Skip to content Skip to footer

„Casa din mine”, un spectacol de și cu adolescenți, se întâmplă la unteatru weekend-ul acesta

Spectacolul „Casa din mine” marchează finalul seriei de ateliere de autocunoaștere prin scris pentru adolescenți, organizate de Asociația Culturală Control N. Acesta va avea două reprezentații cu intrare liberă – sâmbătă, 11 noiembrie și duminică, 12 noiembrie, de la ora 19:00, la unteatru, str. Sfinții Apostoli 44.

Din distribuție fac parte autorii textelor, membri în trupa de teatru de adolescenți Brainstorming: Mircea Bălăceanu, Paula Benu, Cristina Capăt, Maria Luiza Coman, Eduard Costache, Iosef David, Sara Maria Ghimpu, Alexandru Matac, Mihaela Ursu. Scenografia îi aparține Marei Furtună, iar spectacolul este coordonat de Ana Agopian și Oana Răsuceanu.

Atelierele de scris s-au desfășurat în perioada septembrie – noiembrie 2023, în trei module: scriere creativă cu Oana Răsuceanu, scriere dramatică în coordonarea Mihaelei Michailov și scenaristică cu Ana Agopian și au fost dedicate elevilor bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming.

Spectacolul este rezultatul celei de-a doua părți a programului, care a constat într-un atelier de actorie și lucru la scenă prin metode colaborative, pornind de la textele produse în cadrul atelierului de autocunoaștere prin scris.

Tema comună a atelierelor care au generat spectacolul este conceptul de „București, acasă”, așa cum e înțeles el la nivel personal de către locuitorii săi adolescenți. Exercițiile au fost gândite ca o explorare emoțională a orașului și a poziționării sinelui în oraș, abordând subtematici precum: ce înseamnă competiția, sentimentul de siguranță și de nesiguranță, ce este o superputere, ce legături emoționale există față de un loc, ce modele există în școli sau acasă, percepția celor din jur față de mine, ș.a.

LiterNet.ro găzduiește o rubrică cu texte selectate din portofoliul fiecăruia dintre participanții la ateliere. Acestea pot fi accesate online, gratuit, aici.

Ne-a interesat să vedem în timp real, prin exerciții de scris și sesiuni de feedback, ce înseamnă relația participanților cu ei înșiși și cu cei apropiați din viața lor, cei cu care împart același spațiu zi de zi. I-am stimulat și provocat să devină creatori autonomi ai propriilor povești, pornind de la lucruri pe care le cunosc, pe care le-au simțit și cu care s-au confruntat.

Oana Răsuceanu, unul din trainerii atelierelor și inițiatoarea programelor de autocunoaștere prin scris derulate de Asociația Culturală „Control N”

Actorii și participanții la proiectul „Casa din mine” sunt elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București, pasionați de zona artelor spectacolului și cinematografiei, de literatură și de artele vizuale.

„Casa din mine” este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București acasă 2023”. Informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB se pot găsi pe www.arcub.ro.

casa din mine

Lasă un comentariu