Skip to content Skip to footer

Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu!

Metrorex și Art Safari continuă proiectul cultural „Cartele de colecție” început în 2021 și lansează o nouă serie de cartele de 10 călătorii cu reproduceri de artă în miniatură, deja în circulație din 24 aprilie.

10 opere semnate de maestrul artei românești Theodor Aman se regăsesc pe noua serie, iar pe lângă acestea există și o cartelă specială cu celebra pictură „Țărăncuță cu basma albă” de Nicolae Grigorescu, care a bătut recordul artei românești în 2018. Metrorex și Art Safari încurajează locuitorii Bucureștiului să se împrietenească atât cu arta, cât și cu un mijloc de transport mai puțin poluant și rapid.

Pasionații de artă care colecționează întreaga serie de 10 cartele Theodor Aman (numerotate de la 1 la 10) pot câștiga un abonament la Art Safari, ediția a 11-a. De asemenea, cartela cu cea mai valoroasă lucrare de artă vândută vreodată în România, „Țărăncuță cu basma albă” de Nicolae Grigorescu (adjudecată contra sumei de 340.000 de euro, un record), oferă călătorilor instant două bilete la tururile de noapte din cadrul Art Safari. Premiile pot fi adjudecate la intrare la Art Safari, prin prezentarea colecției complete/cartelei speciale.

„Acum 2 ani, împreună cu partenerul nostru Metrorex, am lansat prima colecție de artă pe cartelele de metrou, o nouă formă de expunere în spații neconvenționale. Proiectul s-a bucurat de un adevărat succes în rândul călătorilor bucureșteni și nu numai, așa că anul acesta ne-am propus să-i surprindem din nou cu 11 lucrări ale celor doi mari pictori români reproduse exclusiv pe cartelele de 10 călătorii. Art Safari invită călătorii să devină colecționari de artă în miniatură, dar îi și premiază. Tirajul cartelelor este diferit și limitat, așa că fiți pe fază pentru a descoperi cele mai rare piese pentru colecția voastră. Apoi vă așteptăm în Palatul Dacia-România să vă ridicați premiul: o incursiune în lumea artei spaniole, franceze și, bineînțeles, românești (un nou maestru al artei, plus artă Supercontemporană) de zi sau de noapte”, a declarat Ioana Ciocan, CEO Art Safari.

„Sunt încântată să anunț reluarea parteneriatului dintre Metrorex și Art Safari. Obiectivul Metrorex este acela de a oferi călătorilor noștri condiții sporite de siguranță și confort, iar arta nu poate decât să adauge valoare călătoriei cu metroul și să îmbunătățească experiența acestei călătorii. Proiectul ”Cartele de colecție” oferă o modalitate nouă și creativă de a interacționa cu arta și cred că și de această dată va avea un impact pozitiv asupra clienților noștri. De altfel, sunt încrezătoare că parteneriatele culturale pe care le vom dezvolta la metrou vor continua, astfel încât călătoria să fie nu doar rapidă, ci să devină un mijloc de recreere”, a declarat Mariana MICLĂUȘ, director general Metrorex.

Cartelele speciale sunt puse în vânzare de către Metrorex la cabinele de acces din stațiile de metrou: Piața Unirii 1, Piața Victoriei 1, Universitate, Eroilor 1, Dristor 2, Academia Militară și Jiului.

Theodor Aman a fost primul mare maestru al picturii românești. Operele lui Aman surprind stilul de viață al elitei sociale și culturale românești din secolul XIX, descriind personalități ale epocii, evenimente mondene, întâmplări istorice sau pur și simplu femei frumoase. Peste 100 de lucrări (pictură și artă grafică) împrumutate de la muzee din țară și din colecții private au fost expuse într-o amplă retrospectivă la Art Safari, în cadrul ediției a 9-a. Iar o parte dintre acestea se regăsesc acum pe cartelele de metrou.

Prima colecție de artă pe cartele de metrou i-a prezentat pe pictorii Samuel Mützner, Constantin Piliuţă, Gherghe Petrașcu, dar și pictoriţe din România și capodopere. Pe lângă aceste 6 serii, a existat şi o serie specială, denumită Bucureşti, cuprinzând două lucrări semnate de Gheorghe Petrașcu și două lucrări de Nicolae Dărăscu.

Acest proiect cultural vine în completarea colaborării dintre Art Safari și Metrorex, începută odată cu inaugurarea Muzeului din Metrou, în 2021, prin expoziția „Arta cucerește Bucureștiul!”.

Mai multe informații despre acest proiect puteți citi online.

Lasă un comentariu