Skip to content Skip to footer

Cum a fost adaptată piesa Cargo Berlin-Timișoara pentru comunitatea surzilor

În ciuda progreselor din domeniul accesibilității, persoanele cu deficiență de auz continuă să întâmpine provocări în ceea ce privește accesul la artă și cultură, între altele. Evenimentele culturale exclusive pentru comunitatea surdă, sunt rare și puține în România.

Cu toate acestea, Teatrul Basca din Timișoara a realizat trei proiecte cu și pentru surzi: Teatru accesibil tuturor, Teatru Surd – La început a fost tăcere și Dincolo de Cuvinte, ambele oferind accesibilitate pentru comunitatea surdă la spectacolele de teatru.

Acum, o altă oportunitate de acces la cultură a fost oferită de către spectacolul Cargo Berlin-Timișoara. Cu toate că acesta a fost un spectacol în mișcare și s-a desfășurat într-un spațiu îngust, a fost adaptat pentru a fi accesibil pentru comunitatea surdă, cu ajutorul interpretului mimico-gestual Angela Mate.

Nu prea există provocări culturale. Pentru surzi, în general, nu există mare lucru accesibilizat, din păcate. Astfel, e lăudabilă activitatea Teatrului Basca care a oferit extrem de multă incluziune prin accesibilizarea pieselor de teatru. Se întâmplă rar prin anumite teatre de prin țară să se accesibilizeze câte ceva.

Angela Mate

În ciuda dificultăților logistice implicate în adaptarea unui astfel de eveniment, comunitatea surdă din Timișoara a arătat un interes mare pentru spectacol, ocupând toate biletele rezervate pentru ei.

“A necesitat puțină documentare din partea mea, pentru ca e ceva inedit, e o provocare, dar mai degrabă este despre bunăvoință și despre ‘incluziune pe bune’. Da, e dificil, dar nimic valoros nu se obține fără efort. Eu mă declar binecuvântată pentru întâlnirea mea cu Ana Maria Ursu (n.r. managerul Teatrului Basca), pentru mine și pentru comunitatea surzilor din Timișoara, e o întâlnire esențială. Ana are capacitatea de a vedea ‘oamenii invizibili’, are super puterea de a-i iubi și de a vrea să schimbe ceva pentru ei”, a mai spus Angela Mate.

În județul Timiș, se estimează că în acest moment ar fi aproximativ o mie de persoane surde, aflate în bazele de date oficiale.

Interesul pentru spectacolul piesei de teatru Cargo Berlin-Timișoara care a avut și interpretul mimico-gestual a fost primit cu bucurie din partea comunității de surzi, astfel că biletele pentru această reprezentație s-au epuizat imediat.

Spectacolul Cargo Berlin-Timișoara se joacă în orașul de pe Bega până pe 27 mai. Cargo Berlin-Timișoara a fost realizat de către Teatrul Basca din Timișoara, în colaborare cu Rimini Protokoll.

Lasă un comentariu