Skip to content Skip to footer

Bloom – intrarea femeilor în industria muzicală

Începând cu soliste, producătoare, DJs sau organizatoare de evenimente și până la artist managers sau graphic designers, Bloom vorbește tuturor femeilor din industria muzicală care vor să activeze într-un proiect făcut exclusiv cu gândul la ele. 

Proiectul, proaspăt lansat din dorința de a încuraja DJs sau producătoare de muzică amatoare să își facă intrarea pe scena muzicală locală, din spatele pupitrului de la „Girls Tunes”, are următorul eveniment astăzi, 16 iunie, începând cu 18.30, la magazinul Sneaker Industry de pe Luterană 2.

Printr-o inițiativă extrem de transparentă, Bloom apare în București ca un proiect holistic, care nu doar că dă drumul evenimentelor muzicale cu și despre femei, dar aduce și o serie de interviuri cu DJs și producătoare up-and-coming prin „Bloom, Girls!”, un podcast care demontează miturile despre locul femeii în industria muzicală, din interior, „Outlook”, discuții despre ce funcționează în afară și merită aplicat și la noi, printr-o a doua serie de interviuri cu femei de peste graniță, „Bloom Talks”, dar și articole despre oportunitățile de a activa pe scena muzicală locală, prin seria „Roots”.

Premergător evenimentului din această seară, am stat de vorbă cu Teodora și Dana, care încurajează fetele care vor să dea carierei lor muzicale o șansă să slide in their DMs, despre cum arată un eveniment Bloom, ce au aflat de când au lansat despre dinamicile din industrie și ce își propun în continuare.

 

Spuneți că Bloom s-a născut de la întrebarea „De ce sunt atât de puține femei DJs pe scena locală?”. Despre ce dificultăți, ca femeie din industrie, ați aflat, căutând răspunsurile la această întrebare?

Problemele generale, la nivel global, sunt cele legate de siguranța în industrie. De exemplu, faptul că femeile care activează în zona de entertainment declară anual că sunt abuzate, iar măsurile luate de autorități în acest sens, de cele mai multe ori ,sunt inexistente. Există, din păcate, și situații în care, pentru a-și proteja jobul sau cariera, preferă să accepte abuzurile, doar pentru a rămâne în industrie. 

 

Vorbim apoi despre diferențele salariale între genuri, ocupând posturi identice. Despre cum sarcina devine o barieră în cariera ta de artist sau despre cum, ca femeie, în cluburi și la evenimente ești mai puțin safe. La nivel local, lucrurile sunt puțin neclare. Nu există studii reale, cu rezultate palpabile, legate de statusul industriei. Ce știm clar este că în România sunt în continuare mai mulți bărbați decât femei în industrie, iar acest lucru poate să descurajeze femeile să pășească pe drumul acesta. 

Fetele pe care le-am cunoscut prin proiect până acum au recunoscut că, de cele mai multe ori, au avut mentori bărbați, că au întâmpinat și situații în care au fost subestimate doar prin prisma genului și că e, într-adevăr, este puțin mai dificil să avanseze în carieră fără să fie nevoite să interacționeze cu bărbați care pot înțelege greșit intențiile lor. 

 

Știm sigur este că atât cluburile, cât și marile festivaluri din țară, au început să țină cont de acest aspect și să lucreze la formarea unui echilibru între genuri, în line-up-urile pe care le construiesc. Iar asta le oferă din ce în ce mai mult curaj fetelor.

 

Cum ați descrie un party Bloom, de la genuri și subgenuri și până la crowd?

„Girls Tunes” este un eveniment dedicat tuturor bucureștenilor care își doresc să iasă din casă și să danseze într-un spațiu neconvențional. Ne adunăm la magazinul Sneaker Industry de pe strada Luterană nr. 2 și începând cu ora 18:30 pornim boxele și dăm muzica tare. La pupitru urcă exclusiv femei, care sunt mai mult sau mai puțin experimentate, dar care vin cu o selecție muzicală diversă, compatibilă cu băuturile din bar și cu vibe-ul de pe terasă. 

 

Dacă vrei să dansezi, poți să o faci, dacă vrei doar să te bucuri de o bere, poți să o faci, iar dacă ești în căutare de o pereche nouă de sneakers, e la fix doi pași de tine.

 

„Girls Tunes” nu e despre DJs, pentru că multe fete pun muzică pentru prima dată. E despre fete care s-au gândit cândva că ar vrea să pună muzică, să își cumpere o consolă, să încerce și viața de DJ, dar n-au avut ocazia să o facă. Și ăsta e cel mai bun experiment. 

 

Asa ca, dacă ai chef să urci la pupitru, așteptăm un mesaj în DM.

 

Cum se derulează procesul de selecție al DJ-ilor? Porniți de la aplicantele pe care le aveți înspre organizare sau de la concept/gen și căutați ulterior fetele de la platane?

