Skip to content Skip to footer

Elite Art Gallery găzduiește expoziția artistului Mihai Bara

În perioada 7 mai – 31 mai 2024, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistului Mihai Bara, intitulată „Curcubeul Întunericului”, curatoriată de Ioana Mirică. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 9 mai, începând cu ora 18:00, și îl are ca invitat pe prof. dr. Marius Tița.

Vernisajul va fi o seară deosebită, în care invitații vor avea ocazia să descopere nu doar operele artistului, ci și să se bucure de o atmosferă vibrantă, cu un moment muzical susținut de acordeonistul Elvis Buruiană. Expoziția cuprinde o serie de lucrări, care sintetizează un univers plin de metafore și simboluri, realizate de artist în ultimii doi ani.

Expoziția „Curcubeul Întunericului”, a artistului Mihai Bara, oferă o priveliște captivantă asupra călătoriei umane, pornind de la întunericul interior și ajungând la lumina emanată de fiecare individ. Prin cele două poluri diametral opuse, care se întrepătrund în lucrări, se creează un nou univers, o realitate paralelă, în care prind viață ideile, incertitudinile și dorințele artistului. Mihai Bara ne „vorbește” despre cale, crez și destin, dar și despre lumina din noi.

„Lucrările au o energie exuberantă, cu personaje complexe care îți fură privirea. Navigând prin scenele create de artist, e ca și cum am fi spectatori nu doar la trăirile lui Mihai Bara, ci la întreaga existență umană”, a declarat Ioana Mirică, Curator Elite Art Gallery.

Curcubeul, acest fenomen natural fascinant, este o pată de culoare care brăzdează cerul și răspândește lumină chiar și atunci când sunt nori. Simbol al vieții și al bucuriei de a trăi, acesta se reflectă în paleta de culori folosită de Mihai Bara, ca o celebrare a luminii, în efemera noastră prezență pe pământ. Deși sunt în antiteză, lumina și întunericul sunt două concepte care merg perfect prin alăturare. Așa că, Întunericul, simbol al singurătății, al neliniștilor, este necesar în acest context. Întunericul induce ideea de mister, care trebuie explorat și descifrat, provocându-ne curiozitatea de a descoperi adevărul ascuns dincolo de el. Poate fi, de asemenea, și o metaforă a singurătății supreme, în a cărei liniște putem vedea lucrurile mai clar, dar și o reprezentare a reînnoirii și a transformării, fiind un concept des întâlnit în ritualurile de inițiere.

„De ce curcubeul întunericului? Pentru că venim din întuneric și ne întoarcem în întuneric, iar în scurtul interval care se numește viață, răspândim lumină și culoare către ceilalți, cu mai mult sau mai puțin talent, încercăm fiecare dintre noi să iradiem ce avem mai bun și mai sfânt în noi”, a justificat Mihai Bara, întrebat de unde a pornit ideea titlului sub care a grupat lucrările prezentate în expoziția de la București.

Mihai Bara (n. 1961) a studiat în cadrul Liceului şi al Şcolii Naţionale de Artă din Brașov, orașul său natal. Colaborează frecvent cu galerii din Franța, Andorra și Spania, dar a avut și expoziții personale în Statele Unite ale Americii, Bruxelles, Londra, Roma, București și Brașov. În 2018, artistul a primit Marele Premiu al Societății Poeților și Artiștilor din Franța (SAPF), în cadrul celui de-a 60-lea Congres Internațional al Poeților și Artiștilor. A participat la Bienala Internațională de Artă de la Veneția, din 2022, ca artist invitat al galeriei Saphira & Ventura NY. În 2023 a fost ales artistul anului în Andorra.

Expoziția „Curcubeul Întunericului” poate fi vizitată în intervalul 7 – 31 mai, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.

Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe http://www.eliteart-gallery.com/.

Lasă un comentariu