Skip to content Skip to footer

Echilibrul între a vinde și a sensibiliza: cu Răzvan Macovei, regizor „Romina VTM”

Am stat de vorbă cu Răzvan Macovei, regizorul „Romina VTM”, despre falsele așteptări cu privire la noul film TikTok-dusted, cu maneliști de trending și fling-uri pe malul mării. 

Vorbind despre ce înseamnă să te lupți pentru atenția privitorului, Răzvan vine cu o perspectivă asupra filmului care nu neglijează nici componenta de „produs”, nici de „artistic”.

„Romina VTM” rulează în cinematografe, cu un pic din tendințele tinerilor de a-și dori să răzbească în industria muzicală, un pic de dor vară și ceva mai mult dintr-un heartbreak care naște o nouă poveste de dragoste pe litoral.

 

Poate cea mai mare confuzie din online este că Romina VTM ar fi un musical cu manele. Cum altfel l-ai descrie?

 

„Romina VTM” este un feel-good movie, și cum în ziua de astăzi sunt foarte multe filme cross-genre, așa este și Romina.

 

Este un film care are la bază o poveste de dragoste de vară, la Costinești. Este un film care are momente muzicale pentru că personajele principale sunt interesate să cânte. Să-l numești „musical cu manele” este un pic pretențios și superficial în același timp. Iar dacă spui „e comedie” te duci la film și te aștepți să te hăhăi de râs.

 

Ei bine, el nu este o comedie, este un film care are și momente comice, muzicale, de dragoste. Sunt foarte multe povești de dragoste acolo: Romina-Gino, Gino-Pamela, Romina-Valentino, Mihai-Dana, Sebi-mama lui Mihai, Cosmina Păsărin. Ăsta cred că este elementul cheie din film, its about love mai mult decât orice altceva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nicole 🍒 (@nicolecherry)

 

Apropo de oamenii care spun că nu ar merge la Romina pentru că nu ascultă manele, deși muzica din Romina este una pop, de radio sau de mare – La ce să se aștepte de la muzica filmului?

 

După mine, oamenii care zic că nu se duc la Romina pentru că are manele se pot convinge foarte ușor ascultând playlist-ul de pe YouTube/Spotify, pentru că alea sunt toate melodiile. Și mai mult decât atât, sunt anumite melodii care nu sunt în film. Asta este tactica Vidra, e unul dintre lucrurile pe care le fac ei ca semnătură. De fiecare dată când fac un film, fac și mai multe melodii din universul acelui film. Așa că, ascultă melodiile și vezi dacă îți plac.

 

Apropo de Romina VTM care a detronat Avatar 2 și care a făcut mai multe încasări în prima săptămână decât Teambuilding, ai compara în vreun fel Teambuilding cu Romina, altfel decât că sunt filme românești făcute cu bani de acasă?

 

Cred că discuția Romina-Teambuilding există pentru că ambele au avut încasări mari și pentru că Matei e producător la amândouă. Asta cred că e singura legătură. Teambuilding este o comedie cu și despre corporatiști, iar Romina VTM este o poveste de dragoste, la mare, cu și despre tineri.

 

Ceea ce este senzațional este că se fac filme cu bani privați și la noi în țară. Să nu uităm, suntem o industrie foarte la început în ceea ce înseamnă film făcut cu bani proprii. Abia acum se descoperă și se testează. Băieții ăștia au avut un succes extraordinar, jos pălăria. Filmul românesc are nevoie de așa ceva. Și are nevoie de din ce în ce mai multe filme, astfel încât la un moment dat, și publicul să poată să se nișeze. Mi-ar plăcea să fie o bună zi în care, taică-miu, de exemplu, care se uită la filme SF, să poată să meargă la cinema și să vadă un SF românesc.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by raz (@paulrazvanmacovei)

 

Deși nu e ceva nou în cinema să folosești actori neprofesioniști, crezi că fură fața oamenilor cu facultate în domeniu în favoarea valului de actori-TikTok?

 

Arta actorului e o artă separată pe care nu o contestă nimeni. E un craft foarte greu, unde ajungi la performanță și măiestrie reală în ani de zile. Ai nevoie de studii de specialitate, de mentori, de multe meciuri în picioare. Nu am ales eu distribuția, dar ce cred este că face parte din încercarea de a testa și de a găsi ingredientele potrivite pentru a face un film comercial de succes.

 

Adică, până la urmă, nu e ca în bucătărie, să pui 5g de vedetă, 5g de actor, 1g de scenariu, 1g de cameră și unul de regie și ai vândut filmul. Nu știi dacă funcționează. E o nebuloasă mai ales pentru producători, care riscă banii lor în proiect.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ROMINA VTM (@romina.vtm)

 

Faptul că ați răspuns la TikTok-ul cu mizeria din cinema după Romina printr-un video în care BDLP face curat în sală a fost ceva foarte elegant. Plănuiți să continuați să răspundeți la materialele care apar pe internet?

 

Aia a fost o întâmplare și fix asta a fost ideea, să fim un pic ironici. Romina nu este primul film la care oamenii lasă popcorn în cinema. Problema este faptul că se întâmplă, nu că s-a întâmplat la Romina. Că s-a viralizat un filmuleț cu Romina face parte din același val de „dacă e în trending, mă duc și fac și eu”. Mie îmi place foarte mult că mulți dintre actorii din film au această zonă finuță de auto-ironie.

