Skip to content Skip to footer

Cel mai recent documentar al lui Șerban Georgescu, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, în premieră la festivalul FIPADOC

„Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu a avut premiera internațională la Festivalul de film documentar (FIPADOC) din Franța, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

„Pâinea noastră cea de toate zilele” este, la bază, o poveste despre supraviețuire. Despre lupta de supraviețuire a uneia din puținele afaceri sociale din România, brutăria MamaPan, precum și a celor care lucrează acolo – mame singure, fără posibilități materiale, aflate la baza piramidei sociale, femei care doresc să aibă o ocupație, care se gândesc la asigurări medicale și la pensie, femei care au refuzat statutul de „asistat social”.

MamaPan este un loc în care nu se face doar pâine, ci și un loc în care se repară vieți. Documentarul urmărește povestea a cinci femei care lucrează la brutăria MamaPan, descoperind spectatorului provocările cu care acestea se confruntă, precum și motivațiile lor pentru nu renunța în fața a ceea ce pare un sistem construit să le pună piedici, nu să le ajute. Provocările nu sunt doar ale angajatelor, ci și ale Irinei Sorescu, inițiatoarea afacerii, care se încăpățânează să creadă că economia socială poate să funcționeze, oricât încearcă sistemul autohton să o contrazică, așa cum ea însăși declară: „Ceea ce facem noi este să luăm niște oameni care sunt în grija statului și să-i trecem în partea cealaltă, unde devin contribuitori la bugetul statului. Iar asta este de foarte multe ori foarte greu.”

„Un film plin de emoție care subliniază importanța victoriei colective și care îndeamnă la repararea injustiției sociale prin a le găsi un loc celor uitați, celor disprețuiți.”, sunt câteva din cuvintele prin care primele cronici descriu documentarul, în asentiment cu calda recomandare făcută chiar de Christine Camdessus, directorul artistic al FIPA.

Şerban Georgescu are la activ mai bine de 20 de ani de experienţă în domeniul documentarelor şi advertisingului, lucrând pentru clienţi de prestigiu, cu unii dintre cei mai importanţi jucători din industrie. Din 2006 a colaborat constant cu companii de producție din Norvegia, Danemarca și Elveția pentru mai multe documentare recompensate cu multiple premii internaționale. Printre proiectele sale personale se află Everest, Călător pe viață, Varză, cartofi și alți demoni și Jurnalul familiei -escu.

Regizorul Șerban Georgescu
Regizorul Șerban Georgescu

Pâinea noastră cea de toate zilele face parte și din selecția oficială a Docs Without Border Film Festival și va avea lansarea în cinematografe în cursul acestui an. Producătorul executiv este Oana Muntean, în timp ce imaginea este semnată de Bogdan Slăvescu, iar montajul poartă amprenta aceluiași Șerban Georgescu. Mai multe detalii despre premiera națională precum și despre lansarea în cinema vor fi anunțate ulterior.

Pâinea noastră cea de toate zilele este o producție Kolectiv, distribuită de Follow Art Distribution și realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Lasă un comentariu