Skip to content Skip to footer

Artiști plastici și muzicieni renumiți vin la festivalul „Classic for teens”, la Focșani

Festivalul “Classic for Teens” revine între 22 septembrie şi 2 octombrie 2022 la Focşani, cu a treia ediţie, director artistic fiind în acest an Mara Dobrescu, pianistă de origine română stabilită în Franța.

Principalele instituţii culturale ale municipiului Focşani, Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia şi Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia, dar şi alte spaţii emblematice din oraş, vor găzdui evenimentele acestui proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu susținerea Consiliului Județean Vrancea, festival pe care organizatorii l-au propus orașului natal începând din 2020, după douăzeci de ani de intensă activitate culturală în Italia.

Deja un reper cultural de tradiţie al zonei, festival cu vocaţie internaţională, „Classic for Teens” aduce arta și muzica clasică mai aproape de publicul tânăr, mai aproape de cei care au mai mare nevoie de ea. În mod deosebit în acest an, “Classic for Teens” aduce împreună personaje din spaţiul cultural, dar şi din zona educaţională sau socială, urmărind ceea ce şi-a propus de la început, educarea publicului tânăr pentru consumul cultural, dezvoltarea abilităţilor creative ale acestuia, dar și dezvoltarea educației artistice specializate.

Deschiderea festivalului va aduce în seara de 22 septembrie, ora 19, pe scena Ateneului Popular Maior Gheorghe Pastia, artişti de anvergură internaţională, precum soprana Rodica Vică, violonista Clara Cernat şi pianistul Thierry Huillet, sub genericul Romanian Music Journey.

Întregul festival, bazat pe o intensă cooperare culturală internațională, aduce împreună artiști plastici și muzicieni de renume internaţional, care, alături de tinerii artiști și muzicieni în devenire, elevi care studiază la instituțiile de învățământ din Focşani și împrejurimi, vor susţine concerte la Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia, Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia, Universitatea Al. I. Cuza, Biserica Romano-Catolică Sfinții Petru şi Pavel, majoritatea expoziţiilor fiind găzduite de galeriile de artă din oraş, sau de foyerele sălilor de spectacol, în timp ce masterclass-urile de video-jurnalism şi pictură vor avea loc la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”, iar cele muzicale la Ateneul Popular.

Rezultat al unei formule de producție artistică interdisciplinară, situându-se la intersecția a două arte – muzica și artele plastice – cu domeniul educaţional (masterclass), “Classic for Teens” este un eveniment a cărui diversitate se regăseşte atât în îmbinarea între muzică, arte vizuale şi educație prin tipul de evenimente – concerte de muzică clasică, expoziții de artă plastică, masterclass de perfecționare muzicală și ateliere de picture –, cât şi în ţările din care vin artiștii invitaţi (Franța, Italia, Austria, Republica Moldova, România). Vor putea fi ascultaţi în concert la “Classic for Teens” soprana Rodica Vică (România-Austria), violonista Clara Cernat (România-Franța) și pianistul și compozitorul Thierry Huillet (Franța), violonceliștii Ștefan Cazacu și Mircea Marian (România), de Andreea Butnaru – povestitor şi pianist; Adrian Florescu – violonist solist; Florin Mitrea – violoncelist solist; Alin Chelărescu – tânăr compozitor și Andrei Nicolescu – regizor muzical, creator de content vizual, pianistul Daniele Terribile (Italia), flautistul Matei Ioachimescu (România-Austria) și pianista Mara Dobrescu (România-Franța), pianistul Eugenio Abruzzese (Italia).

Proiectul, de anvergură internaţională, este finanțat de Consiliul Județean Vrancea și este realizat de Asociaţia PropatriaVOX cu susținerea autorităților locale din Municipiul Focşani, în colaborare cu Corpul de Solidaritate Europeană, Asociația culturală româno-italiană Propatria (Roma), Asociaţia pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Pro Contemporania din București, Liceul de Arte Gh.Tattarescu, Teatrul Municipal, Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia din Focșani, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Universitatea Alexandru Ioan Cuza și Universitatea București, filiala Focşani.

