Skip to content Skip to footer

Avanpremiere românești, la TIFF Oradea

film-metronom

Cele mai așteptate filme românești ale anului se pregătesc de o primă întâlnire cu publicul din România, între 2 și 4 septembrie, la cea de-a 5-a ediție TIFF Oradea. Noutățile de toamnă nu vor veni singure la festival, ci însoțite de creatorii lor – actori și regizori care s-au impus în ultimii ani în competițiile internaționale de film, și care și-au confirmat deja prezența la proiecțiile în avanpremieră programate la Oradea.

Pe site-ul TIFF Oradea, cinefilii vor găsi de astăzi programul complet al evenimentelor organizate în primul weekend de toamnă în Piața Unirii, la Teatrul Regina Maria, Filarmonică și Palatul Baroc, precum și la Sinagoga Neologă Sion. Tot astăzi au fost puse în vânzare și biletele de acces la proiecții și cine-concerte, pe tiff.eventbook.ro.

Chiar în prima zi de festival, la foarte scurt timp după premiera mondială a filmului în Competiția Festivalului internațional de film de la Sarajevo, spectatorii vor vedea în avanpremieră Oameni de treabă, cel mai nou lungmetraj semnat de Paul Negoescu. La Oradea va fi prezent actorul principal al filmului, Iulian Postelnicu, pe care cinefilii îl vor urmări pe marele ecran în rolul unui tânăr polițist prins într-o înlănțuire de evenimente violente.

Alexandru Papadopol revine la TIFF Oradea în Balaur, debutul lui Octav Chelaru, despre o tânără profesoară de religie care se aventurează într-o relație extraconjugală cu unul dintre elevii săi. Chiar înainte de lansarea filmului în cinematografele din toată țara, cinefilii îl vor urmări la ei în oraș în prezența actorului și a regizorului. Așteptat cu la fel de mult entuziasm de publicul din România, Capra cu trei iezi, horror-ul cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi care marchează debutul regizorului Victor Canache, sa va vedea aici în avanpremieră, cu participarea creatorului său și a producătoarei Luana Gheorghiță.

Șerban Pavlu face un rol delicios în Nunți, botezuri, înmormântări, o comedie de milioane cu vecini de groază și conflicte imobiliare. Filmul care marchează debutul regizorului Alexandru Lustig va rula în avanpremieră la Oradea. De o primă întâlnire cu publicul din oraș va avea parte și Nimic despre dragoste, o dramă provocatoare despre infidelitățile care distrug prietenii și căsnicii, scrisă și regizată de Florin Piersic Jr.

Lista cineaștilor care au confirmat prezența la cea de-a 5-a ediție TIFF Oradea continuă cu actorii Șerban Lazarovici și Marius Boboc, care vor sta de vorbă cu publicul după proiecția Metronom – debutul lui Alexandru Belc, recent premiat la Cannes. La rândul său, actorul Bogdan Farcaș va intra în dialog cu spectatorii invitați să urmărească Imaculat (r. Monica Stan și George Chiper-Lillemark), un film despre inocența pierdută, distins cu trei premii la Veneția. Actrița Isabela Neamțu vine la Oradea cu Anul pierdut 1986, debutul regizoarei Ligia Ciornei, despre româncele obligate să recurgă la avort ilegal, după dezastrul de la Cernobîl.

Cel mai nou film animat conceput de Anca Damian, Insula va beneficia de o proiecție specială la Oradea, după un impresionant parcurs festivalier internațional început la Rotterdam și Goteborg. Comedia suprarealistă inspirată de piesa lui Gellu Naum reinterpretează povestea lui Robinson Crusoe transformând-o într-o fabulă muzicală politică și poetică. Pentru fanii filmelor documentare, TIFF a inclus în programul de la Oradea o întâlnire cu regizorul Sebastian Mihăilescu, prezent la festival alături de Dan Hudici – unul dintre protagoniștii multi-premiatului Pentru mine tu ești Ceaușescu.

Fiecare dintre cele 11 titluri autohtone se va bucura de o unică proiecție la TIFF Oradea, iar pentru a nu rata întâlnirea cu regizorii și actorii momentului, cinefilii sunt încurajați să își achiziționeze din timp biletele disponibile de astăzi pe platforma tiff.eventbook.ro.

Lasă un comentariu