Turneul SoNoRo Conac ajunge în acest an la ediția nr. 13, intitulată „Când se așterne praful” – un titlu care face referire la bogatul folclor din spațiul central și est-european și la modul în care i-a inspirat pe mari compozitori precum Zoltán Kodály, Josef Suk, Franz Schubert, Béla Bartók și Antonín Dvořák.
Prima parte a turneului va avea loc în perioada 3-8 martie 2025, în orașele Iași, Cluj-Napoca, Bistrița, Alba Iulia și Timișoara, iar accesul la concerte este liber, în baza unei rezervări pe site-ul https://conac.sonoro.org/.
Creat din dorința de a atrage atenția asupra arhitecturii de patrimoniu din România, prin intermediul muzicii de cameră, turneul SoNoRo Conac a ajuns de-a lungul anilor în peste 130 de clădiri cu un istoric impresionant. Mai multe dintre aceste clădiri au intrat în atenția autorităților după concertele SoNoRo Conac, au fost restaurate și acum se bucură de o binemeritată prezență în circuitul turistic și de aprecierea comunităților locale.
Concertele primei părți a turneului vor avea loc la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi (luni, 3 martie, ora 19:00), CASA NUMAÀ din Cluj-Napoca (miercuri, 5 martie, ora 19:00), Sinagoga din Bistrița (joi, 6 martie, ora 19:00), Palatul Principilor Transilvaniei (vineri, 7 martie, ora 19:00) și Muzeul Național de Artă Timișoara (sâmbătă, 8 martie, ora 18:00), fiind susținute de violistul Răzvan Popovici și de pianistul Cristian Budu.
Răzvan Popovici s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. Ca solist, a cântat alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica Transilvania, Chaarts Chamber Artist din Zürich sau Kamerata Kronstadt. Acesta este iniţiatorul Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Germania (21 de ediții) şi al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo (19 ediții). Concertează în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro și este profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.
Pianistul Cristian Budu, un tânăr brazilian cu părinți români, apare ca o nouă referință pentru arta sa unică și realizările remarcabile. A câștigat Marele Premiu, Premiul Publicului și Premiul „Children’s Corner” la Concursul Internațional de Pian „Clara Haskil”, la cea de-a 50-a aniversare, în 2013. Cu primul CD solo, lansat în Europa, în anul 2016, Cristian a obținut premii importante: „Editor’s Choice”, acordat de Gramophone, și „5 Diapasons”, oferit de Diapason, o apreciere conferită rareori simultan. În Brazilia, Cristian Budu este fondatorul Pianosofia, un proiect care duce muzica clasică în casele oamenilor, cu intenția de a ajunge la un public nou. În prezent locuiește în Berlin.
Accesul la concerte este liber, în baza unei rezervări pe https://conac.sonoro.org/concerte/.
Turneul SoNoRo Conac va continua cu alte două părți până la finalul lunii iunie 2025.
*
👉 Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok
Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? 📨 Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.