Skip to content Skip to footer

Caravana ECHO III, un safe space în care arta feministă explorează tradițiile căsătoriei balcanice

Din patru colțuri balcanice ale Europei (România, Albania, Grecia și Bulgaria) se intersectează într-un showcase de arte vizuale, muzicale și performative, într-un vers de poem, pe marginea unei corzi de vioară. Premisa este simplă: radiografie viscerală a dinamicilor maritale, documentare a dualității momentului în care ne aflăm, trecerea prin filtru feminist a acelor accente de tradiție care pur și simplu nu mai sună bine.  

Vorbim cu Anca Munteanu despre ce s-a întâmplat deja în procesul de creație și ce se va întâmpla pe 20 septembrie la Rezidența9. România este prima oprire pe harta Balcanilor, prima expunere a acestei zestre dureroase și alambicate care este căsătoria tradițională. 

Caravana ECHO III este un spațiu de creație multicultural; pe cei 24 artiști participanți în cadrul rezidenței îi leagă spiritul balcanic și preocuparea pentru problematica socială a tradițiilor mai puțin fair-play în practicile maritale și a căsătoriilor aranjate. 

De unde ați pornit cu Caravana ECHO III: For Memory’s Sake? Ce v-a inspirat, cum ați ajuns la temă și la specificul balcanic?

Caravana ECHO III: For Memory’s Sake este rezultatul a 5 rezidențe artistice care au avut loc în 4 țări: România, Albania, Bulgaria și Grecia, la care au participat 24 de artiști și artiste.

Acest proiect ambițios a fost inițiat de partenerele noastre din Grecia. Având în vedere că rezidențele au avut loc în spațiul balcanic, era important ca tema să fie racordată la spațiu. Tema căsătoriilor aranjate în spațiul balcanic este una cu care am rezonat și o temă de explorat astăzi. Sună ca o practică arhaică, având în vedere influența romantismului în artă, însă multe dintre artiste și artiști au creat bazându-se pe propriile experiențe sau pe interviuri cu rude, vecini sau comunități locale.

Cum v-ați înțeles, de la balcani la balcani, cu celelalte țări implicate? Au existat provocări? Dar diferențe de voce și de perspectivă?

Ne-am înțeles într-o engleză cu 5, 6 accente. Asta e partea amuzantă. E foarte greu să organizezi o caravană cu artiști interdisciplinari din patru țări, dar, din fericire, partenerele noastre au comunicat mereu foarte bine. Eu sunt fascinată de faptul că o echipă atât de mixtă poate lucra atât de bine. Asta pentru că am avut noroc de partenere serioase și profesioniste. 

În Grecia, o echipă de actrițe din cele patru țări balcanice au creat împreună cu regizorul grec un spectacol în patru limbi diferite, cu cântece de nuntă și jale despre căsătoria forțată. Spectacolul a avut la bază interviuri făcute cu persoane care au fost în căsătorii aranjate. Un spectacol puternic și fascinant, care pentru Caravană a fost transformat într-un scurt performance. În Albania, poete și cele patru țări au scris poezie despre mariajul forțat, folosind diverse perspective și încercând să exploreze tema și în înțelesul ei modern. În Bulgaria, muzicienii au construit muzică jazz inspirată din folclorul balcanic. 

Au existat și există în continuare provocări. Dar, din fericire, am primit sprijin de la UNATC (mulțumiri speciale lui Vlad Ioachimescu!) și de la Rezidența9, partenerii noștri. It takes a village to raise a cultural project! 

Care a fost experiența rezidențelor? Cu ce ai rămas în urma lor?

Rezidența pe care am organizat-o noi la București s-a axat pe arta audio-vizuală. 

Dar înainte de asta, a avut loc o etapă de cercetare. Trei cercetătoare (Letiția Popa, Cristina Iliescu și Irina Trocan) au făcut o cercetare despre reprezentarea căsătoriilor în cinematograful românesc și balcanic. Făcând această cercetare audiovizuală, am sperat să deschidem o discuție despre limbajul filmului și posibilitățile de exprimare când lucram cu video-poeme, funcționând totodată și ca o introducere în modul în care sunt portretizate nunțile în cinematografia românească și balcanică. Rezultatele cercetării le puteți vedea pe site-ul nostru, sub forma unor video eseuri.

