Skip to content Skip to footer

„Cartografii ale Corpului” – performance de poezie cu Yara Nakahanda Monteiro

Joi, 2 martie, de la ora 19.00, aveți întâlnire cu scriitoarea de origine angoleză Yara Nakahanda Monteiro la Rezidența9.

Temele abordate sunt ecofeminism, gen și memorie exprimate printr-un performance-ul de poezie în cadrul One Minute Older#3 – South Talks.

Plecând de la conceptele de ecofeminism, gen și memorie, Yara Monteiro va susține un performance de poezie și text propriu intitulat “Cartografii ale Corpului”, urmat de o discuție interviu despre migrație, literatură și feminism cu Iolanda Vasile. Intrarea este liberă.

Evenimentul este organizat de către Fundația9 în parteneriat cu Damiana Oțoiu (Universitatea din București) și Iolanda Vasile (South Talks/ Universitatea din Coimbra) în cadrul programului One Minute Older #3 – South Talks.

One Minute Older este un proiect dezvoltat de Fundația9, câștigător al unui grant din partea programului Climate of Change, program european girat de un consorțiu care reunește 23 țări și 26 de organizații partenere și finanțat prin Programul de educație și conștientizare pentru dezvoltare al Comisiei Europene (DEAR).

Yara Nakahanda Monteiro s-a născut în Huambo, Angola, în 1979. Primul său roman „Essa dama bate bué!” („Loose Ties”) este tradus în engleză, germană, chineză și italiană și studiat în mai multe universități din întreaga lume. În 2022, cartea sa de poezie „Memórias, Apariões, Arritmias” a primit premiul literar Glória de Sant’Anna. Eseurile, povestirile și poeziile sale sunt disponibile în diverse publicații. Yara este coautoare a scenariului pentru scurtmetrajele artistice: „Path to the Stars” și „The Island”.

În propriile sale cuvinte: este stră-strănepoata sclaviei, strănepoata metisajului, nepoata independenței și fiica diasporei. Până acum a locuit în Rio de Janeiro, Luanda, Londra, Copenhaga și Atena. În prezent își are rezidența pe coasta Alentejo, din Portugalia. Este licențiată în Managementul Resurselor Umane, domeniu în care a lucrat timp de 15 ani.

Lasă un comentariu