Skip to content Skip to footer

Denisa Dan, manager Jazz in the Park: „Ce facem noi este să scoatem trupele din zonele lor de confort și din sălile de concert”

Atât pentru cunoscătorii care și-au marcat deja biletul în inbox, cât și pentru cei care vor să facă cunoștință cu jazz-ul prin intermediul Jazz in the Park, am stat de vorbă cu managera festivalului despre Competiția Internațională de anul ăsta.

Dintre cele 17 cele mai picante trupe care s-au băgat în Competiția Internațională Jazz in the Park, într-o manieră deloc prăfuită și adaptată la așteptările reale ale scenelor de la un artist emergent, câștigătorul ediției dintre 30 iulie și 2 iulie 2023, Cluj-Napoca, va fi selectat nu doar în baza compoziției muzicale, ci și a prezenței scenice și a lejerității cu care ajunge la public. În continuare, Denisa Dan traduce atmosfera Jazz in the Park (competition) ca fiind cadrul care are „acel ceva pe placul tuturor”, de la trupe care merg mai pe clasic, la participanți care se duc până în limita de a mai fi jazz.

Ce face Jazz in the Park să se diferențieze, excluzând amploarea festivalului, față de alte evenimente de jazz din România? Ce credeți că vă „vinde”, în ochii publicului?

Răspunsul simplu este: valorile în care credem și pe care le promovăm. Asta am încercat să facem de la bun început: să fim sinceri și deschiși față de publicul nostru. Mai mult, ne-am construit toate evenimentele, fie că vorbim despre Jazz in the Park, Concursul Internațional Jazz in the Park, Music Gallery, Pop-up Jazz Club sau alte evenimente din portofoliul Fapte, pe piloni comuni.

Ne dorim ca evenimentele noastre să aducă plus valoare locului căruia îi spunem casă; să promovăm artiștii în care credem, fie ei consacrați sau la început de drum; să avem evenimente accesibile pentru că tot ce facem se învârte în jurul comunității noastre – comunitatea locală, publicul care ne trece pragul și artiștii pe care îi avem alături. Și toate astea pentru a picta în câteva zile de eveniment viziunea noastră asupra lumii.

Poate sună măreț și cu tentă clișeică, dar fiecare organizator, fiecare festival își conturează un mic univers cu regulile și valorile lui. Iar Jazz in the Park este un context în care locul, artiștii, publicul se îmbină pentru a crea o experiență specială, o stare de spirit aparte. 

Denisa Dan

Având în vedere că Jazz in the Park competition este gândit pentru artiști emergenți, cum vezi noua generație de artiști jazz? Ai spune că propun compoziții mai puțin convenționale sau că se simte o diferență de influențe, ton față de artiștii vechi/realizați ai scenei?

La început de 2020 anunțam open call-ul de artiști pentru Concursul Internațional Jazz in the Park. Rezultatele au fost foarte promițătoare la acel moment. Am avut peste 150 de trupe înscrise, deci existau artiști tineri de jazz și interes pentru această secțiune. Ei bine, după 3 ani, perioadă în care evenimentul a luat o pauză, ne-am hotărâm să reluăm concursul și odată cu el și acest open call.

Rezultatul a fost și mai și. 212 trupe au aplicat să facă parte din comunitatea Jazz in the Park. Mai multe, poate chiar mai bune și sigur cu dorință și mai mare să urce pe scena din Parcul Central. Sunt toți foarte talentați și da, abordează stiluri diferite. Dacă unii sunt poate puțin mai academici, alții forțează limitele jazzului, aduc elemente din alte genuri muzicale, dar toți scot ce-i mai bun din arta lor. I-am ales pe cei mai buni 17 și îi lăsăm pe ei să-și prezinte talentul în fața publicului nostru. Știm că nu o să dezamăgească.   

Cum v-ați hotărât să oferiți premiile și în funcție de prezență scenică, sinergia trupei și celelalte criterii care nu țin de „jurizarea academică”? Selecția inițială a fost făcută ținând cont și de aceste criterii?

Concursul pe care l-am gândit noi este puțin diferit față de concursurile clasice cu care o parte din trupe sunt obișnuite. Concursul Internațional Jazz in the Park este prin structura lui un festival – un festival concurs. Ce facem noi este să scoatem trupele din zonele lor de confort și din sălile de concert și să le punem într-o ipostază atipică, poate. Tocmai din acest motiv, contextele diferite au criterii de jurizare cu abordări diferite. Din momentul în care ajung pe scena din Parcul Central, trupele concertează în primul rând pentru publicul din fața lor, așa că această conexiune pe care o creează are o însemnătate specială pentru juriu.  

La ce fel de jazz să se aștepte un spectator al finalei Jazz in the Park competition? Care este varietatea artiștilor din finală?

La fel ca în cazul Jazz in the Park și Concursul Internațional Jazz in the Park are un line-up variat . Jazzul are ca principale caracteristici libertatea și creativitatea. Ei bine, aceste concepte foarte fi interpretat în felurile moduri și trupele din concurs sunt pe cât de talentate pe-atât de diferite. Publicul nostru o să aibă parte de muzicieni desăvârșiți: voci și instrumentiști extraordinari, combinații atipice, solo-uri de chitară și sintetizatoare. Dar vă recomandăm să-i căutați, să-i ascultați, pentru ca, mai apoi, să vă lăsați surprinși de prestațiile lor live din Parcul Central din Cluj-Napoca.

Pentru persoane care încă nu știu cu ce se mănâncă jazzul, credeți că festivaluri ca Jazz in the Park sunt cadrul potrivit ca să-i prindă gustul? Din perspectiva unui organizator de festival de muzică jazz, pentru ce fel de oameni ai spune că e „făcut” jazzul?

Jazz in the Park este pentru toată lumea; e atât de simplu. 

Festivalul nostru nu este „standardul” festivalurilor de jazz. Ce ne-am propus de la bun început este să fim abordabili, accesibili și să prezentăm jazzul într-o altă lumină. Nu trebuie să te îmbraci într-un anumit fel ca să ne treci pragul; la fel cum nu trebuie să fii mare ascultător de jazz ca să guști meniul nostru muzical. Da, Jazz in the Park e cadrul perfect pentru orice doritor de experiențe muzicale și creativitate. De ce spun asta? Pentru că avem o notă muzicală pentru fiecare. Și așteptăm orice persoană cu sufletul și urechile deschise pentru că avem acel ceva pe placul tuturor.    

Lasă un comentariu