Skip to content Skip to footer

Cea de-a cincea editie a Festivalului Filmului Palestinian are loc la Bucuresti si Cluj-Napoca în luna aprilie

Centrul Cultural Mahmoud Darwish are placerea sa anunte cea de-a cincea editie a Festivalului Filmului Palestinian, organizata de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina si al Ambasadei Statului Palestina in Romania, intre 18 si 21 aprilie la Bucuresti si pe 28 aprilie la Cluj-Napoca.

Cu o noua directie artistica si o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence

In contextul acestei editii, cineasta Mirona Radu a preluat directia artistica a festivalului. „Sunt onorata sa preiau directia artistica a Festivalului Filmului Palestinian si sunt dedicata sa continuam sa aducem in fata publicului roman cinematografia palestiniana de inalta calitate. Filmul palestinian este un Cinema of Existence, care exploreaza vietile, identitatile si existenta umana intr-un mod profund, convingator. Acest tip de cinematografie transcende simpla reprezentare a povestilor; ea ne ofera o oglinda autentica a realitatii palestiniene contemporane, aratand adancimea si complexitatea trairilor umane in fata adversitatilor, acestea ramanand totodata ferm ancorate in speranta.” – Mirona Radu, director artistic

Evenimentul de deschidere va avea loc la Bucuresti la Sala Luceafarul, iar proiectiile ulterioare vor avea loc la Cinema Muzeul Taranului, unde publicul va avea ocazia sa descopere si sa exploreze o selectie remarcabila de filme palestiniene produse in ultimii ani, acoperind subiecte si aspecte relevante ale vietii si culturii palestiniene.

Unul dintre titlurile acestei editii este Alam in regia lui Firas Khoury, care va fi oaspete al festivalului si va sustine un atelier pentru studenti si tineri profesionisti. Filmul sau de debut, prezentat in premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Toronto, a fost proiectat in peste 20 de festivaluri de film, castigand sapte premii, inclusiv Premiul Publicului si Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul International de Film de la Cairo, unde a avut premiera in lumea araba. Filmul prezinta cinci performante de debut de exceptie, inclusiv muzicienii palestinieni in plina expansiune Daboor si Shabmouri.

Extinzandu-si influenta si in afara capitalei, Festivalul Filmului Palestinian va ajunge in acest an si la Cluj-Napoca, unde vor avea loc trei proiectii speciale la Cinema Victoria pe 28 aprilie. Aceasta expansiune inseamna ca si publicul din Cluj-Napoca va avea oportunitatea sa se conecteze cu cinematografia palestiniana si sa se implice in dialogul cultural.

Anca Cristescu – Presedinta Centrului Cultural Mahmoud Darwish: “Prin toate activitatile centrului nostru si in mod special prin Festivalul Filmului Palestinian ne adresam tuturor celor interesati sa exploreze si sa inteleaga mai bine cultura si traditiile palestiniene. Prin intermediul filmelor, festivalul isi propune sa creeze punti de comunicare si sa promoveze intelegerea si dialogul intercultural.”

Mai multe informatii vor fi disponibile pe website-ul Centrului Cultural Mahmoud Darwish.

Lasă un comentariu