Skip to content Skip to footer

Animest.17 celebrează animația portugheză

Fiecare ediție a Festivalului Animest vine cu un bilet de călătorie către o altă destinație internațională. În 2022, Portugalia este țara în care vom zbura prin intermediul filmelor de animație.

Între 7 și 16 octombrie, pe ritmuri de fado și cu parfum de vin de Porto, cinematografia animată care a cucerit peste 500 de distincții importante în ultimii 20 de ani, va fi celebrată într-o secțiune specială, curatoriată de Fernando Galrito, directorul artistic al Festivalului de Film de Animație Monstra din Lisabona și unul dintre numeroșii invitați portughezi ai ediției. Tot din Portugalia vor sosi la București și reprezentanții Bando A Parte – studioul invitat la Animest.17, și Universidade Lusófona – școala invitată anul acesta în programul festivalului.

Programul complet și biletele Animest.17 sunt disponibile online, pe platforma Eventbook.

Animația portugheză, o artă a sufletului

La invitația Animest, Fernando Galrito, directorul artistic al Festivalului de Film Monstra Lisboa, a pregătit pentru această ediție o selecție efervescentă, ca o călătorie în timp, care înglobează de la animații timpurii, din anii ’80 și ’90 (primele distinse cu premii internaționale), până la filme foarte actuale. Bine conectate la cultura și sufletul portughez, cele două lungmetraje și 18 scurtmetraje create de animatorii și regizorii prezenți în această retrospectivă se remarcă prin diversitatea stilurilor abordate, dar și prin originalitatea poveștilor aduse la viață.
Printre cele mai recente se numără Nayola (r. José Miguel Ribeiro), lungmetrajul portughez inclus în Competiția Internațională Animest.17, care spune poveștile a trei generații de femei din Angola, de-a lungul unui sfert de secol măcinat de război civil. Conexiunile de familie și relația cu trecutul l-au inspirat și pe Nuno Beato, realizatorul Demonii bunicului meu, în care o tânără se întoarce în casa bunicului alături de care a crescut, la scurtă vreme după dispariția subită a acestuia. Regizorul va fi prezent la București pentru a-și prezenta filmul, proiectat în premieră în România. Ambele lungmetraje portugheze din selecția Animest s-au bucurat anul acesta de proiecții în premieră absolută în competiția Festivalului de la Annecy, unde au fost primite cu entuziasm de critica internațională.

În elaborarea programelor de scurtmetraje am început cu maestrul animației portugheze, Abi Feijó, al cărui Fado Lusitano rezumă mare parte din istoria Portugaliei, apoi am continuat cu filme ale unor realizatori importanți precum Pedro Serrazina, Pedro Brito, maestrul veteran José Xavier, dar și primul meu film profesional, realizat pe 16 mm, Evasion-Invasion. În această retrospectivă, celebrăm de asemenea regizoare premiate peste tot în lume, precum Regina Pessoa, Monica Santos, Alice Guimarães and Joana Imaginário, dar și filmele noii generații, care se bucură deja de o vastă recunoaștere, reprezentate de Vasco Sá, David Doutel și recent premiat la Cannes, João Gonzalez. Toate acestea au fost deja programate de Festivalul MONSTRA cu mare succes și sperăm să vă placă și vouă, pentru că noi le iubim pur și simplu.’’, subliniază cineastul Fernando Galrito, care va face anul acesta parte din juriul competiției internaționale de lungmetraj.

Printre cineaștii portughezi care și-au confirmat deja prezența la Animest.17 se numără și Abi Feijó, un nume cu rezonanță în lumea animației internaționale, care va prelua rolul de jurat în competiția internațională de scurtmetraj. Cunoscutul artist va susține și un masterclass la Animest, cu filme portugheze care se vor vedea în premieră pe marele ecran din România.

Bando A Parte (BAP), studioul de animație portughez invitat la Animest.17

Una dintre cele mai prolifice companii de producție din Portugalia, BAP s-a născut la inițiativa unui grup de artiști – foști colegi de școală. Astăzi, portofoliul studioului înseamnă o colecție impresionantă de filme prezentate și premiate la marile festivaluri de film din lume, inclusiv Cannes, Veneția, Berlin, Locarno, Rotterdam, Karlovy Vary, Clermont-Ferrand și Annecy. Spectatorii Animest vor putea urmări la această ediție 6 dintre cele mai apreciate scurtmetraje produse de BAP, prezentate la București de Vasco Sá, unul dintre fondatorii studioului, și David Doutel, alături de care lucrează încă din 2011 – două nume care se rostesc automat atunci când vorbim de animația portugheză de azi.

Postcards from Portugal – o selecție a celor mai bune filme realizate în ultimii ani de studenții Universidade Lusófona

Cursurile de animație digitală de la Universidade Lusófona sunt concepute pentru a dezvolta abilitățile studenților în utilizarea unei mari varietăți de tehnici de animație: de la abordări tradiționale (desen 2D, vopsea pe sticlă, nisip, decupaj, animație de păpuși și stopmotion) la instrumente digitale. Pornind de la premisa că industria filmului de animație are nevoie nu doar de animatori pricepuți, ci și de minți creative, care să dezvolte concepte, programa de studiu combină exercițiile simple, dar sofisticate, care vizează atât dezvoltarea abilităților tehnice, cât și elaborarea personajelor.

Rezultatele obținute în festivalurile internaționale de filmele realizate de studenții universității sunt grăitoare. 22 dintre ele – scurtmetraje produse între 2014 și 2021, vor fi prezentate la Animest de Pedro Serrazina, profesor de animație digitală în cadrul Universidade Lusófona, realizator de film, invitat la București în perioada festivalului. Studenții care vor să-l întâlnească sunt invitați să participe la masterclass-ul pe care-l va susține la Animest: Animated Space: Moving image, place and identity.

Programul complet al ediției este disponibil animest.ro. Biletele pentru toate proiecțiile și evenimentele speciale au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate.

Lasă un comentariu