Skip to content Skip to footer

Alexandru Conovaru: „Una dintre plăcerile pe care mi le oferă meseria de actor sunt aceste întâlniri cu oameni talentați”

Alexandru Conovaru, care joacă rolul Laurențiu din serialele Pro TV „Clanul” și „Tătuțu”, aduce pe marile ecrane în comedia „Țăndări” al lui Bogdan Naumovici un personaj haios, fost fotbalist. „Țăndări”, lungmetrajul de debut al lui Naumovici este produs de Laura Georgescu Baron (Hi-Fi Production) și distribuit de Forum Film din 28 ianuarie în toate cinematografele din România.

Mandache, personajul jucat de Alexandru Conovaru, a fost cândva bun la fotbal, dar s-a transformat, treptat, în bețivul satului. Promite că renunță la băutură când i se oferă șansa vieții: să devină antrenorul Movilițelor din Movilița, echipa de fotbal pe care ar trebui să o ducă spre o victorie sigură, pentru că miza e foarte importantă. Dacă Movilițele din Movilița câștigă meciul împotriva Țăndărilor din Țăndărești, atunci comuna sa câștigă un pariu, respectiv bugetul pe un al al celeilalte comune. Iar primarul Ghiță (Alin Florea) își poate împlini visul de a construi un parc de distracții, în timp ce fostul primar, Mitică (Constantin Florescu), devenit antrenor al echipei adverse, nu-l mai poate amenința în cursa electorală. Spirit cazon și luptător, șiret dar relativ onest, Mandache va antrena din toate puterile, dar va și dejuca unele dintre schemele lui Stelică, afaceristul satului (Nicodim Ungureanu), cu care nu fusese pus la curent.

 

A.M.: Cum a fost prima întâlnire cu rolul din „Țăndări”? Dar atmosfera de la filmări?

A.C.: Prima întâlnire a fost cu textul pe care mi l-a trimis Domnica Cîrciumaru, directoarea de casting, apoi m-am întâlnit cu regizorul Bogdan Naumovici cu care am citit câteva replici. Am „simțit” personajul de la prima lectură, am știut cam care e direcția în care merge. Atmosfera de la filmări a fost într-o nota băiețească cu accente feministe și pe alocuri sportive.

 

A.M.: Cum a fost colaborarea cu regizorul și colegii? În ce măsură a contat, în colaborarea pentru acest proiect, experiența de lucru anterioară cu unii dintre ei?

A.C.: Am lucrat excelent cu Bogdan, este un regizor căruia îi plac actorii, le dă încredere și libertate de creație, asta e un lucru foarte important pentru mine. M-am bucurat de întâlnirea cu colegi cu care nu mai lucrasem, Cristian Bota, Nicodim Ungureanu zis „Măduvioare”, Cătălin Neamțu și Dan Badea – ne știam de mult timp, dar nu ne-am întâlnit niciodată la ,,serviciu”, în rest, cu toți ceilalți am mai lucrat ori în teatru, ori pe platoul de filmare. Una dintre plăcerile pe care mi le oferă meseria de actor sunt aceste întâlniri cu oameni talentați.

A.M.: Cum e personajul tău și ce te amuză cel mai mult la universul și întâmplările din care face parte? Dar în dinamica relației cu celelalte personaje?

A.C.: Mandache e un fotbalist ratat, dar talentat, căzut în patima alcoolului, cu o nevastă despre care știe tot satul că e iubăreață, mai puțin el, pe care evenimentul cu meciul de fotbal îl readuce la viață, îi da un sens cel puțin pentru o vreme. Mă amuză pasiunea pe care o pune în echipa satului, importanța pe care și-o dă că antrenor, faptul că se ia foarte în serios chiar dacă ceilalți îl privesc ca pe un „apucat”.

 

A.M.: Care e relația ta cu fotbalul? Ai în minte vreun antrenor pe care-l admiri sau la care crezi că personajul tău s-ar fi raportat cu venerație?

A.C.: Cei care mă cunosc bine știu că am o relație foarte strânsă cu fotbalul, în special cu echipa Dinamo București. Am crescut urmărind fotbal, jucând zilnic fotbal la nivel amator. Am plâns la înfrângeri și am lăcrimat de bucurie la victorii, sunt foarte multe meciuri la care aș putea face referință, Italia 90, SUA 94, Dinamo din anii 88-90, Dinamo anii 2000, multe de tot. L-am admirat și îl admir pe Mircea Lucescu. Personajul meu e o combinație între Sdrobis și Halagian pigmentat cu Barbu „Magiun”.

 

A.M.: Cum te raportezi tu la lumea din filmul „Țăndări”? Cum arată satul în amintirea sau imaginația ta vs universul propus în film?

A.C.: Eu sunt bucureștean fără bunici la țară, în copilărie am fost de câteva ori la unchi și mătuși din partea maica-mii, de fiecare dată mi-a plăcut libertatea de acolo, în schimb detestam cu toată ființa mea wc-ul din curte. Față de perioada aia din copilărie, am senzația că nu prea s-a schimbat nimic în mediul rural, în afară de hainele care sunt ușor mai moderne.