Nu avem un proces de selecție încă. Fie vin fetele către noi, ne trimit un playlist și ne auzim pe Instagram, fie mergem noi către ele, urmărind constant evenimentele care au loc în oraș în fiecare săptămână.

 

Însă, focusul nostru este predominant pe prima categorie, deoarece acele fete sunt, în principal, cele care nu au ajuns încă să pună muzică la un party prin oraș. Pentru ele există și am creat BLOOM, cel puțin anul acesta. Ne dorim să motivăm orice fată își dorește să își urmeze această pasiune, fie ca un hobby sau ca o carieră. 

 

Fetele care deja pun muzică sunt cele care ne inspiră și care inspiră și alte femei. De aceea, există și canalul de Youtube unde postăm interviuri cu DJs din oraș, care împărtășesc povestea lor cu noi. De la ele învățam, practic, ce parcurs poți avea în carieră, ce obstacole poți întâmpina și cum arată viața de DJ.

@bloom.evnt S-a vorbit și fără shot!🤪 Pentru că așa se întâmplă când vorbești despre ce îți place. @oancebianca a început să pună muzică cu puțin timp în urmă, dar a reușit deja să bifeze multe locații din oraș. Fie că sunt petreceri de club sau de socializare, Bianca reușește întotdeauna să se conecteze cu publicul și să creeze atmosfera ideală în jurul ei. Găsiți interviul complet pe canalul nostru de Youtube #romania #career #careeradvice #musicindustry #music #djs #djculture #womeninmusic #womeninmusicindustry #music #musiccareer #supportingwomen ♬ original sound – bloom.evnt

 

Ce fel de sunetiste, DJs sau producătoare noi ați descoperit de când ați început proiectul?

Am descoperit foarte multe femei puternice și talentate care ne-au inspirat. Am descoperit-o pe Gabriela, care este o surpriză plăcută pentru noi, deoarece este printre puținele producătoare din România

 

Am descoperit-o pe Bianca Cireașă care este un DJ super talentat și care nu prea a „ieșit în față” foarte mult, din păcate.

 

Am descoperit-o și pe Larisa (TruL) care a reușit să se afirme, din păcate, mai puțin în țară, dar care are succes real în Berlin și este îmbrățișată de industria de acolo. 

 

Și toate fetele care sunt în materialele noastre, deja publicate sau pe care urmează să le publicăm pe site-ul nostru. Stay tuned!

 

Având în vedere că aveți și „Bloom Talks”, unde discutați cu femei din industria din afară, dar sunteți și conectate la industria locală, diferă cu mult poziția femeilor DJs, etc. aici, față de străinătate?

Cu siguranță este o diferență colosală între industrii și aici avem de spus și lucruri pozitive, dar și lucruri negative. 

 

De la infrastructura orașelor, la mobilitatea artiștilor, oportunitățile financiare și tehnologie… toate astea contribuie la evoluția scenei, în sine. Plus publicul, care e dispus să plătească bilete mai scumpe, care e deschis să experimenteze și să descopere. E dornic de nou! Deși și în România industria este încă în dezvoltare continuă, accentul este pus mai mult pe artiștii deja existenți, care cu siguranță atrag un public mai larg, decât pe artiștii noi sau up-and-coming.  

@bloom.evnt Why are there so very few girls DJs on the local scene? That’s what we asked ourselves when we started BLOOM 🌸 Check out our website for more: www.bloomevnt.com #petreceribucuresti #bucuresti #womeninmusic #womeninmusicindustry #evenimentebucuresti ♬ sonido original – yo

 

Ce fel de public căutați pentru evenimentele sau canalul  Bloom? 

La evenimente, așteptăm pe oricine vrea să se simtă bine, să ia o pauză de la oraș, să fie cu prietenii, să asculte muzică și să danseze. Toată lumea e bine-venită în comunitatea noastră!

Cât despre podcast-uri și articole, considerăm că ele ar fi foarte utile pentru persoanele care își doresc să intre în industrie sau care sunt deja parte din ea, pentru a fi la curent cu ce se mai întâmplă și a descoperi artiști/DJs noi. Însă, pot fi interesante și pentru cei care nu activează în industrie, pentru că abordăm un număr destul de vast de subiecte, ce pot fi atrăgătoare pentru oricine. 

@bloom.evnt Girls Tunes party every two weeks at 📍@sneakerindustry Follow us on IG to stay up to date with the latest events & interviews @bloom.evnt www.bloomevnt.com #bucuresti #musictiktok #partytiktok #evenimentebucuresti #womeninmusic #supportingwomen @astrorganise @Dana Elena ♬ nhạc nền – nmy

 

Bloom: website, InstagramTikTok, Youtube, Spotify.

Lasă un comentariu