 

Crezi că oamenii iau în considerare, în momentul în care diss-uiesc filmul, că este, până la urmă, făcut cu resurse proprii? Sau că o parte din hate vine din falsa senzație că s-au băgat mulți bani în acest film?

 

Cred că e important să avem discuțiile care sunt declanșate și de filmul ăsta. Să vorbim despre faptul că sunt filme făcute cu bani publici și filme cu bani privați. Să ne întrebăm care este scopul filmului.

 

Este clar din toate punctele de vedere că bugetul este unul redus. Nici nu l-am făcut pe genunchi cu totul, dar nici nu ne-am scăldat în bani la filmare. Production value-ul filmelor, în general, va crește, direct proporțional cu numărul de oameni care vor veni în cinema.

 

Dacă din ce în ce mai mulți spectatori vor plăti bilet pentru filme românești, din ce în ce mai mulți investitori se vor simți ceva mai confortabil să își parieze banii pe un număr tot mai mare de proiecte. Vin mai mulți oameni la cinema, cresc bugetele filmelor, ies filme cu production value mai bun, ne plac mai mult. Așadar, concluzia e să veniți la cinema. Doar așa o să crească calitatea filmelor românești.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ROMINA VTM (@romina.vtm)

 

Crezi că există o mai mare deschidere din partea investitorilor privați pentru filme de entertainment, feel-good, de gen?

 

CNC-ul au băgat asta cu filmul tematic, ceea ce este foarte tare și sper să apară din ce în ce mai multe astfel de filme. Dar, e o diferență foarte mare de filozofie când vine vorba de CNC. Îi ai pe oamenii care cred că filmul este un obiect pur artistic și că trebuie finanțat ca atare de către stat. Și îi ai pe oamenii care cred că filmul trebuie să aibă un scop recreațional, de entertainment: de ce să mă duc la film, să mă certe? Vreau să mă duc la film să mă simt bine. Și care poate consideră că statul ar trebui să facă și asta, nu să fie o rampă pentru a încerca să iei premii.

 

Bun, duci filmul la export, dar ce facem cu publicul de acasă? Am văzut o postare zilele trecute care lăuda că filmele noastre de artă au umplut săli cu sute de mii de spectatori în Franța. Dar dacă zici „publicul meu nu mă înțelege”, te duci într-o zonă elitistă. E problema publicului sau e problema produsului?

 

Părerea mea este că filmul e un produs artistic destinat publicului larg, punând accent pe sintagma „produs artistic”. Ai și componenta de produs, deci trebuie să vândă, și pe cea de artistic, deci trebuie să sensibilizeze. E o balanță fină între cele două.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by raz (@paulrazvanmacovei)

 

Perspectiva de „produs” vine din background-ul tău ca producător? 

 

Cred că vine și de la școală. Eu am făcut școală în Anglia, unde din anul I ți se zice că trebuie să faci bani producătorului. Vrei să vinzi scenarii, să lucrezi ca regizor? Trebuie să ajuți producătorul să facă bani. Dacă vrei să faci un subiect de nișă și, cu target audience-ul în cap știi că poți să atragi 50.000 de spectatori, și bugetul ar trebui să fie accordingly. În momentul în care știi că poți să atragi 1M, trebuie să fie tot accordingly.

 

Încasările filmelor românești recente, Teambuilding și Romina VTM, au fost comparate ca număr de spectatori cu filme produse în majoritar înainte de anii 90. Cum citești această paralelă?

 

Atunci, nici nu aveai ce să vezi. Hai să nu comparăm acea perioada cu invenția rețelelor de cartier, a filelist-ului, Karagarga și acum, platformele de streaming. Nu putem să comparăm cele două perioade. Este injust. Reed Hastings, CEO-ul de la Netflix a zis că pariul lor este să se bată pe atenția oamenilor.

 

Te uiți la un serial Netflix 5 minute, nu-ți mai place, ai ieșit de pe platformă, ai intrat pe HBO… Netflix au o statistică de genul ăsta: dacă utilizatorul nu intră de 3 ori pe lună pe platformă, este 90% likely să își anuleze abonamentul. Și de asta încearcă să ajungă la tine pe toate căile, prin newslettere, pe social media, ca tu să intri pe platformă și să nu-ți anulezi abonamentul.

 

Când ai la un click distanță atâtea librării de filme, e foarte dificil să aduci oamenii la cinema. Pe vremea aia, aveai câteva ore de TV pe zi și cinemaul. Și asta era tot ce puteai consuma ca produs audiovizual. Și nu vorbim de YouTube, care e pe telefon și e moca. Plus Instagram, TikTok pe care nu le mai punem la socoteală – unde e tot o bătălie a creatorilor pentru atenția oamenilor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ROMINA VTM (@romina.vtm)

 

De ce să vină oamenii la Romina VTM?

 

Noi ne-am simțit foarte bine făcând filmul ăsta – un feel-good movie la Costinești. Cred că toată lumea din țară asta a fost măcar o dată la Costinești sau a avut un fling de vară, la mare. Sunt multe lucruri în care cred că toată lumea se poate regăsi.

1 Comentariu

  • Ema
    Posted 16 ianuarie 2023 at 9:03 PM

    Frumos articol! Multumesc pentru dezvaluiri, vreau sa vad filmul!

Lasă un comentariu