La Bienala Art Encounters 2023 (19 mai – 16 iulie), parte din programul cultural “Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”, vor participa peste 60 de artiști.
Ediția din acest an se intitulează ”My Rhino Is Not a Myth. art science fictions” și explorează relația dintre tehnologie, inovație și artă.
Bienala Art Encounters este un eveniment fanion al Fundației Art Encounters, ajungând anul acesta la a cincea ediție și continuându-și misiunea strategică de a crea un punct de întâlnire și intersecție creativă între arta contemporană românească și cea internațională, reunind atât artiști recunoscuți la nivel internațional, cât și tineri artiști aflați la început de carieră.
”Expozițiile de la Timișoara rivalizează cu oferta culturală a marilor orașe ale lumii. Anul acesta, când Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, Bienala are o semnificație și mai profundă pentru viața orașului, fiind un magnet de creativitate care atrage public și vizitatori. De altfel, Bienala are cea mai consistentă finanțare de la bugetul local din cele peste 1.000 de evenimente culturale înscrise în programul Capitalei, Municipiul Timișoara fiind finanțatorul principal al evenimentului”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Evenimentul se va desfășura în perioada 19 mai – 16 iulie 2023 în 9 spații din Timișoara care se integrează într-un circuit artistic inedit. Anul acesta, Bienala Art Encounters, curatoriată de Adrian Notz, membru activ în cadrul centrului de inteligenţă artificială de la Swiss Federal Institute of Technology Zurich, aduce împreună peste 60 artiști din 21 țări, dintre care 13 cu noi lucrări, special concepute pentru acest eveniment. În premieră, Bienala Art Encounters 2023 va avea o extensie artistică în cadrul Muzeului Național de Artă Contemporană din București.
Bienala Art Encounters nu doar a unit comunitatea în jurul artei, dar a și repoziționat Timișoara pe harta culturală internațională și ne-a plasat în avangardă.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei
„Această a cincea ediție a Bienalei Art Encounters reprezintă un moment foarte important pentru noi deoarece continuă câteva dintre trăsăturile definitorii ale identității Bienalei de până acum, precum susținerea de noi producții de artă, încurajarea tinerelor generații de artiști din România și din regiune, inspirația preluată din orașul Timișoara, utilizarea spațiilor neconvenționale, parteneriatele locale, naționale și internaționale, medierea culturală ca un nucleu de bază al eforturilor noastre, adăugând la acestea o nouă perspectivă curatorială asupra împletirii artei cu știința, a cercetării artistice astăzi și a formelor de tip artist-runspace care s-au dezvoltat – deloc întâmplător – la Timișoara. Acestea au contribuit la dinamica extraordinară a artei în acest oraș și continuă să creeze structurile de sprijin de care avem atât de multă nevoie”, a detaliat Diana Marincu, directoarea artistică a fundației.
Fundația Art Encounters și Muzeul Național de Artă Contemporană anunță în premieră expoziția–satelit Black Cloud a renumitului artist mexican Carlos Amorales. Instalația Black Cloud va putea fi admirată mai întâi la Timișoara, în interiorul unui tramvai personalizat, apoi în cadrul expoziției-satelit organizată în parteneriat cu MNAC, ce va fi deschisă publicului din 25 mai până în luna septembrie 2023. Lucrarea Black Cloud este inspirată de lunga migrație anuală de circa 4.000 de km, din America de Nord către Mexic, a uneia din cele mai mari și spectaculoase lepidoptere oferite de natură: Fluturele Monarh.
Concepute ca o invazie de masă a spațiului muzeal de către treizeci de specii diferite de fluturi și molii, aceste decupaje suspendate din hârtie neagră se constituie într-un foarte delicat și suprarealist montaj.