Skip to content Skip to footer

Armand Assante la Buzău International Film Festival

În perioada 8 – 11 septembrie 2023, actorul american Armand Assante a fost prezent ca invitat special la Buzău International Arts Festival (BIAF), eveniment dedicat artei în toate formele sale, incluzând filmul, teatrul, arta plastică, fotografia, arta stradală etc. Festivalul promovează cultura și atracţiile turistice din Buzău.

Armand Assante a participat la o conferință de presă alături de organizatorii BIAF și de reprezentanți ai autorităților locale și naționale, precum primarul municipiului Buzău,  Constantin Toma, senatorul Lucian Romașcanu și  producătorul Andrei Boncea.

Actorul american Armand Assante, cunoscut pentru rolurile sale din „Gotti”, „American Gangster”, „Hoffa”, „The Mambo Kings” sau „California Dreamin’ (Nesfârșit), a felicitat festivalul și și-a exprimat bucuria de a se afla la Buzău în acest context și a lăudat cinematografia românească, pe care a numit-o un mare pilon internațional.

Aveţi un uimitor catalog de filme. Nu sunt expert în cinematografia românească, dar am văzut cel puţin 15 filme remarcabile și cred că viitorul este al vostru. Expresia culturală care se trage din filmografia românească este fenomenală și nimeni nu a negat-o, este profund respectată. Dacă aș face un film despre România, el s-ar numi ‘Afirmare’. De ce spun asta? Pentru că ceea ce s-a întâmplat în România după cel de-al Doilea Război Mondial, în anii ’60 – ’70 – ’80, a fost incomparabil cu ceea ce s-a întâmplat în alte ţări din lume, a fost oribil ce s-a întâmplat în România. Mulţi oameni și-au pierdut viaţa. Ceea ce văd eu ca un american – văd o societate care, în mod constant, a încercat să își afirme identitatea. Pentru mine, venind aici în anii 2000, acum în anul 2023, România a făcut schimbări vaste„, a declarat Assante la conferința de presă.

Buzăul intră în istorie cu Assante, cu Armand Assante, cu proiecții, întâlniri și, mai ales cu filmări în gară, (cea prin care a oprit și trenul regal), într-o reconstituire a la Lucian Pintilie, pentru Nemescu și California dreamin’ (nesfârșit) ca iubirea actorului pentru România, cineaști si Festivalul internațional de-adevăratelea!„, a declarat Irina Margareta Nistor, cunoscutul critic de film.

Assante a profitat de ocazie pentru a vizita unele dintre atracțiile turistice ale județului Buzău, cum ar fi Vulcanii Noroioși din Geoparcul UNESCO. El a fost însoțit de fotograful Theodor Tudose, care i-a făcut o serie de fotografii în aceste locuri spectaculoase.

Duminică, el s-a întâlnit cu publicul în Piața Dacia din Buzău și, după proiecția filmului California Dreamin’ (Nesfârșit) (2007, r. Cristian Nemescu) a discutat despre film împreună cu producătorul Andrei Boncea și criticul de film Irina Margareta Nistor. El a răspuns la întrebările publicului timp de o oră. Assante a purtat un tricou prin care și-a exprimat solidaritatea cu angajații SAG-AFTRA, aflați în grevă.

Lasă un comentariu