Asociația Culturală Control N anunță organizarea proiectului LA CINEMA – Program de inițiere cinematografică pentru copii, dedicat comunității din satul Fibiș, județul Timiș, unde 30 de copii vor experimenta mai multe roluri legate de film – scenariști, regizori, animatori, interpreți și în final spectatori.
La finalul atelierelor organizate în perioada 2 – 8 septembrie 2024, copiii își vor putea viziona creațiile, scurte filmulețe de animație, precum și un mini-documentar dedicat lor, pe ecranul cinematografului Victoria din Timișoara.
În parteneriat cu Asociația Piticii Monei, Școala Gimnazială Petru Groza din satul Fibiș, județul Timiș, Centrul de Proiecte Timișoara și Cinema Victoria Timișoara, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, Asociația Culturală Control N facilitează accesul la educație cinematografică pentru un grup de copii dintr-o comunitate cu acces limitat la manifestări culturale, punându-i pe participanți în contact direct cu magia realizării unui produs audiovizual și a vizionării lui pe ecran mare, într-o sală de cinema adevărată. La finalul proiectului, copiii vor viziona, de asemenea, un film de lung metraj, alături de alți spectatori ai cinematografului Victoria din Timișoara.
Proiectul propune o inițiere în cinema pe două paliere și din două perspective diferite: cea de spectator și cea de autor. Timp de o săptămână, asistați de traineri din zona audiovizuală (scenaristică, animație, regie), copiii vor deprinde noțiuni de bază în exprimarea cinematografică, vor lucra la realizarea propriilor filme de animație și vor fi subiecți într-un scurt documentar despre proiect. Atelierele vor genera animații 2D, realizate prin tehnica stop motion, lucrate în echipă, pornind de la ideilor lor. Cineaștii amatori vor parcurge toate etapele de realizare a unui film: de la generarea unei premise pentru un film de animație, la schițarea unui scenariu, își vor construi propriile instrumente de lucru – figurine, păpuși, decupaje – care vor fi folosite în animarea unor situații, vor învăța elemente de compoziție a unui cadru (o fotografie). În același timp vor deveni personaje în documentarul despre atelierul la care tocmai iau parte.
Produsele lucrate de ei vor fi proiectate la finalul proiectului pe ecranul cinematografului Victoria din Timișoara, fiind urmate de un film de lung metraj, vizionat alături de public. Copiilor li se va insufla, așadar, respectul pentru sala de cinema, disciplina vizionării unui film alături de alți spectatori și o înțelegere mai profundă a filmului, prin simplul contact cu un mediu care nu le e familiar sau la îndemână.
Inițiatoarea proiectului, trainer în proiect și co-fondatoare a Asociației Culturale Control N, regizoarea Iulia Rugină declară: “Ideea acestui proiect a venit anul trecut, atunci când m-am lovit pentru prima dată real și direct de lipsa unei discipline în ceea ce privește mersul la cinema, de o disfuncționalitate uriașă între producția și distribuția de film, de lipsa respectului pentru sala de cinema și de un public care s-a dezobișnuit să meargă la cinema la filme care ies din zona de divertisment. Control N dezvoltă de mulți ani proiecte în zona educației audio-vizuale pentru copii, dar acum am ales să punem accentul pe viitorii spectatori ai sălilor de cinema, să suplinim lipsa unei educații formale din școli și licee, începînd cu cei mai tineri spectatori. Am ales acestă comunitate pentru apropierea ei georgrafică de un centru cultural important, așa cum este Municipiul Timișoara, orașul care a inaugurat două săli de cinema în ultimii doi ani, într-o țară în care sute s-au închis în ultimii 30. Alături de partenerii importanți din proiect, cred că punem o primă cărămidă mică la recâștigarea respectului pentru sala de cinema, la o vârstă foarte fragedă.“
Copiii participanți în proiect, cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, vor fi ghidați în activitățile lor de către profesioniști din industria de film: Nicoleta Miron și Agata Tabacu, instructori animație stop motion, Anelise Sălan, regizoarea filmului documentar ce va fi realizat în paralel și regizoarea Iulia Rugină, de la care vor deprinde noțiuni de storytelling și regie. Filmul rezultat în urma proiectului va fi făcut public după încheierea atelierelor.
*
Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok
Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.