La 50 de ani de la dispariția lui Pablo Picasso (1881-1973) vor fi organizate pe parcursul anului viitor 42 de expoziții la nivel mondial consacrate operei, figurii și influenței artistului exemplar al modernității.
În Franța și Spania, în SUA și Elveția, în Belgia și Germania, în muzee precum Centrul Pompidou și Guggenheim Bilbao, Muzeul Brooklyn și Fundația Beyeler Basel, Muzeul Regal de Artă din Bruxelles și Muzeul Von der Heydt, Wuppertal, expoziții dedicate lui Pablo Picasso vor puncta întregul an 2023.
În România, MARe/Muzeul de Artă Recentă București, în colaborare cu Muzeul Picasso din Paris va prezenta expoziția Efectul Picasso în perioada 25 septembrie 2023 – 8 ianuarie 2024. Expoziția este susținută de Ministerul Culturii din România și de Institutul Francez/Ambasada Franței din România. Expoziția face parte din rețeaua celor 42 de expoziții aniversare din 2023 – în dosarul de presă elaborat de Muzeul Picasso din Paris, anexat prezentului comunicat de presă, referirile la Efectul Picasso, de la MARe/Muzeul de Artă Recentă București pot fi regăsite la paginile 6, 7, 9 și mai ales la 43. Alături de acest document anexăm aici și prezentarea extensivă a conceptului expoziției Efectul Picasso.
Expoziția va reuni 46 de lucrări de Pablo Picasso, expuse pentru prima dată în România, printre care o serie de tablouri faimoase, unele de mari dimensiuni, care, alături de desenele și lucrările sale de grafică au marcat evoluția artei mondiale pe parcursul mai multor decenii. Lucrările provin în totalitate de la Muzeul Picasso din Paris. Acestora li se vor adăuga 50 de lucrări de artiști români moderni și contemporani care atestă influența constantă a operei și figurii lui Picasso în cea de-a doua jumătate a secolului XX și la începutul secolului XXI.
Efectul Picasso este un eveniment artistic unic la nivel național – este prima ocazie, în întreaga istorie a culturii contemporane românești, în care capodopere ale lui Pablo Picasso vor fi prezentate, timp trei luni, publicului românesc.
MARe/Muzeul de Artă Recentă București s-a deschis pe 9 octombrie 2018. Este primul muzeu de artă privat deschis în România în ultimii 110 ani. MARe/Muzeul de Artă Recentă expune concomitent o colecție permanentă de artă românească și două expoziții temporare care oferă o perspectivă aparte asupra direcțiilor majore, asupra dezbaterilor și transformărilor din arta locală și internațională din anii 1960 pînă la ora actuală.