Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.
În perioada septembrie – noiembrie 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere: scrierea creativă (creative writing), scrierea dramatică și scenaristica, cât și transpunerea textelor rezultate într-un spectacol, ce va marca finalul proiectului.
Adolescеnții vor avea ocazia să experimenteze diverse tehnici de scriere sub îndrumarea trainerilor Oana Răsuceanu (scriere creativă), Ana Agopian (scenaristică) și Mihaela Michailov (scriere dramatică).
Tema comună ce unește aceste ateliere este, așa cum anunță și titlul proiectului, conceptul de „acasă“, așa cum e perceput el de locuitori adolescenți ai acestui oraș. Acasă nu înseamnă doar locuință, ci înseamnă și cartier, zone comune frecventate, împrejurimi, clădiri, străzi, locuri de joacă, spații culturale și sociale. „Ne propunem să trasăm o hartă emoțională a orașului, așa cum se vede ea prin ochii sinceri ai unor elevi de liceu“, declară Oana Răsuceanu, unul din trainerii atelierelor și inițiatoarea programelor de autocunoaștere prin scris derulate de Asociația Culturală Control N începând cu 2020.
Tematica temelor și exercițiilor practice, care vor duce la final către rezultatele concrete ale întâlnirilor, va fi desprinsă din universul de zi cu zi al adolescenților și din raportarea lor la orașul București, privit ca acasă.
Inspirația autorilor va fi dată de propriile căutări ascunse, unele poate neverbalizate, altele poate insuficient discutate și abordate până în acel moment, cu toate legate de orașul ai căror locuitori sunt. În procesul de lucru, adolescenții vor afla ce formă de scriitură este mai potrivită pentru a da forță ideilor lor. Toate textele vor fi publicate de către editura online Liternet.ro, partener de tradiție al proiectului, putând fi citite integral și gratuit de vizitatorii site-ului.
A doua parte a programului cuprinde un atelier de actorie și crearea spectacolului de teatru, bazat pe textele rezultate în cadrul celor trei ateliere de scriere. Astfel, adolescenții-autori, deveniți deopotrivă creatori și actori, vor putea percepe și din altă perspectivă nuanțele, mesajele, construcția frazelor, intențiile replicilor, gândurile ascunse ale personajelor.
Spectacolul va avea un număr de trei reprezentații în luna noiembrie.
„Este întotdeauna deosebit de stimulant să lucrez cu elevii de liceu care caută să-și facă auzită vocea. Lucrul împreună înseamnă brainstorming, discuții calde, sincere, deschise, dar și aplicarea tehnicii, exerciții, scriere și rescriere, pentru ca acel gând neexprimat să capete forță atunci când e pus pe hârtie și, mai apoi, rostit pe o scenă, în fața unui public“, mai spune Oana Răsuceanu.
Casa din mine este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului “București acasă 2023”. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.
Despre Control N
Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.
De-a lungul celor 14 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii creative, dezvoltând parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.
În ultimii 7 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 4 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străzii, Dorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself și Interior/Exterior – premiera anului 2022), o producție de teatru multimedia – Neverland, o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România și o expoziție de fotografie – Acsinte.100, transformată ulterior într-un nou program educațional în mediul online.
Asociația Culturală Control N a inițiat și a implementat numeroase ateliere și training-uri dedicate tinerilor (copii și adolescenți deopotrivă), educația prin film sau teatru fiind unul dintre domeniile de interes ale celor trei membri fondatori.
Experiența de peste 18 de ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 13 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.