Skip to content Skip to footer

Expoziția colectivă, ”Treasury of forgotten places”, în display până pe 25 martie la AnnArt Gallery

AnnArt Gallery găzduiește, în perioada 28 februarie – 25 martie 2023, expoziția ”Treasury of forgotten places”, născută în urma unei rezidențe de artă în județul Bihor, initiață de creatorul de modă Dorin Negrău.

Având ca scop principal conservarea patrimoniului unei lumi arhaice, ilustrând astfel frumosul firesc al vieții simple, expoziția reunește operele mai multor tineri artiști. Șase artiști, exponenți ai secției pictură a Universității de Artă și Design de la Cluj, au creat lucrări, pornind de la motivele tradiționale ale zonei, pe care le-au transpus într-o variantă actuală. În lucrările lor, Ioana Olăhuț, Anca Bodea, Arthur Hengeli, Călin Dumitrașcu, Robert Andacs și Taisia Corbuț îmbină, sub același concept expozițional, o lume arhaică, inspirată de tradiții etnografice cu una modernă, în căutările lor de formă și culoare.

“Anul trecut, chiar cam pe la început de primăvară, am reluat legătura cu Dorin Negrău, ale cărui creații într-ale modei le știam și le apreciam demult, dar pe care l-am regăsit, de data aceasta, într-o altă ipostază. M-a făcut curioasă trupa de la Cultură`n Șură, care tocmai susținuse un spectacol de teatru, la el în bătătură, la Centrul de Conectare la Viața Simplă, la casa bunicilor săi din Husasău de Tinca, Bihor. Am găsit un loc în care Dorin îngrijește cu multă atenție un patrimoniu local recuperat și prețuit și pe care îl revitalizează ca centru al comunității, prin evenimentele culturale, pe care le inițiază. Nu ne-a luat mult până să stabilim o primă rezidență artistică, pentru care am propus o listă de participanți, de la mine din bătătură de data aceasta, colegi și absolvenți ai secției de pictură a Universității de Artă și Design Cluj-Napoca. Artiști tineri și foarte promițători, pe care eu și colega Anca Bodea i-am avut ca studenți la un moment dat, al căror parcurs îl urmărim cu încântare și pe care îi invităm cu multă curtoazie să ni se mai alăture, din când în când, în proiectele pe care le derulăm, pentru că ne place arta pe care o fac.

Împreună, am încercat să vedem cum ne raportăm la acest loc nou apărut pe hartă. Când mergi într-o rezidență, mai ales una gândită pentru un grup mai mare de artiști, îți părăsești temele, schițele și modurile de a face lucrurile în atelier, abandonezi confortul previzibil și eficient al muncii planificate, etapizate. Pornești într-o călătorie de aprehensiune și apropriere a unui nou teritoriu, parcurgi cu privirea alertă a unui copoi de vânătoare spațiile naturale, alcătuirile arhitecturale, oamenii locului și cutumele de relaționare, obiectele create, aranjate, uitate… Înarmat doar cu filtrele personale, prin intermediul cărora percepi realitatea, și cu grila de lectură pe care o aplici lumii, o plasă pescărească cu ochiuri foarte mici, care extrage din ceea ce te înconjoară un dram de semnificație. Parcurgi vigilent conturul lucrurilor, în speranța că vei găsi ceva care să te rețină, să te emoționeze, să te intrige, ca într-o vânătoare de comori imprevizibilă. Suficient de mult, încât să îi faci loc în panoplia subiectelor și temelor tale, să îi dedici câteva ore/zile/săptămâni de atenție și să te apuci să cari după tine șevalete improvizate și sticle incerte cu solvenți.

Aceasta a fost aventura noastră, în spațiul viu al Centrului de Conectare la Viața Simplă, pe care am pornit-o cu intenția de a spune ceva despre lucrurile descoperite în Husasău de Tinca, Bihor, precum și despre noi și arta noastră, despre zona de suprapunere temporară a acestor două lumi, ca într-o inferență bine temperată. O parte din produsele acestui proces de descoperire și recontextualizare sunt expuse în cadrul expoziției ”Treasury of Forgotten Places”, Annart Gallery (Strada Andrei Mureșanu, nr 1), până pe 25 martie 2023.” – Ioana Olăhuț – curator al expoziției.

Lasă un comentariu