Nu m-am gândit niciodată la vegetarianism ca la un sistem complex de încălcare a patriarhatului. Și am fost vegetariană 7 ani. Apoi, am dat de „Vegetariana” de Han Kang.
„Vegetariana”, publicată în traducere românească de Editura Art, colecția Musai, este mai mult decât o distopie schizofrenică în care protagonista se vrea floare. „Vegetariana” este un roman în trei părți care tratează teme puternice din punct de vedere social, teme care sunt îmbrăcate în haina vegetarianismului. Vegetalul a fost de multe ori asimilat cu femininul. Florile ca fetele and other bullshits like that.
Visuri întunecate, tensiune mocnindă, violenţă înfiorătoare. Acest roman sud-coreean e un regal. Este un roman senzual, provocator şi brutal, mustind de imagini puternice, culori uluitoare şi întrebări tulburătoare. Propoziţie cu propoziţie, „Vegetariana” este o experienţă extraordinară.
The Guardian
Han Kang pare că vrea să spargă toate stereotipurile societății coreene în numai 130 de pagini. E cam greu să faci asta, dar orice început de dialog în direcția asta ajută. Mai ales că mărețul spațiu european habar nu are ce se întâmplă în Orientul Îndepărtat. Mă rog, acolo unde nu au ajuns cu coloniile. (sorry not sorry)
Patriarhat și carne
E la îndemână să asemănăm carnea cu bărbații. Nu vă gândiți la prostii. Gândiți-vă la perioada de glorie a bărbăției brute, Comuna Primitivă. Bărbații erau cei care vânau și aduceau carne în trib. Cel puțin asta știm acum. Având în vedere informația asta, pot înțelege de ce Han Kang a ales drept revolta supremă încetarea consumului de carne.
Mi-a plăcut mult cum a legat împotrivirea cu oniricul. Protagonista declară că a încetat să mănânce carne în urma unui vis. E ușor să vezi mentalitatea asta: „hahaha femeile sunt așa stupide încât își trăiesc viața după un vis”. Nu, nu e chiar așa, dar se pare că societatea coreeană așa crede. Sau cel puțin personajele masculine ale lui Han.
Interesant e cum și femeile din viața protagonistei ajung să împărtășească aceleași valori. Scena în care este ținută și aproape mutilată doar pentru a mânca o bucată de carne lovește profund în fiecare cititor. E inuman să nu respecți dreptul unui om la libera alegere. Protagonista e privată de asta, dar în același timp e nevoită să se supună.
Prima formă de revoltă este totuși refuzul de a purta sutien. Soțul ei este cât se poate de deranjat de acest aspect, deranjul fiind dat de sfârcurile ei care ies prin materialul bluzelor. Vă dați seama. Crimă de om.
Femei vs Femei vs Bărbați
Pe parcursul romanului se deschid mai multe câmpuri de luptă. La început există soț vs protagonistă. Refuzul ei de a mai mânca și găti carne este motiv de nervi și revoltă în familie. Totul escaladează atât de tare încât tatăl protagonistei o lovește din cauza acestui refuz. Lovitura e triggerul care o împinge pe protagonista la suicid. Nu îi iese.
După ce este externată de la psihiatrie, soțul divorțează, iar ea ajunge în grija surorii ei, care este măritată cu un artist, foarte prost văzut de socrii pentru că nu lucrează. Își înșală soția cu sora ei debilă. Acum avem un alt conflict soț-soție care se lasă cu un al doilea divorț. Măcar se împacă surorile.
Mama lor este și ea într-un război cu protagonista. Ce e aia să nu mănânci carne? Evocă amintiri culinare din copilăria fetelor, ba mai mult încearcă să o păcălească să revină la carne. Nu îi iese.
Citind, pare că asistăm la un circ senzațional. Lipsa cărnii din alimentație e sursa tuturor relelor. Un soț divorțează de soția lui pentru că ea refuză să mai consume, respectiv să mai gătească carne. Sună absurd. În realitatea autohtonă, alții au divorțat de la o bucată de caș (cunosc personal cazul). E amuzant cum alimentele devin pretex la neputința gestionării emoțiilor și a lipsei de comunicare reală.
„Vegetariana” merită din plin lectura. E una dintre cele mai bune pe care le-am citit în 2024. Important e să fie citită într-o cheie socială, nu în una medicală sau psihologică. Sigur, pentru voi e posibil ca elementul important să fie schizofrenia sau tulburările de alimentație. Dar serviți totul cu un sprinkle de social.
Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok
Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.