Skip to content Skip to footer

Experiența Jazz in Church: voce, trompetă, ecou

Seara de vineri la Jazz in Church a fost deschisă de Trio Mediæval & Arve Henriksen, într-un performance muzical senin și labirintic deopotrivă, cu o serie de balade nordice nu numai evadate din cotidian, ci de-a dreptul timeless. 

Pentru un moment, în lumini diafane de pădure, în nuanțe verzui și aurii, spațiul închis devine un portal spre natură, spre atemporalitate și spre spiritualitate. Fredonat pe vârfuri, cu atâta distincție și atenție la detalii, aerul din sală se simte mai mult și mai fin ca niciodată.

Cu o sacralitate nealterată și o forță bine șlefuită în voci, care rezonează cu ceva uitat și lăuntric din auditoriul lor, cele trei interprete, Linn Andrea Fuglseth (fondatoarea ansamblului), Anna Maria Friman, și Jorunn Lovise Husan dau tonul unei armonii divine, potențată de locația iscusită a evenimentului. Biserica Luterană preia, astfel, atribuțiile unei săli de concert, dar își păstrează și dimensiunea religioasă, și contribuie energetic la acest performance.

În cadrul unui festival autodeclarat „de elită, pentru un public de elită”,  este învioratoare lipsa de prețiozitate (care nu neagă rafinamentul interpretării) și prezența lucidă, luminoasă și plină de energie care se ascunde în spatele unui tril solemn, acompaniat de carismaticul trompetist Arve Henriksen, care nu se teme de improvizație, de spontaneitate și de interacțiune cu publicul – în fapt, își întrebuințează siguranța pe propriile instrumente cu maxim de libertate și reală plăcere de a fi înconjurat de iubitori de muzică.

Mici dovezi de pasiune și lejeritate în interpretare: alarma de telefon îngânată cu umor și candoare de trompetă, o jonglare permanentă între instrumente, cu mici interludii pentru a le prezenta, și felul în care, în solo-ul său, în instrumentarul artistului se adaugă și vocea publicului, pe lângă care alunecă sunetele trompetei. Într-un moment participativ și cu adevărat wholesome, Arve Henriksen folosește energia primită de la spectatori în mod interdisciplinar și ludic, ca un showman veritabil.

Baladic, și pentru suflet, și guvernat de simplitate, momentul face o trecere prin ritual, prin imn medieval, prin cântece marinărești – totul cu acel suflu nordic caracteristic. Pe lângă performanța muzicală, în fața publicului Jazz in Church se dezvăluie patru oameni calzi, zâmbitori și distinși, cu o forță purificatoare autentică, aproape filtrând aerul din încăpere.

Inclusiv din perspectiva unei persoane prea repezite pentru muzică clasică, prea puțin introspecte pentru jazz, îți oferă claritate și pace concretă felul în care, din trompetă, ieșeau bucle de lumină și spirale de serenitate scandinavă, și înălțarea subtilă, dar sigură a vocilor de zâne. Se simte prospețimea din corzile vocale, îți face ordine în minte și în suflet și se joacă cu o varietate de trăiri. Pe alocuri a cappella, concertul reușește să fie și dramatic, și amuzant, și ascuțit, și emoționant – doar din sunet și însuflețire.

Lasă un comentariu