Skip to content Skip to footer

Desert blues cu Vieux Farka Touré (Mali) – în concert la București

Unul dintre cei mai importanți chitariști africani, supranumit „Hendrix din Sahara”, Vieux Farka Touré va concerta pentru prima dată la București, alături de trupa sa live – sâmbătă, 1 iunie, după ora 20, la Control Club.

Îmbinând stiluri muzicale tradiționale din țara natală, Mali, cu elemente de blues, muzicianul este cunoscut pentru colaborările cu artiști ca Khruangbin.

Există un proverb popular în Mali, care spune că numele de familie al Vieții este Schimbare. Este un dicton pe care Vieux Farka Touré, fiul renumitului muzician Ali Farka Touré, l-a urmat de-a lungul carierei sale într-o serie de explorări și colaborări transfrontaliere aventuroase. O altă zicală universală spune însă că, pentru a ști încotro te îndrepți, trebuie să știi de unde vii. Această nevoie umană primordială de a-și cunoaște originile stă la baza celui mai recent album semnat Vieux Farka Touré, intitulat Les Racines (World Circuit, 2022).

Titlul, care se traduce „Rădăcini”, spune totul, iar discul reprezintă o reconectare profundă cu muzica tradițională Songhai din nordul Mali, una dintre tradițiile muzicale din nordul Africii de Vest, cunoscută în Occident sub termenul atotcuprinzător Desert Blues. Rădăcinile lui Vieux sunt adânci: fiul regretatului Ali Farka Touré, considerat cel mai bun chitarist pe care Africa l-a produs vreodată, Vieux a petrecut doi ani compunând Les Racines, dar ideea albumului a apărut cu și mai mult timp în urmă. „Am avut de când mă știu dorința de a produce un album cât mai apropiat de muzica tradițională. Este important pentru mine și pentru oamenii din Mali să rămânem conectați la rădăcinile și istoria noastră”, explică Vieux.

Les Racines este cel de-al șaselea album de studio semnat Vieux Farka Touré, parte a unei longevive cariere muzicale începută în 2006, care a însemnat și colaborări îndrăznețe cu artiști ca Dave Matthews, Julia Easterlin, chitaristul de jazz John Scofield precum și cu trioul texan Khruangbin.

“Exquisite return to the Malian source …a record that urgently puts Mali, a musical powerhouse, in the global spotlight. Outstanding.” – The Guardian

Site oficial.

Vieux Farka Touré – live on KEXP

Concertul Vieux Farka Touré de la București este organizat de Control Club, cu sprijinul OneDay. Program: 20:00 open doors / 21:00 show

Biletele, în valoare de 100 de lei, sunt disponibile online pe Eventbook.ro și în rețeaua partenerilor Eventbook.

👉 Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok

Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? 📨 Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.

Lasă un comentariu