Skip to content Skip to footer

Cea mai nouă premieră marca Radu Afrim, Floarea Soarelui de la Teatrul Tamási Áron

Să crezi în unicorni este o mare nebunie, la fel de mare precum nebunia de a crede că familia este locul unde soarele bate în fiecare zi. Napraforgó / Floarea Soarelui – noul spectacol în regia lui Radu Afrim, a cărui premieră va avea loc duminică, 14 mai, de la ora 19, pe scena Teatrului Tamási Áron – este o mare nebunie, nebunia de a crede că familia este locul unde lumina, căldura şi iubirea sunt mereu la ele acasă.

Napraforgó este o piesă de Andrea Pass, care în Ungaria a fost pusă în scenă în 2016, iar, în România, spectacolul semnat de Radu Afrim  este o premieră pe ţară.  

Floarea Soarelui este o poveste care ne cheamă pe urmele familiei din desenul unui copil, Janka. Un desen care vorbeşte despre toată lumea din familia noastră, o lume comică şi tristă, colorată de imaginaţia copiilor. Janka are 10 ani. E un copil fericit, plin de viață. Chiar dacă mama ei urlă uneori, iar alteori nu o bagă în seamă. Janka are prieteni. Și ei sunt copii fericiți, plini de viață. Chiar dacă părinții lor se ceartă sau divorțează sau nu există deloc. Copiii cântă, dansează, iar Janka desenează lumea din jurul ei exact cum și-o imaginează: plină de oameni ciudaţi și întâmplări neprevăzute. Toți caută lumina soarelui. Dar ce se întâmplă cu omul, dacă soarele nu străluceste zile întregi?

Andrea Pass este dramaturg, regizor, istoric de teatru. S-a născut în 1979 și a crescut în Győr. Între 1999 și 2004, a studiat istoria teatrului la Universitatea din Veszprém. Între 2005-2006,  a fost redactor de știri la Magyar Rádió Nyugat-Dunántúli Régió. Între 2007-2010, a lucrat ca asistent de regie la Compania Béla Pintér. Anul trecut și-a lansat proiectul de teatru pentru tineri numit DanteCasino. 

Colaborarea lui Radu Afrim cu Teatrul Tamási Áron a început în 2013, când a realizat un spectacol după un text din dramaturgia maghiară contemporană: Akárki  / Oricine, de Péter Kárpáti. Au urmat două spectacole la care Radu Afrim a semnat scenariul şi regia: Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru (2018) şi Când coboară luna plină peste second hand (2020). Aşadar, Napraforgó / Floarea Soarelui este a patra producţie a Teatrului Tamási Áron în regia lui Afrim, iar din echipa spectacolului fac parte: Réka Dálnoky (asistent regie), Irina Chirilă (scenografia și costumele), Flavia Giurgiu (coregrafia), Bence Kónya-Ütő (muzica), Timea Tünde Csomós (regia tehnică), Szende Gazda (sufleor). 

Distribuţia (unii dintre actori vor juca roluri multiple, de copii şi adulţi, sau vor juca personaje în scene create în imaginația copiilor): Pál Ferenczi Gyöngyi, Gajzágó Zsuzsa, Szakács László, Erdei Gábor, Varsányi Szabolcs, Kónya-Ütő Bence, Korodi Janka, Benedek Ágnes, Vass Zsuzsanna, Pignitzky Gellért, Nagy-Kopeczky Kristóf, Csomós Tünde Tímea, Gazda Szende, Kovács Ibolya, Bartalis Szabolcs.

După premieră, următoarele reprezentaţii cu Floarea Soarelui sunt în 16, 17 şi 25 mai. Biletele pot fi procurate de la Casa Centrală de Bilete din Sfântu Gheorghe şi de pe site-ul biletmaster.ro.

Lasă un comentariu