Între 1-6 august, grădina de vară din Eforie Sud găzduiește din nou, ca o tradiție, festivalul Cinemascop. Ediția a șasea aduce un program plin, pe care îl veți putea descoperi în fiecare zi de festival, începând cu ora 18:00. Iată ce au pregătit organizatorii anul acesta!
În ceea ce privește programul de filme, în cinci dinte cele șase zile de festival vor fi proiectate filme europene, începând cu o comedie franceză, trecând printr-un film fantasy italian, o dramă poloneză, un film istoric ceh, și terminând cu o dramă românească nouă-nouță. Proiecțiile încep la ora 21:00.
1.08 – Cei doi Alfred (r. Bruno Podalydès, Franța, 2020, 92 min)
2.08 – Pinocchio (r. Matteo Garrone, Italia, Franța, Marea Britanie, 2019, 125 min)
3.08 – Corpus Christi (r. Jan Komasa, Polonia, 2019, 115 min)
4.08 – O lume albastru închis (r. Jan Svěrák, Cehia, Marea Britanie, Germania, 2001, 112 min)
6.08 – Tigru (r. Andrei Tănase, România, Franța, Grecia, 2023, 80 min)
Seara de sâmbătă, 5 august, aduce o premieră, atât pentru festival, cât și pentru Eforie Sud. Este prima dată când Cinemascop nu vă invită la film, ci la petrecere! Seara muzicală începe cu un concert live – Sidonia Doica și Rosta Man vor (re)interpreta melodii celebre din filme care ne-au marcat pe toți la un moment dat. Imediat după aceea, de la ora 21:00, începe petrecerea. Dar nu orice fel de petrecere, ci una silent disco, pentru prima dată în Eforie Sud. Asta înseamnă că veți avea de ales între 3 canale cu muzică selectată de echipele Centrului Ceh și Eforie Colorat. Fiecare canal vine cu povestea lui – retro vibes, petrecere în cartier vibes, sau club vibes. Echipamentul este pus la dispoziție de prietenii de la J’ai Bistrot.
Toate cele de mai sus se întâmplă după lăsarea întunericului, însă mai sunt multe de făcut în grădina de vară și înainte, de la ora 18:00, când aceasta se deschide. Pentru cei mici, cu vârste între 4-14 ani, a fost pregătit un program special în cadrul atelierelor de creație. Fiecare zi vine cu o tematică nouă și cu un alt mediu artistic – pictură, desen, colaj, mixed media. Copiii se vor exprima liber, dar vor și învăța noțiuni noi despre artă, distrându-se. Ateliere de creație sunt susținute de Institutul Cultural Român, iar materialele artistice sunt puse la dispoziția festivalului de către brandul ceh Koh-I-Noor.
Cum grădina de vară este deschisă pe toată perioada estivală, spațiul oferă vizitatorilor săi o gamă variată de activități conexe. Eforie Colorat, proiectul ce se desfășoară anul acesta până pe 10 septembrie, a pregătit câteva zone speciale: zona de playground cu ping pong, foosball și lego, zona de relaxare și o bibliotecă pop-up. De asemenea, în spațiu există două expoziții gata să fie descoperite. „Memorialul Saltelei”, de Mircea Modreanu, este o expoziție ce se regăsește în white cube-ul E T A J on wheels. Mai multe despre ea puteți citi aici. În plus, la intrarea în grădină veți fi întâmpinați de expoziția „Între emoție și istorie: o călătorie prin arta publicitară spaniolă”, realizată de Ambasada Spaniei.
Festivalul Cinemascop a fost fondat de Centrul Ceh București în 2018 și a început cu reamenajarea grădinii de vară din Eforie Sud, la acel moment abandonată. Ulterior, festivalul s-a desfășurat an de an de la 1 august, organizat de Centrul Ceh și EUNIC România, alături de Primăria Orașului Eforie și RADEF RomâniaFilm. Asociația Forumul Artelor Vizuale, un ONG local, a preluat frâiele grădinii din 2021, când a început proiectul Eforie Colorat, ce a atins scopul inițial al redeschiderii unui astfel de spațiu: reintroducerea sa în circuit și transformarea lui într-un hub cultural. Cinemascop rămâne tradiția de la început de august.
Intrarea este liberă la toate evenimentele din cadrul festivalului. Puteți găsi mai multe detalii despre program pe paginile de Facebook și Instagram.