Skip to content Skip to footer

Evenimentele lunii mai la AREAL – spațiul pentru dezvoltare coregrafică

Spațiul dedicat dansului contemporan independent din spatele Ateneului, AREAL continuă și în luna mai cu o serie de noi spectacole și ateliere.

Primul spectacol al lunii mai va avea loc pe 9 mai, ora 19 sub forma unui dublu-eveniment Reality Check și Dans Liber, organizat în parteneriat cu spațiul Teatrelli/creart. Colaborarea între cele două spații AREAL și Teatrelli, a demarat cu premiera spectacolului Flori, pietre și alți demoni (spectacol prezentat în premieră la începutul lunii martie) și care continuă în direcția dezvoltării scenei de dans contemporan din București și a diversificării publicului prin prezentarea unor proiecte independente în spații performative care încurajează căutarea de noi forme de expresie în dans și performance. Piesa „Reality Check” este un solo performativ din trilogia „Singing Bodies”, în care artistul testează limitele realității corpului și spațiului, traversând un drum presărat cu o varietate de situații și ipostaze. Acest spectacol se situează la punctul de întâlnire dintre dans contemporan, live looping vocal, videoproiecție și text, îmbinând armonios muzica, mișcarea și un text plin de umor. După spectacolul „Reality Check”, Valentina De Piante va ghida publicul în cadrul unei sesiuni de Dans Liber, încurajând participanții să se simtă într-un corp dinamic care rezonează cu mișcare, muzica și cu ceilalți.  Biletele sunt puse în vânzare online.

Stagiunea continuă la spațiul AREAL pe 12 mai, ora 19, cu spectacolul În căutarea corpului pierdut, un performance-labirint despre amintiri, vise și călătorii în lumea emoțiilor și a corpului pierdut în timpul pandemiei. Realizat în noiembrie 2021 în mod colectiv de coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina de Piante, în parteneriat cu Centrul de Cultură George Apostu din Bacău, spectacolul avea premiera internațională pe 13 iulie la Udine (Italia) în cadrul festivalului AREADANZA și la Studio Alta Praga în luna octombrie 2023.

În conexiune cu spectacolul din 12 mai, doi dintre creatorii spectacolului – artiștii Alexandra Bălășoiu și Cosmin Manolescu vor conduce în zilele de 6, 13, 20 și 24 mai un atelier-dialog de creație – În căutarea corpului prin mișcare, emoție și experiment, în spațiul din Anastasie Simu nr. 2. Pornind de la temele și întrebările lansate în spectacolul colectiv AREAL, participanții vor privi spre trecutul și amintirile lor personale, vor experimenta schimbarea de perspective, contextualizându-și propriile povești, într-un mediu sigur în care pot ridica întrebări legate de propriul lor corp, de dans, de contextele sociale și performative. Se vor deschide spre libertatea de a pune întrebări și de a da răspunsuri prin propria fizicalitate folosind diferite practici de contemplare, elemente ale tehnicii butoh, explorare urbană, scriere liberă, compoziție coregrafică și poetică. Atelierul este organizat pentru un număr minim de 8 persoane iar participarea se va face pe baza unei donații.

De asemenea pe 31 mai, ora 19 echipa AREAL va face o prezentare publică informală a rezultatelor programului de dezvoltare profesională AREAL Mentorat, la care au participat timp de 3 luni un grup de elevi și profesori ai Liceului de Coregrafia Floria Capsali, studenți de la Universitatea de Artă, împreună cu coregrafii Cosmin Manolescu, Valentina De Piante, artistul vizual Alexandra Patatics & Fundația FORMAT.

Pentru toate evenimentele din luna mai, cei interesați să participe se pot înscrie direct online, iar informații detaliate, sunt disponibile pe site-ul AREAL sau la adresa areal@arealcolectiv.ro.

În închiderea stagiunii de primăvară 2023, AREAL, Centrul de Proiecte Timișoara și rețeaua europeană European Dancehouse Network (EDN) vor organiza la Timișoara în perioada 26-30 iunie 2023 evenimentul internațional D.A.N.C.E™ | Dance.Artists.Network.Conference.Encounter. Evenimentul, organizat cu ocazia Adunării Generale a rețelei EDN (din care AREAL face parte din 2021) va include conferința “Dancing from Burnout towards Equity” și un program diverse de spectacole de dans contemporan, filme și sesiuni de networking care explorează relația dintre dans, burnout, sănătatea mintală, echitate și bunăstare. Evenimentul, la care vor participa aproximativ 40 de invitați din țară și din străinătate, se va derula la Muzeul Tehnic Corneliu Miklosi, Cinema Victoria și Centrul Cultural FABER și face parte din programul “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în Anul 2023” finanțat de Primăria Orașului Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Lasă un comentariu