Leyah, o voce pe muzică de film aka cinematic pop, are încredere că muzica este o putere care poate schimba conștiința colectivă. Prin concertul din deschiderea Unfinished Festival, Leyah invită publicul la un moment de introspecție, în timp ce ascultă „o voce și un pian care vor crea multiple stări, de la cele mai intime la cele mai intense”.
De la muzica clasică, ai făcut această tranziție către un stil muzical unic în România – cinematic pop? Cum l-ai descoperit?
După mulți ani de interpretat muzică clasică ca pianist solist, mi-am dorit foarte tare să-mi dezvălui și o altă „voce” care mocnea încă din copilărie, aceea de a cânta și de a compune muzică. Crossoverul către muzica pop mi-a dat libertate de exprimare și mi-a dezvăluit o lume nouă, cu multe fațete, dar care cumva totuși nu mă reprezenta în totalitate. Așa că după lansarea primului album, am început să explorez din ce în ce mai mult o nouă zonă muzicală în care am combinat elemente din muzica clasică și din cea pop. Iar prin fuziunea celor două stiluri, care mi-au unit cumva trecutul și prezentul, am identificat un nou stil muzical, cel Cinematic Pop. O muzică de film cu voce. Mă vrăjește acest tip de muzică! Consider că mă reprezintă în totalitate, că mi-am găsit vocea și identitatea.
Care ar fi 3 lecții profesionale/ de viață pe care le-ai învățat de la marele dirijor Modest Cichirdan, tatăl tău?
Să ai încredere în tine, să nu uiți cine ești și să lași ceva în urma ta, ca artist. De altfel, de aici vine și numele noului meu album cinematic pop: „Remember who you are”.
Care a fost cel mai emoționant/ revelator concert pe care l-ai ținut și de ce?
Aș zice că a fost primul concert „Cinestezia”, pe care l-am pus în scenă în primăvara acestui an. A fost un concert magic într-un loc de poveste. Un concert în care pianul și vocea s-au completat cu un cvartet de coarde, tobe și bas. Revelator a fost că, fiind pe scenă și cântând, mi-am dat seama că instinctul nu m-a înșelat și că am luat decizia corectă când am plecat pe drumul popului cinematic. Cu siguranță, ca o piatră de temelie, acest concert a marcat un început al multor altor concerte, așa cum mi le-am imaginat dintotdeauna.
Vei concerta în deschiderea Unfinished Festival. Cum te vei plia pe tema acestui festival – Silence?
Momentul meu din festival va fi o invitație către introspecție prin muzică. Și ascultatul muzicii poate fi un moment silențios, unde ajungi să fii tu cu tine, cu gândurile tale, cu emoțiile tale, cu amintirile tale. Într-o altfel de tăcere, publicul va asculta o voce și un pian care vor crea multiple stări, de la cele mai intime la cele mai intense.
Și apoi, muzica pe care o cânt tratează subiecte ca timpul, bătrânețea, compromisurile pe care trebuie să le facem de multe ori în viața, pierderea unei persoane dragi sau pur și simplu iubirea, deci cumva și stările și temele te invită la liniște și ascultare.
„Peace is the only thing we need” este piesa ta manifest, anti-război. Crezi că artiștii ar trebui să își folosească influența și să abordeze în piesele lor subiecte socio-politice?
Da, așa este. Am decis să scriu o piesă despre copiii care trăiesc în zone de conflict, în momentul în care am văzut imaginile sfâșietoare cu mamele și copiii care treceau granița prin frig și ploaie, la momentul începerii războiului în Ucraina. Ulterior, căutând date despre numărul copiilor afectați de război din toată lumea am constatat că cifrele sunt înfricoșătoare, și anume că 1 din 3 copii trăiesc într-o zonă de conflict. Este dureros și totodată alarmant. Așa că m-am gândit că poate prin această putere numită muzică, pot vorbi despre asta și totodată ridica un semnal de alarmă. Iar dacă arta, prin puterea sa, poate aduce chiar și cea mai mică schimbare la nivel de conștiință colectivă, atunci aleg să fac asta.
Despre LEYAH
Leyah este compozitorare, cântăreață, pianistă, producătoare și director de creație. Leyah este o artistă în ascensiune, cu o călătorie unică. De la vârsta de 5 ani, a fost pregătită în muzica clasică de către tatăl ei, Modest Cichirdan, dirijor de muzică clasică, iar mai târziu, a trecut la muzica pop, compunându-și propriile melodii. După ce a lansat albumul „Facelift” în Marea Britanie în 2018, Leyah a explorat muzica cinematografică, compunând pentru scurtmetrajul „Anonymously” și creând piese precum „I don’t deserve this” și „I’ll be fine”. Viitorul ei album, „Remember who you are” (2024), introduce stilul Cinematic Pop în România, îmbinând muzica clasică și cea pop. Muzica lui Leyah, în special „Time” și „Peace is the only thing we need”, unește în mod elegant muzica și storytellingul.
Leyah a fost semifinalistă la Eurovision România 2022.
Site oficial | YouTube | Facebook | Instagram
Despre UNFINISHED
UNFINISHED va avea loc în săptămâna 22-24 septembrie, în House of Ideas (Casa Universitarilor – str. Dionisie Lupu 46).
Doar 3141 de oameni au fost selectați pentru a participa la cea de-a opta ediție a festivalului UNFINISHED, iar timp de trei zile aceștia se vor putea bucura de experiențe, conversații, momente artistice, instalații și sesiuni de wellness, alături de celebrele reuniuni în jurul mesei, degustări de vin și conversații în jurul focului.
Silence – tema ediției. Tăcerea va fi firul roșu al tuturor momentelor din festivalul UNFINISHED, iar zeci de invitați – artiști, filosofi, antreprenori, creativi, gânditori – din toate colțurile lumii, vor explora tema ediției din perspectiva domeniului lor de activitate.
Desfășurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, UNFINISHED este primul festival multidisciplinar din România și a fost creat de Fundația Eidos ca o experiență în continuă evoluție. Din 2016 și până acum, Unfinished a avut peste 250 de invitați printre care co-fondatorul Pixar, Alvy Ray Smith, directorul artistic pentru linia masculină Louis Vuitton, Virgil Abloh, artista multipremiată, Marina Abramovic, strategul digital din timpul administraţiei Obama, muzicianul Nicolas Jaar și Esther Perel, cel mai cunoscut psihoterapeut specialist în relaţii de cuplu.
1 Comentariu