Skip to content Skip to footer

#experiențaIdeoIdeis a ajuns la final – Retrospectiva unui episod-pilot care a depășit toate așteptările

#experiențaIdeoIdeis – procesul intensiv de învățare și dezvoltare personală prin intermediul artei, pus la cale de Ideo Ideis, s-a încheiat duminică, pe 8 octombrie, cu o retrospectivă a celor mai importante momente trăite în ultimul an de adolescenții implicați în proiect și de artiștii care le-au devenit traineri și mentori.

În sala Teatrului Apollo 111, bucureștenii au văzut în premieră spectacolul Posibil/ Imposibil – una dintre cele două producții realizate de liceeni în cadrul programului care a reunit patru dintre cei mai importanți piloni ai Ideo Ideis, într-o experiență rotundă de învățare.

Episodul pilot a debutat cu o serie de capsule de teatru și film organizate în Bârlad, Bistrița, Craiova, Roman, Roșiorii de Vede, Sfântu Gheorghe, Tulcea și Zalău. Peste 200 de adolescenți din cele 8 orașe au întâlnit în orașele lor artiști din lumea teatrului și a filmului, care le-au oferit premisele necesare unui proces de dezvoltare continuă prin intermediul artei. 20 dintre liceeni au fost selectați pentru participarea la Tabăra de creație unde, alături de regizoarele Mara Oprea și Alma Buhagiar, au produs un spectacol de teatru și un film de mediu-metraj. Ambele producții au avut la bază scenarii scrise de Victor Morozov, inspirate din concluziile a peste 240 de interviuri realizate de adolescenți în comunitățile lor.

Cele două produse culturale au fost prezentate în luna august în cadrul Ideo Ideis Laboratorul din Alexandria. Aventura a continuat cu participarea adolescenților la Festival, unde și-au prezentat creațiile în fața colegilor de generație și au avut parte de 7 zile intense de training și mentorat. Duminică seară, aventura lor s-a încheiat cu o prezentare a spectacolului de teatru la București, în cadrul unui eveniment de tip show-case, la care au fost invitați să ia cuvântul o parte dintre specialiștii implicați în procesul lor de creștere din ultimul an.

„Am mare încredere în această generație. Sunt tineri care îți aduc aminte ce înseamnă pasiunea și iubirea pentru teatru. Pentru că atunci când iubești uiți de tine și te dăruiești spre acel ceva pe care îl iubești. Știu că noi avem în mentalul colectiv expresia <<uite cum minte, trebuie să se facă actor/actriță>>, dar e nedrept. Tinerii aceștia își caută sensul, au curaj să caute adevărul din ei și din ceilalți prin ceea ce fac.’’, a subliniat în cadrul evenimentului final actrița Andreea Vasile, mentor la cea de-a 18-a ediție Ideo Ideis Festivalul.

„Cred că este important să înțelegem că implicarea în toate aceste activități născute din artă sau din iubirea pentru artă (teatru, film, dans, pictură, sculptură) nu ne obligă să devenim artiști. Dacă ești preocupat de aceste lucruri în liceu, nu înseamnă că automat vei deveni regizor, actor, dansator, pictor, scenograf. Înseamnă că vei învăța niște tehnici care te vor ajuta mai departe, în orice domeniu ai lucra, să își reglezi emoțiile, să poți vedea o situație din mai multe unghiuri, să fii deschis în găsirea soluțiilor, să te cunoști mai bine. Iar Ideo Ideis face toate aceste lucruri la un nivel profesionist. Ideo Ideis te pregătește să devii un adult asumat și responsabil.’’, a explicat Andreea Lupescu, invitată să le vorbească celor prezenți despre importanța promovării inițiativelor de acest gen, din perspectiva ei de jurnalist cultural.

Printre profesioniștii care au luat cuvântul duminică seară s-au numărat și Vlad Ionuț Popescu – actor, alumn Ideo Ideis, reîntors în proiect ca trainer de teatru, Silvia Ciubotaru – coordonatoarea Laboratorului din Alexandria, Liviu Romanescu – directorul Ideo Ideis Festivalul, și Ana Fierăscu – managerul proiectului #experiențaIdeoIdeis.

Mediu-metrajul realizat de adolescenți în Tabăra de creație din vară va fi disponibil pentru vizionare în curând, pe pagina dedicată proiectului.

Lasă un comentariu