După aceea, Asociația Rhea (Letiția Popa, Cristina Iliescu și Ruxandra Simion) a organizat o rezidență audiovizuală de două săptămâni pentru șase artiste din Balcani în București, România, în perioada 1 – 14 martie 2023. Scopul a fost realizarea unor video-poeme despre căsătorie aranjată/forțată, practici maritale, dragoste, relații și norme de gen în Balcani.

Ne-am atașat foarte tare de rezidentele noastre: Ornela Alia (Albania), Elena Chirila (Republica Moldova/România), Ana Gurdiș (Republica Moldova/România), Gergana Ivanova (Bulgaria), Ioana Țurcan (România), Katarzyna Wojtczak (Grecia/Polonia). Am fost alături de ele în timpul rezidenței și le-am pus la dispoziție necesarul tehnic, asistență și masterclass-uri. Și ele ne-au surprins cu profunzimea și creativitatea lor! Ne bucurăm enorm că le-am cunoscut și că am pus bazele unei conexiuni între noi și aceste artiste extraordinare din zona balcanilor!

 

Vorbim efectiv despre o caravană, sau este o metaforă pentru opririle internaționale pe care urmează să le faceți? Unde o să mai ajungeți după București?

Este efectiv o caravană, dar nu trasă de cai.  Cei 24 de artiști și artiste se întâlnesc pentru prima dată la București, pe 20 septembrie, în acest performance care e un show-case al rezidențelor: o expoziție outdoor, un concert, un performance teatral, proiecție ale video-poemelor și recital de poezie. 

După reprezentația din București, caravana pleacă mai departe spre Bulgaria, Grecia și Albania. 

De ce ți se pare că este important să se discute despre practicile maritale, căsătoriile aranjate și relații de gen prin prisma contextului balcanic?

Pe mine mă interesează tema căsătoriilor în general, iar acest proiect, care tratează practicile maritale din Balcani, e un demers de deconstrucție și explorare a tradițiilor din perspectiva unor artiste contemporane. Unele tradiții sunt profund sexiste, iar faptul că ele se păstrează azi într-un fel sau altul este îngrijorător. 

Desigur, încercăm să avem o privire care să fie deschisă și care să nu se uite la aceste lucruri dintr-o perspectivă auto-orientalizantă. În cadrul rezidenței din București, explorarea personală și de grup a artistelor vizuale a atins zone largi: astfel, Elena și Ana au creat video-poemul „Spune o poezie”, care pendulează între poezie și documentar, evidențiind lupta unei femei de a se elibera de represiune și de a-și găsi vocea și puterea.

Video-poemul Katarzynei este o manifestare a revendicării istoriei și a locurilor de opresiune, iar cel al Ornelei („Sad sad sad sad sad summer”) înfățișează dragostea, comunicarea și diferite evenimente, folosind umorul ca instrument de exprimare și reflecție.

Lucrarea Gerganei și a Ioanei, „Anemone” folosește o fotografie găsită din arhive, care ridică întrebări despre căsătoriile de pe vremuri și despre cum unii oameni nu au avut posibilitatea de a fi deschiși cu privire la sexualitatea și preferințele lor amoroase.

 

Cum o să se deruleze ziua de 20 septembrie în Caravana ECHO III? Care e programul, la ce să ne așteptăm, pe cine vom vedea performând? Supratitrări, traducători?

Pe 20 septembrie, la orele 20:00, în curtea din spate la REZIDENȚA 9, puhoaie de oameni care și-au făcut rezervare la eveniment vor intra. De asemenea, această expoziție a fost vizitată și dimineața, între 11 și 13, tot în curtea din spate a spațiului Rezidența9. 

Intrarea e liberă, deci poate veni oricine. Se vor minuna de instalația gonflabilă montată în curte, în interiorul căreia va fi expoziția de artă vizuală. 

Profund mișcați, oamenii vor lua loc în fața sculpturii și vor asculta muzica balcanică compusă în cadrul rezidenței de muzică. Se va cânta la tobe, clarinet, flaut, chitară… poate se va dansa… poate nu. După care va începe recitalul de poezie, care va fi subtitrat în limba română și în engleză. Oamenii vor plânge. 

Dar nu apucă să-și șteargă la lacrimile pentru că începe performance-ul teatral care îi va zgudui, care va naște niște întrebări importante. Video-poemele, subtitrate în română și engleză, se proiectează la final. 

Se va aplauda, se va bate din picioare, va ploua cu petale de flori. 

La final, se va socializa, se va discuta liber. A doua si de dimineață, caravana o ia din loc către o altă țară balcanică.

Mai multe detalii pe pagina evenimentului.

 

Lasă un comentariu