Skip to content Skip to footer

Editura Humanitas lansează „Cele nouă femei de la Ravensbrück”, povestea supraviețuitorilor Germaniei naziste

Cu ocazia Zilei Internaționale a Victimelor Holocaustului – comemorată în fiecare an pe 27 ianuarie –, Editura Humanitas Fiction semnalează publicului din România apariția volumului „Cele nouă femei de la Ravensbrück: O poveste adevărată despre supraviețuire în Germania nazistă” de Gwen Strauss, o carte-document despre relația complexă dintre memoria colectivă și cea individuală și, mai ales, despre solidaritatea salvatoare.

Cartea lui Gwen Strauss este rezultatul unui extraordinar efort de documentare, menit să aducă la lumină, după mai mult de 75 de ani, povestea a nouă membre ale Rezistenței franceze care, închise la Ravensbrück, cel mai mare lagăr de concentrare din Germania nazistă pentru femei, reușesc să evadeze dintr-un crunt marș al morții.

Christine, Zaza, Nicole, Lon, Guigui, Zinka, Josée, Jacky, Mena: acestea sunt numele de cod a nouă femei – toate până în 30 de ani în momentul arestării lor – care s-au opus răului: au adăpostit și ascuns parașutiști, au recepționat arme, au coordonat comunicațiile între celulele de partizani, au înlesnit treceri clandestine în Spania, au ajutat copii evrei și familii din Rezistență. Prinse, au fost interogate și torturate, pentru ca apoi să fie deportate în lagărul de la Ravensbrück. Forțate să plece într-un marș al morții, cele nouă fac un pact de supraviețuire, dar nu cu orice preț – „Murim sau trăim împreună. Altfel nu se poate”. Incredibila lor fugă a durat zece zile, în care au traversat liniile frontului și au ajuns la Paris. Pornind de la o documentare riguroasă, cartea lui Gwen Strauss este un omagiu emoționant adus generozității și prieteniei pe fundalul terorii naziste.

O carte captivantă, frumos scrisă, despre reziliență, prietenie și supraviețuire. Povestea rezistenței femeilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial trebuie spusă, iar Cele nouă femei de la Ravensbrück reușește din plin.

HEATHER MORRIS

Cu doar câteva săptămâni înainte de sfârșitul ce­lui de-Al Doilea Război Mondial, pe 14 aprilie 1945, la două ore după miezul nopții, 5 000 de femei au fost scoase din lagărul de la Ravensbrück și puse să mărșăluiască înfometate, bolnave, epuizate, către o destinație necunoscută. În urma acestor siluete fragile, fantomatice, pășind pe granița dintre viață și moarte, s-au ars documente, s-a încercat ștergerea dovezilor crimelor.

Povestea a nouă femei supraviețuitoare care au găsit forța să evadeze din acest marș al morții începe să capete formă abia în 2002, când Gwen Strauss e încurajată să înregistreze interviul cu strămătușa sa, Hélène Podliasky. Pentru Cele nouă femei de la Ravensbrück, cartea pe care o va dedica lui Hélène – al cărui nume de cod era Christine – și prietenelor sale, autoarea a cercetat arhive din patru țări, a intervievat rude și prieteni ai celor nouă, a călătorit de mai multe ori în Germania, s-a întâlnit cu supraviețuitori ai Holocaustului și a citit mărturii directe ale femeilor din Rezistența franceză.

Hélène Podliasky, strămătușa scriitoarei Gwen Strauss, cunoscută de celelalte opt drept „Christine".
Hélène Podliasky, strămătușa scriitoarei Gwen Strauss, cunoscută de celelalte opt drept „Christine”.

Bestseller internațional aflat în curs de apariție în peste 15 țări, Cele nouă femei de la Ravensbrück se alătură altor mărturii cutremurătoare publicate în colecția „Raftul Denisei”, precum Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris sau Auschwitz, ultima stație de Eddy de Wind, despre ororile regimului nazist, dar și despre curajul, bunătatea unor oameni fragili doar în aparență, a căror putere continuă să fie un exemplu pentru noi astăzi, când lumea se confruntă din nou, în cursul istoriei sale, cu situații-limită.

Lasă un comentariu