Skip to content Skip to footer

Cineclubul F-SIDES Sezonul 3, la București și Cluj

Cineclubul F-SIDES Sezon 3 desfășoară în august, la București și Cluj a 4-a proiecție de film alături de o expoziție pop-up de artă.

Cum îi privim pe ceilalți? Este întrebarea la care răspund cele 6 filme din selecție și 6 artiști invitați anul acesta în cadrul F-SIDES, primul cineclub românesc dedicat filmelor făcute de femei

𝘽𝙤𝙪𝙣𝙙, r. Lana Wachowski, Lilly Wachowski, SUA, 1996

  • Miercuri, 24 august, ora 20.30, cinema Elvire Popesco, București
  • Miercuri, 31 august, ora 20.00, cinema Victoria, Cluj-Napoca
  • Miercuri, 7 septembrie, Centrul Cultural „Ion Besoiu”, Sibiu

Extrem de stilizat și cu influențe cinematografice foarte eclectice, lungmetrajul de debut al surorilor Wachowski, regizoarele filmului Matrix, este un omagiu adus filmului noir și o rescriere subversivă a laitmotivelor sale.

Sinopsis:

Violet, amanta gangsterului Caesar, are o relație amoroasă toridă cu Corky. Pentru ca Violet să-l părăsească pe Caesar, cele două elaborează un plan de a jefui milioane de dolari din banii ascunși de mafie, dând apoi vina pe el.

Istoric proiect F-Sides Sezon 3:

Pe 4 mai 2022, la Cinema Elvire Popesco, F-SIDES a deschis cel de-al 3-lea sezon al cineclubului.

Cum îi privim pe ceilalți? este întrebarea la care răspund cele 6 filme propuse în 2022. Noutatea sezonului 3 este programul de dialog între cinema și alte arte „Honey, I got you a seat”, propus și coordonat de curatoarea Cristina Vasilescu.

6 artiști sunt invitați să răspundă filmelor din selecție printr-o lucrare originală care va putea fi văzută de spectatori înaintea fiecărei proiecții din București și într-o expoziție care va marca sfârșitul sezonului. Proiectul dorește să provoace un proces de dialog și reflexie între universul cinematic și limbajul vizual artistic.

Primele trei filme din acest sezon în care organizatoarele au adus în față perspective alterizate de-a lungul timpului au avut în centru 𝙚𝙭𝙥𝙚𝙧𝙞𝙚𝙣𝙩̦𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙖𝙣𝙚𝙡𝙤𝙧 𝙣𝙚𝙖𝙪𝙯𝙞𝙩𝙤𝙖𝙧𝙚, 𝙥𝙧𝙞𝙫𝙞𝙧𝙚𝙖 „𝙤𝙧𝙞𝙚𝙣𝙩𝙖𝙡𝙞𝙨𝙩𝙖̆” 𝙖𝙨𝙪𝙥𝙧𝙖 𝙨𝙥𝙖𝙩̦𝙞𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙗𝙖𝙡𝙘𝙖𝙣𝙞𝙘 și 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙥𝙚𝙘𝙩𝙞𝙫𝙖 𝙪𝙣𝙚𝙞 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙖𝙣𝙚 𝙘𝙪 𝙨𝙪𝙛𝙚𝙧𝙞𝙣𝙩̦𝙚 𝙥𝙨𝙞𝙝𝙞𝙘𝙚. Acum, cu cel de-al patrulea film, regizat de creatoarele Matrix, surorile Wachoswki, ne bucurăm de tema 𝙦𝙪𝙚𝙚𝙧𝙝𝙤𝙤𝙙.

 

Așadar, miercuri, 24 august, va fi proiectat de la 20.30, la Cinema Elvire Popesco,  filmul 𝘽𝙤𝙪𝙣𝙙, r. Lana Wachowski, Lilly Wachowski, 1996.

Biletele sunt disponibile aici: 

Despre film, de Georgiana Vrăjitoru, programmer F-SIDES:

După ce își ispășește pedeapsa pentru escrocherie, Corky (Gina Gershon) găsește de lucru în renovarea locuințelor. În clădirea în care are loc prima ei lucrare o întâlnește pe Violet (Jennifer Tilly), iubita mafiotului Caesar (Joe Pantoliano), o femme fatale care locuiește în apartamentul vecin. Interacțiunea lor e intensă de la primele priviri pe care și le aruncă în lift, sub ochii nebănuitori ai lui Caesar, și duce rapid la o idilă periculoasă și la un plan de a extorca împreună mafia de 2 milioane de dolari. Cu expertiza lui Corky în „redistribuirea averilor” și talentul lui Violet de a mima heterosexualitatea, planul lor merge ca pe roate până la un punct.

Seducător și plin de tensiune, cu întorsături de situație mereu surprinzătoare și cu o excelentă întrebuințare formală a mijloacelor tehnice disponibile la debut, Bound anticipeaă interesul tandemului pentru teme identitare, manifestat ulterior seriei Matrix. Recitit recent prin prisma tranziției de gen a celor două, Bound și-a cucerit nu doar statutul de clasic neo-noir nouăzecist, ci și de autentică reprezentare a unei relații lesbiene (printre primele de felul ei în filmul mainstream).

Publicul este rugat să sosească cu jumătate de oră înainte de începerea filmului pentru a putea vizita expoziția pop-up de la cinema Elvire Popesco.

Lucrarea care intră în dialog cu acest film și creează o a treia perspectivă artistică este realizată de Hortensia Mi Kafchin, în cadrul proiectului 𝙃𝙤𝙣𝙚𝙮, 𝙄 𝙜𝙤𝙩 𝙮𝙤𝙪 𝙖 𝙨𝙚𝙖𝙩, curatoriat de Cristina Vasilescu.

Hortensia Mi Kafchin (n. 1986) trăiește și lucrează în Berlin. Ea a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În lucrările sale ea practică o figurație suprarealistă și narativă prin filtrul mai multor tranziții personale: unde știința devine spiritualitate; unde bărbatul devine femeie. Lucrările sale sunt parte din colecțiile a numeroase instituții precum Centre Pompidou, Collection Deutsche Telekom, Hort Family Collection, Ludwig Museum.

 

Despre F-Sides Cineclub sezon 3 /2022

Întrebarea de anul acesta Cum îi privim pe ceilalți? propusă spre reflecție de F-SIDES, pare simplă, dar este miezul celor mai arzătoare probleme ale actualității noastre.

Politicile Privirii / The Othering Gaze, tema acestui sezon, ne va face să ne gândim la cum ne uităm la ceilalți și ce prejudecăți avem față de comunitățile pe care nu le cunoaștem.

De aceea, F-SIDES crede că este important să analizăm cum ne construim poziția față de celălalt, cum stigmatizăm sau cum ne regăsim în diferență și cum putem face loc pentru mai multe perspective. Prin programul acestui an, F-SIDES propune o  cercetare a acestor spații și priviri alternative care pot forma baza unor inegalități, dar și ale unor curiozități și regăsiri, invitând publicul să își deconstruiască felul în care se uită la lume, să observe ce fel de linii de demarcare trasează între oameni, și cum își poate antrena ochiul ca să vadă mai mult.

Lasă un comentariu