artei. Timp de șapte zile, aceștia vor locui, vor juca și se vor dezvolta alături de alte opt trupe de teatru de adolescenți din țară. Producțiile realizate de ei în Tabără vor fi prezentate din nou, de data aceasta în fața colegilor de generație și în fața mentorilor. Cei din urmă le vor oferi îndrumare în vederea continuării proceselor de explorare pe care le-au parcurs de-a lungul anului.

Proiectul a avut parte de o lansare oficială joi, pe 19 ianuarie, în cadrul unui eveniment organizat în București, la Apollo 111. Toți cei prezenți au fost invitați să (de)guste #experiențaIdeoIdeis, parcurgând un traseu senzorial, construit din stimuli reprezentativi pentru perioada adolescenței. Printre invitații speciali s-a numărat Ilinca Prisacariu, alumnă Ideo Ideis și unul dintre fondatorii Teatrului Infinit, care le-a povestit participanților despre modul în care acest fenomen i-a influențat ei parcursul personal și profesional.

Lasă un comentariu