CLASSIC FOR TEENS FESTIVAL
Ediția a III-a
22 Septembrie – 2 Octombrie 2022
Director artistic: Mara Dobrescu
Proiect finanțat de Consiliul Județean Vrancea

PROGRAM CONCERTE și EXPOZIȚII

Prezintă actorul Sorin Francu și muzicologul Luminița Arvunescu
Coprezentatori: Karla Duca, Daria Boboc, Andra Tontoroiu, Alexandra Grigoras

21 septembrie 2022, ora 18:00, Sala Balada
Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric Tara Vrancei/ avanpremieră festival
22 septembrie 2022, ora 11:00, Sala mare Consiliul Județean Vrancea
Conferință de presă dedicată deschiderii festivalului Classic for Teens 2022
22 septembrie 2022, ora 17:00 – foaierul Teatrului Municipal Maior Gh. Pastia Focşani
Vernisaj expo GEORGE ENESCU ȘI CASA REGALĂ A ROMÂNIEI (23 septembrie – 2 Octombrie 2022) – expoziție dedicată violonistului, compozitorului și dirijorului George Enescu. Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional George Enescu din București.
22 septembrie 2022, ora 19:00 – Teatrul Municipal Maior Gh. Pastia Focşani
ROMANIAN MUSIC JOURNEY – concert inaugural susținut de soprana Rodica Vică (România-Austria), violonista Clara Cernat (România-Franța) și pianistul și compozitorul Thierry Huillet (Franța).
24 septembrie 2022, ora 17:00 – sediul Universității Al. I. Cuza Focşani,
Vernisajul expoziției realizată de elevii Liceului de Artă Gh. Tattarescu, dedicată marelui muzician George Enescu.
Expoziția va putea fi vizitata în perioada 24 septembrie – 2 Octombrie 2022.
25 septembrie 2022 – ora 19:00 Biserica Romano- Catolică Sfinții Petru si Pavel
Concert susținut de violonceliștii Ștefan Cazacu și Mircea Marian (România).
26 Septembrie ora 17:00, Galeriile de Artă
Vernisajul expoziției de pictură – Igor Sava / acuarele (Italia-Republica Moldova) și George Cristea (România), pictură în ulei „Căutându-l pe Modigliani”.
Expoziția va putea fi vizitata în perioada 26 septembrie – 2 Octombrie 2022.
27 septembrie 2022 – ora 19:00 Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia Focşani
MEMORII SONORE – Muzica românească în trecut şi prezent, spectacol de sunet şi imagine
Proiect finanțat de AFCN, realizat de Andreea Butnaru – povestitor şi pianist; Adrian Florescu – violonist solist; Florin Mitrea – violoncelist solist; Alin Chelărescu – tânăr compozitor și Andrei Nicolescu – regizor muzical, creator de content vizual. În colaborare cu MusicaViva
28 septembrie 2022 – ora 19:00 Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia Focşani
Recital de pian susținut de Daniele Terribile, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma (Italia).
29 septembrie 2022 – ora 19:00 Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia Focşani
ROMANIAN RHAPSODY – concert susținut de flautistul Matei Ioachimescu (România-Austria) și pianista Mara Dobrescu (România-Franța).
1 octombrie 2022
• Ora 16:00 Finisajul expoziției si prezentarea lucrărilor realizate în cadrul masterclassului susținut de artistul Igor Sava (Republica Moldova-Italia) cu elevii Liceului de Artă Gheorghe Tattarescu din Focşani. Premierea tinerilor participanți.
• Ora 19:00 Ziua Internațională a Muzicii 2022, Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia Focşani
Recital de pian susținut de Eugenio Abruzzese, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma (Italia).

MASTERCLASS
26-28 august 2022 Liceul de Artă Gheorghe Tattarescu
• Masterclass de video-jurnalism. Cursul de training este susţinut de Doru Ionescu (jurnalist senior, TVR 2) şi Bogdan Sterpu (editor audio-video, TVR), fiecare cu peste 25 de ani de experienţă zilnică în Televiziunea Română.
26 – 30 septembrie 2022, Liceul de Artă Gheorghe Tăttărăscu
• Masterclass de pictură susținut de acuarelistul Igor Sava (Italia-Republica Moldova)
27 – 29 septembrie 2022 – Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia Focşani
• Masterclass susținut de pianista Mara Dobrescu (România-Franța)
• Masterclass susținut de flautistul Matei Ioachimescu (România-Austria).
28 septembrie – 1 octombrie 2022 – Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia Focşani
• Masterclass susținut de pianista Lea Pavarini, profesor și director al Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma (Italia).

Lasă un comentariu