Skip to content Skip to footer

Două spitale de psihiatrie beneficiază de programul de terapie prin dans mind-moving

Indie Box a lansat luna aceasta un nou proiect de terapie prin artă și cercetare artistică care va fi implementat în acest an în două spitale de psihiatrie din țară: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca.

mind-moving a luat naștere din dorința de reducere a disparităților între publicul larg și persoanele cu diagnostice psihiatrice, prin intermediul muzicii și dansului contemporan și concentrează experiența din toate proiectele anterioare desfășurate de Indie Box. Principalele obiective ale proiectului sunt promovarea metodelor expresiv creative de îmbunătățire a sănătății mentale, crearea unei punți de comunicare bazată pe empatie, precum și agregarea de resurse consistente în zona de cercetare și producție coregrafică, astfel încât procesele de lucru să devină mult mai ancorate în realitatea socială.

Până la finalul lunii iulie vor avea loc, în cele două spitale, 48 de ateliere de terapie prin dans (coordonate de Loredana Larionescu, în colaborare cu Cristina Lilienfeld, Denis Bolborea și Alexandra Bălășoiu), pictură (coordonate de Oana Dorneanu) și fotografie (coordonate de Florin Constantin și supervizate de „Lumenesc” – Ema Alexandrescu) unde sunt estimați să participe peste 50 pacienți cu diferite diagnostice.

Prima etapă de ateliere se desfășoară în Spitalul Voila (24 februarie – 5 mai), unde prima lună de activitate a reunit deja între 10 și 30 de participanți la fiecare întâlnire. „Unii ne erau cunoscuți din proiecte anterioare, sunt pacienți cronici care revin frecvent. Deși a trecut mai bine de jumătate de an de la ultima vizită, se simțea încă în ei familiarizarea cu structurile și tehnicile dans-terapiei – de exemplu, erau deja dobândite obișnuința de a forma un cerc, de a nu-i judeca pe ceilalți, de a observa și oglindi mișcarea celorlalți”, a declarat Loredana Larionescu, coordonatorul atelierelor de dans-terapie. Atelierele din Spitalul „Eftimie Diamandescu”, Bălăceanca vor avea loc în perioada 12 mai – 31 iulie.

Uneori nebunia e fuga de noi înșine, iar pictura ne readuce în contact cu senzațiile noastre, cu emoțiile noastre spre a le putea digera mai bine, a le decanta și a le reprimi într-un mod mai confortabil care sa ne ajute sa ne întregim. (Oana Dorneanu, coordonatoare atelierelor de art-terapie)

Dincolo de cele 48 de ateliere desfășurate, în cele două spitale vor fi prezentate, în cadrul mind-moving, în luna iunie și 2 producții Indie Box, spectacole de improvizație de dans contemporan, adaptate după nevoile specifice ale pacienților deveniți astfel public.

Proiectul continuă cu o rezidență de creație la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, în perioada 21 – 27 august, la care va participa echipa de creație însărcinată cu misiunea artistică a proiectului: producția și prezentarea, în România și Norvegia, a unei instalații performative care va ilustra multiple perspective ale tulburărilor sănătății mentale și provocările nevăzute ale celor care trec prin aceste experiențe. 2 coregrafi, 3 performeri, 3 muzicieni și facilitatorii atelierelor de terapie prin artă, vor lucra împreună pentru a se conecta la un nivel cât mai profund cu tematica propusă și a găsi metode creative de a scoate acest tip de discuție de sub sfera tabuului și a stigmatului.

În perioada septembrie – noiembrie 2023 vor avea loc repetiții intense pentru dezvoltarea și finalizarea instalației performative. Rezultatul final va fi deschis apoi publicului spre vizitare timp de două săptămâni în România, la Rezidența9, precum și o săptămâna în Norvegia.

„Cred în puterea artelor de a ne oferi un teren de (re)cunoaștere și (re)construcție. A fi capabili să întâlnim oamenii în cele mai fragile momente ale lor, în complexitate, fără teamă și fără etichetare, este calitatea pe care eu o consider esențială în dezvoltarea noastră colectivă. Pentru mine, mind-moving este acest proiect ambițios care cultivă cu rigurozitate aceste tipuri de întâlniri, care se hrănește din întreaga noastră experiență și care sper să prindă rădăcini puternice în mentalul colectiv. Sănătatea mentală este o practică, nu un proiect, iar arta este unul dintre cei mai buni aliați pe care îi putem avea alături pe acest drum.”, a declarat coregrafa Alexandra Bălășoiu, unul dintre inițiatorii Indie Box.

Cei 3 performeri care vor completa echipa de creație a instalației performative vor fi aleși în urma unui casting ce are loc în perioada 25 – 26 martie. Mai multe detalii despre casting aici.

În cadrul proiectului vor fi incluse și două evenimente speciale, deschise publicului, în care vor avea loc discuții și dezbateri cu specialiști în terapie prin artă, psihologie și psihiatrie, prezentări ale unor studii de caz care susțin impactul unei abordări de tipul celei propuse de proiectul mind-moving, precum și rezultatele înregistrate de inițiativă. Mai multe detalii despre acestea vor fi anunțate în curând.

Foto: Florin Constantin

Lasă un comentariu