Skip to content Skip to footer

Bestsellerul despre viața lui Thomas Mann, „Magicianul” de Colm Tóibín, apare la Humanitas

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă astăzi, 18 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38), la o dezbatere dedicată lui Thomas Mann, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea, prilejuită de apariția romanului Magicianul de Colm Tóibín.

Volumul, apărut recent în traducerea Iui Mihnea Gafița în colecția „Raftul Denisei”, coordonată de Denisa Comănescu la Humanitas Fiction, a fost declarat bestseller Gaudeamus 2022.

Participă: E.S. Dl.Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei la București, Ioana Pârvulescu, scriitoare, Vlad Zografi, scriitor, editor și Alina Pavelescu, istoric. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, directorul Editurii Humanitas Fiction.

Un eveniment în parteneriat cu Ambasada Irlandei la București. Accesul este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.

VIDEO: Colm Tóibín prezintă cititorilor români romanul Magicianul. Urmărește clipul aici.

Magicianul este o operă ce degajă o imensă afinitate imaginativă, o carte de-a dreptul palpitantă. E nevoie de un scriitor de calibrul lui Colm Tóibín pentru a înțelege modul în care detaliile aparent lipsite de importanță ale vieții pot fi metamorfozate și transformate în artă.

Jay Parini

O existență care începe aparent banal: un oraș hanseatic, o mamă fără teama convențiilor sociale, un tată rigid, o rivalitate supărătoare cu fratele mai mare. Și totuși, dintr-o istorie familială ce nu pare să favorizeze apariția unui scriitor important își trag seva o operă literară majoră și forța inepuizabilă de a supraviețui tragediilor politice din prima jumătate a secolului XX. Magicianul are tensiunea și vastitatea romanului canonic și îi oferă cititorului șansa să trăiască o viață excepțională din interior: aceea a unui scriitor care a adunat elogii și a unui om care și-a dominat până la sfârșit contradicțiile – Thomas Mann.

„Parte din plăcerea de a citi Magicianul este aceea de a vedea cum un mare scriitor, Colm Tóibín, își imaginează viața și arta unui colos, Thomas Mann, într-o proză pe cât de frumoasă și vibrantă merită cel din urmă. Tóibín oferă o perspectivă extraordinară asupra adevăratei creații artistice și, făcând astfel, se arată el însuși un puternic magician.” – The Chicago Review of Books

Un eveniment #live în Librăria Humanitas de la Cișmigiu & #online pe paginile Facebook – Humanitas Fiction și pe Youtube Humanitas.

Născut pe 30 mai 1955 la Enniscorthy, în comitatul Wexford, Colm Tóibín este un romancier, poet, dramaturg, jurnalist și critic literar irlandez ale cărui cărți sunt traduse în peste 30 de limbi. A studiat la University College din Dublin, iar între 1975 și 1978 a trăit la Barcelona. Este autorul a zece romane; primul, The South (1990), inspirat de experiența spaniolă, a fost distins cu Irish Times Literature Award. Următoarele au revelat un mare scriitor european, fiindu-le acordate numeroase premii: The Heather Blazing (1992) a câștigat Encore Award, The Story of the Night (1996) a primit Ferro-Grumley Award, The Blackwater Lightship (1999) s-a aflat pe lista scurtă a Man Booker Prize, The Master (2004) a fost distins cu IMPAC Prize, Los Angeles Times Novel of the Year Award, Prix du Meilleur Livre Étranger și s-a aflat de asemenea pe lista scurtă a Man Booker Prize, Brooklyn (2009) a câștigat Costa Novel Award, The Testament of Mary (2012) a figurat pe lista scurtă la Man Booker Prize, Nora Webster (2014) a primit Hawthornden Prize, urmat de House of Names (2017). Cel mai recent roman al său, Magicianul (The Magician, 2021; Humanitas Fiction, 2022), pentru care s-a documentat 15 ani, a primit, în 2022, Rathbones Folio Prize, fiind finalist la Prix Femina Étranger și Prix Médicis Étranger. Tóibín a semnat și numeroase volume de proză scurtă, eseuri, critică literară, publică regulat în periodice culturale importante și este deseori visiting professor în mari universități. În anul 2021 i s-a decernat David Cohen Prize for Literature, pentru întreaga sa operă. Actualmente este profesor la Columbia University și cancelar al Liverpool University. O parte din însemnările sale personale și arhiva sa de lucru se află în custodia Bibliotecii Naționale a Irlandei.

Lasă un comentariu