Skip to content Skip to footer

Bienala Timișoreană de arhitectură – Beta 2022 (24 septembrie – 23 octombrie)

Cea de-a patra ediție a Bienalei Timișorene de arhitectură – Beta 2022 s-a deschis pe 23 septembrie, cu vernisajul expoziției principale, „Another Breach in the Wall”, curatoriată de Daniel Tudor Munteanu și Davide Tommaso Ferrando, expusă în Palatul Ștefania (Piața Romanilor nr. 1), un spațiu abandonat în interiorul unei clădiri de patrimoniu din cartierul Fabric, recuperat de Beta 2022 ca spațiu expozițional.

Până pe 23 octombrie, bienala aduce publicului diverse formate de evenimente, atât clasice, cât și informale și experimentale: conferințe și dezbateri, workshop-uri, tururi ghidate, expoziții, seri de cinema și lansări de carte, iar programul complet este disponibil online.

În 2022, bienala își propune să discuția despre Oraș ca fiind un bun comun, iar tema aleasă și seria de evenimente din cadrul Beta va investiga relația fiecăruia locuitor cu spațiul urban, încurajând publicul să fie un actor activ în spațiul urban și să își recâștige, în mod responsabil, dreptul la oraș.

Expoziția principală,‘Another Breach in the Wall’ reunește intervenții ce au ca scop să demonstreze cum spațiul urban (mediul în care ne întâlnim, ne jucăm, dezbatem, protestăm, colaborăm, avem grijă unii de alții, etc.) poate fi produs de oricine căruia i se oferă instrumentele și agenda potrivite. Astfel, nu doar arhitecți și urbaniști sunt responsabili de aceste intervenții, dar oricine care, singur sau în grup, adoptă o abordare creativă și critică a orașului, transformând modul în care acesta este locuit: designeri, artiști, activiști.

Distribuită de-a lungul unui traseu urban de 22 km prin unsprezece cartiere din Timișoara, ‘Another Breach in the Wall’ prezintă peste 140 de lucrări din întreaga lume și lucrări de: Andrés Jaque, Brad Downey, Brandlhuber+, Cindy Sherman, Dan Perjovschi, Jens Haaning, JR, Matilde Cassani, NL Architects, Pezo von Ellrichshausen, Pier Vittorio Aureli, Raumlabor Berlin sau Theo Deutinger. Multe dintre lucrările din expoziție, în special cele din spațiul public, sunt replici care vor fi oferite orașului ca un cadou, permițând cetățenilor să și le însușească după bunul plac, extinzând în același timp moștenirea bienalei dincolo de perioada sa limitată de expunere.

De asemenea, pornind de la ideea curatorială conform căreia bienalele sunt menite în primul rând să activeze orașele care le găzduiesc, expoziția va stabili relații neașteptate cu cetățenii, care o vor întâlni în mediul lor cotidian, de-a lungul traseului urban intitulat ‘Un arhipelag de micronațiuni’, ce reunește19 instalații de mari dimensiuni ce își propun să fie niște enclave în inima orașului ale căror povești pun în discuție unele dintre stările critice care caracterizează orașul contemporan.

Printre evenimentele din cadrul bienalei se numără Expoziția – concurs Beta 2022, în cadrul căreia cele 25 de lucrări – exemple de bună practică în domeniul arhitecturii – și 12 eseuri fotografice – selectate în cadrul unui concurs deschis în euroregiune (România, Ungaria, Serbia) de către un juriu internaţional, vor fi expuse în spaţiul public din Timișoara, în perioada 29 septembrie – 18 octombrie.

Tururi ghidate, indoor și outdoor, secondate de momente artistice, vor avea loc în cartierele Fabric, Cetate, zona Gării de Nord dar vizând și clădiri de învățământ: clădirea Liceului de Arte Plastice (atelier al grupului de avangardă Sigma și fost Liceu Israelit), complexul Facultăţii de Mecanică, operă a arhitectului Duiliu Marcu, Universitatea de Vest, lucrare de referinţă a arhitectului Hans Fackelmann alături de clădirea Colegiului Naţional de artă Ion Vidu.

Invitații bienalei care vor participa la discuții, mese rotunde sunt jurnalistul și criticul de arhitectură Philippe Tretiack, Liam Ross – cofondator ESALA Projects și Christopher Roth, producător de film, co-autor al proiectului Architecture after Politics, arh. Vlad Gaivoronschi, vicepreședinte OAR Timiș 2022-2026, Fundația Archaeus, inițiatorii platformei de educație concepută pentru clasele de liceu vocațional, arte și arhitectură din România Arhitect’tool și autorii proiectului Triplex Confinium, ce a luat naștere în cadrul primei ediții Beta unde s-au pus bazele colaborării euroregionale între școlile de arhitectură din DKMT(zonă ce cuprinde județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara din România, județele Csongrád, Bács-Kiskun din Ungaria și provincia Vojvodina din Serbia).

Pe durata evenimentului vor avea loc și proiecții de film documentar printre care „Legenda Casei H”, despre unul dintre cele mai spectaculoase proiecte arhitecturale din România, „Fair Play Day”, ce prezintă atmosfera Campionatului de fotbal care a devenit tradiție în Fabric și o serie de filme în relație cu tema ediției curente Beta, prezentate în parteneriat cu festivalul de film UrbanEye – Arta în dialog.

În fiecare marți din perioada de desfășurare a bienalei, publicul este invitat la o serie de evenimente de activare a bibliotecii Beta, în care vor fi abordate subiecte referitoare la tema bienalei și explorate în expoziția Another Breach in the Wall.

Lasă un comentariu