A.M.: În ce măsură sunt diferențe între pregătirea pentru un rol într-un spectacol de teatru, un rol într-un serial (cum e cel din „Tătuțu”) vs pentru un rol într-un lungmetraj precum „Țăndări”? Dar în ritmul de pe platou?

A.C.: La teatru avem cam două luni să pregătim un spectacol, ca actor ai mai mult timp să găsești ,,vocea” personajului; la „Tătuțu’” avem mult mai puțin timp, dar îl avem pe Anghel Damian care știe exact ce vrea și ce să-ți spună că să te ajute, pe Iță (Mihai Brătilă) și spiritul său ludic și un scenariu excelent scris de Lia Bugnar și de Anghel Damian. Pentru un lungmetraj discuți un pic mai mult înainte de prima zi de filmare, încerci să înțelegi tot parcursul pentru că s-ar putea că primul cadru pe care îl tragi să fie sfârșitul filmului, iar tu, ca actor, trebuie să fi înțeles tot ce i s-a întâmplat personajului până atunci.

 

A.M.: Ce apreciezi cel mai mult la un spectacol de comedie, respectiv la un film de comedie?

A.C.: În ambele situații apreciez comedia deșteaptă, la nuanță, genul de comedie la care poanta și-o dă spectatorul în minte, nu i se da mura-n gură. Nu sunt un mare fan al comediei bufe, îmi plac pauzele comice, privirile etc. Pe de altă parte, râd cu lacrimi la filmulețe cu oameni care se sperie.

 

A.M.: Ne poți împărtăși câteva filme și seriale de comedie preferate/pe care le apreciezi pentru un anume tip de umor, personaje etc.?

A.C.: Mi-au plăcut mult „After life”, „Seinfeld”, „Friends”, „How not to live your life”, comediile lui Woody Allen. Îmi place enorm Ricky Gervais.

A.M.: Ai preluat vreodată, până acum, vreo replică dintr-un scenariu și în viața personală? Ne poți spune ce anume?

A.C.: Da, sigur. „Vocea îi suna ca un pumn de monede aruncat pe jos”, din spectacolul ,,Oameni ca noi” scris de Liviu Lucaci.

 

A.M.: Ce admiri cel mai mult la colegii cu care ai jucat de-a lungul timpului?

A.C.: Talentul, mor de plăcere să joc cu actori talentați, instinctivi și cu ceva mobila în creier.

 

A.M.: Care sunt cele mai importante schimbări pe care le percepi acum, după rolurile diverse jucate până acum? Ce s-a schimbat în disciplina și abordarea ta?

A.C.: Am învățat să-mi acord timp, am învățat că tot timpul mai descoperi câte ceva la personaj și am învățat să fiu mai blând cu mine.

 

A.M.: Care sunt, din punctul tău de vedere, cele mai puternice motive pentru care ar trebui să vină publicul la cinema să vadă „Țăndări”?

A.C.: Pentru că e comedie curată, jucată foarte bine, scrisă excelent și regizată sclipitor. Și pentru că după zeci de comedii la teatru, asta este primul film de comedie în care joc. Octavian Strunilă o să spună că și ,,Complet necunoscuți” e tot comedie, sigur, eu cred că e un film excelent, dar n-aș putea să-l categorisesc exact.

 

A.M.: În ce proiecte te mai vedem acum/curând? Și despre ce proiecte ne mai poți dezvălui câteva detalii?

A.C.: În „Tătuțu’”, în „Țăndări”, iar la teatru în mai multe spectacole la Teatrul de Comedie, în special în ,,Hello, Ceaușescu” iar din primavară în ,,Visul unei nopți de vară”, de asemenea la Teatrul Avangardia în mai multe spectacole din repertoriul curent.

 

Trailer „Țăndări”, din 28 ianuarie numai în cinematografe:

 

Alexandru Conovaru (n. 1 februarie 1979, București), absolvent al Facultății de actorie, Universitatea Ecologică, Bucureşti, clasa prof. Margareta Pogonat (2001), este actor de teatrul, film și televiziune.
A jucat zeci de roluri în teatru, în special la Teatrul de Comedie din București.
A fost de asemenea, regizor, producător pentru o serie de emisiuni TV, dar și co-prezentator al matinalului B1TV.
A apărut în filme precum „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007, r. Cristian Mungiu”, „Heidi” (2019, r. Cătălin Mitulescu), „Complet necunoscuți” (2021, r. Octavian Strunilă), „Metronom” (2022, r. Alexandru Belc), precum și în serialele „Ca băieții” (2012), „Impulse” (2018), „Strada Speranței” (2021), „Groapa” (2023), „Clanul” (2023). În prezent joacă în serialul „Tătuțu” (Pro TV) rolul lui Laurențiu. Filmul „Țăndări” în care joacă rolul Mandache poate fi vizionat în toate cinematografele din 28 ianuarie, distribuit de Forum Film.

*

 Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok

Vrei pe mail o selecție cu cele mai fresh recomandări culturale ale săptămânii? Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.

Lasă un comentariu