Skip to content Skip to footer

Classix Lab – experimentul unei generații

În februarie 2020 avea loc în Iași prima ediție a festivalului Classix: o inițiativă independentă care a luat naștere din dorința împărtășirii pasiunii și a descoperirii muzicii clasice de către un public nou.

Pe parcursul ultimelor 5 ediții desfășurate, festivalul a avut ca invitați peste 250 de artiști naționali și internaționali în 37 de concerte organizate în locații emblematice ale Iașului și un public de peste 20.000 de spectatori în săli și 250.000 în mediul online.

Dragoș Cantea și Patricia Brohanschi, doi tineri ieșeni ambițioși, și-au propus să aducă un gen consacrat unei noi generații care să-i descopere forța, fascinația și rezonanța. Dragoș este un pianist concertist actualmente stabilit la Oslo, triplu absolvent al Conservatorului ieșean (studii de licență, master și doctorat), alumni solist al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo și cu o bogată activitate concertistică la nivel internațional. Patricia este omul evenimentelor, specializată în management, comunicare și PR, inițiator și director al festivalului Rocanotherworld, animată de dorința de a face lucrurile să se întâmple fără niciun fel de rabat de la standarde și activă în această industrie de peste 10 ani.

Povestea Classix a mai câștigat o dimensiune începând cu vara anului 2024: Classix Lab, proiectul dedicat tinerilor artiști și a comunităților deprivate de un program cultural coerent. Acesta a luat naștere din dorința de a aduce experiența Classix cât mai aproape de noi comunități, în timpul verii – atunci când stagiunile instituțiilor culturale sunt în vacanță; și mai ales în orașele în care nu există instituții care să ofere locuitorilor lor o ofertă culturală care să le îndeplinească nevoia de consum.

Classix Lab a avut loc între 26 iulie și 1 august la Iași, Suceava și Vatra Dornei, iar programul activităților a inclus concerte, masterclass-uri, un workshop, panel-uri și dezbateri. Artiști cu cariere internaționale au fost invitați atât pe scenele evenimentelor, cât și în sălile de curs și la discuțiile organizate cu publicul. Proiectul a beneficiat de finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național, precum și de susținerea a numeroși sponsori și parteneri privați.

Întreaga experiență de concert a fost proiectată pornind de la așteptările unui public tânăr contemporan și dedicată în primul rând lor: celor care aveau să descopere magia muzicii clasice într-un mediu dinamic, cald și primitor, bucurându-se de standarde înalte la nivel organizatoric și de o experiență muzicală completată de designul de lumini și videoproiecții.

50 de voluntari din cele 3 orașe au avut șansa să dobândească noi cunoștințe și experiență în cadrul proiectului cultural, oferindu-le șansa să între în culisele evenimentelor și să se familiarizeze cu lucrul în echipă, cu organizarea și planificarea activităților, precum și cu particularitățile industriei.

Cele două proiecte, Classix Festival și Classix Lab, reprezintă experimentul reușit al unei generații: tinerii care își doresc să-și aducă întreaga comunitate mai aproape de ceea ce mulți consideră a fi cea mai mare și cea mai grea muzică a lumii: muzica clasică. Iar toate concertele sold out, evenimentele de networking arhipline, partenerii care susțin proiectele necondiționat, publicul fidelizat și nelipsit de la toate activitățile, echipa care funcționează într-o formulă constantă și devotată încă de la început și feedback-ul primit demonstrează că e un experiment reușit și necesar în peisajul cultural est-european.

Lasă un comentariu