Skip to content Skip to footer

„Brukenthal Exclusive” aduce capodopere ale Renașterii la Art Safari

Cinci dintre cele mai importante capodopere ale artei universale vor putea fi admirate pentru scurt timp la Art Safari, în inima Bucureștiului.

Operele de artă provin din patrimoniul Muzeului Național Brukenthal și sunt cele mai valoroase lucrări din România (o valoare de asigurare de 75 de milioane de euro).

Printre acestea se numără și celebra pictură „Omul cu tichie albastră”, c. 1430, de Jan van Eyck (1390-1441). Opera este o raritate: doar de 20 de picturi ale artistului flamand sunt cunoscute în toată lumea, iar aceasta este singura din România. Parte din expoziția temporară este și vedeta marelui furt de la Brukenthal din 1968, opera „Ecce Homo” de Tițian, recuperată abia după 30 de ani de Interpol.

Expoziția „Brukenthal Exclusive” are loc între 20 și 30 aprilie, de joi până duminică, la Art Safari, Lipscani 18-20.

„Brukenthal Exclusive este o expoziție de neratat! Pentru prima dată, aceste opere importante sunt expuse într-o expoziție temporară pe teritoriul României. Picturile au nevoie de pază și transport specializat, care este asigurat de Jandarmeria Română și Orbit Fine Art Transport, dar și de acordul Ministerului Culturii pentru a călători de la Sibiu. Suntem foarte mândri că am reușit să expunem aceste capodopere ale artei universale pentru zece zile în inima Capitalei”, a declarat Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.

Cinci capodopere ale artei universale, în exclusivitate la Art Safari

„Cele 5 lucrări cu o valoare de asigurare de 75 de milioane de euro, care vor putea fi admirate la Art Safari în expoziția temporară „Brukenthal Exclusive”, fac parte din expoziția permanentă „Capodopere” a muzeului din Sibiu. Recunoașterea internațională a valorii capodoperelor din colecția Brukenthal este pe măsura istoriei zbuciumate care le-a marcat. Expoziția „Capodopere” a fost inaugurată în 2006, odată cu reîntregirea colecției cu lucrările de mare valoare de care muzeul fusese deposedat de-a lungul timpului: 19 lucrări transferate în 1948 la Muzeul de Artă din București (între care Jan van Eyck – „Omul cu tichie albastră”, Hans Memling – „Portret de bărbat citind” şi „Portret de femeie rugându-se”) și 4 lucrări recuperate dintre cele 8 furate în 1968 (între care Tițian – „Ecce Homo”)”, a rezumat Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.

Jan van Eyck (cca. 1390-1441), Omul cu tichie albastră

Părintele Renaşterii nordice și primul dintre marii portretişti ai Europei, Jan van Eyck este unul dintre cei mai mari artiști ai lumii. Lucrarea „Omul cu tichie albastră” este singura creată de artistul flamand aflată în România și una dintre cele 20 de lucrări care i-au fost atribuite la nivel mondial.

Tiziano Vecellio / Tițian (1488/90-1576), Ecce Homo / Iată omul!

În Ecce Homo, Tițian exploatează o temă rară în pictura italiană a secolului al XVI-lea. Lucrarea i-a fost comandată în 1543 de către omul de afaceri flamand Giovanni d’Anna (van Haanen). O versiune a acestei lucrări, realizată ulterior în 1548, este expusă în Muzeul Prado, Madrid. Opera de artă a făcut obiectul marelui furt de la Brukenthal, din 1968. A fost recuperată de Interpol după 30 de ani.

Paolo Veronese (1528-1588), Cap de copil

Micuțul portret din colecția Brukenthal reprezintă o etapă a procesului de creație al portretului politicianului Iseppo da Porto și al fiului său Adriano, comandat pentru Palazzo Porto din Vicenza. Versiunea finală a lucrării este expusă în prezent în Galeria Uffizi din Florența. Capul de copil este pictat realist, fără intervenţii şi consideraţii personale asupra subiectului și ne îngăduie să descifrăm personalitatea celui care a pozat tăcut, cu ochi iscoditori, interogativi, cu trăsături destinse de o uşoară mirare, specifică vârstei.

Hans Memling (1430/33-1494), Portret de bărbat citind și Portret de femeie rugându-se

Hans Memling a fost cel mai popular pictor olandez al vremii sale. S-a specializat în lucrări cu tematică religioasă; de asemenea, a inovat introducând peisajul în planul îndepărtat al compoziției portretelor. Cele două portrete pandant din colecția Muzeului Brukenthal înfățișează un cuplu matur, redat în stilul specific şcolii flamande. Atitudinea pioasă corespunde momentului lecturii; bărbatul ține în mâini o carte de rugăciuni și este reprezentat alături de fiul său; în spatele femeii se află un cățeluș, element inclus în compozițiile vremii ca simbol al fidelității.

Art Safari – Ediția a 11-a: 4 expoziții ample

Art Safari găzduiește în cadrul acestei sezon 4 expoziții: o retrospectivă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), Maeștrii picturii spaniole – cea mai amplă expoziție de artă spaniolă organizată în România până în prezent, Prix Marcel Duchamp – prestigiosul premiu al Franței acordat artei contemporane, dar și o expoziție de artă Supercontemporană românească. În a doua parte a anului, Art Safari organizează două expoziții de răsunet: „Love Stories”, cu lucrări din colecția National Portrait Gallery, Londra, dar și „Bags: Inside Out” – o expoziție de genți iconice din colecția muzeului regal Victoria and Albert, Londra.

Program Art Safari (deschis până pe 14 mai 2023)
• Joi-duminică – 12:00-21.00; Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00 (tururi ghidate, muzică live și prosecco)
• Biletele pot fi achiziționate online sau direct de la intrare (Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București)

Lasă un comentariu