Skip to content Skip to footer

F-SIDES Cineclub, la Timișoara pentru sezonul #4 cu tematica „Flip the Script!”

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

Flip the Script! este titlul sezonului 4 și pornește de la ideea rescrierii sau recitirii canonului literar, acest instrument subiectiv și limitativ de evaluare a valorii unei opere literare, care omite să includă sute de ani de creație a scriitoarelor.

Publicul timișorean este invitat, așadar, să participe miercuri, 24 mai, la proiecția primului film din sezon proiectat în oraș, Losing Ground (regia: Kathleen Collins, 1982), de la ora 20:30, la Cinema Victoria, Strada Ciprian Porumbescu 2, Timișoara 300425.

Pentru proiecția din 24 mai a fost invitată autoarea Ilinca Mănescu, al cărei text va fi disponibil pe Scena9.ro și va putea fi audiat înainte de proiecție, în sala de cinema.

Selecția de film este realizată încă din primul sezon, de Georgiana Vrăjitoru.

 

„Selecția de anul acesta își propune să redea o serie de teme culturale universale din unghiuri mai puțin obișnuite, care contrazic sau lucrează în jurul scenariilor-sursă. Ea se concentrează pe posibilitățile limbajului cinematografic de a-și însuși, dar și de a contesta sau deturna (uneori în același text) discursuri, perspective sau procedee de reprezentare din literatură. Conceptul dialogului dintre scriitura audiovizuală și cea literară caută să interogheze, totodată, modul de formare și de întrebuințare a canoanelor în fiecare dintre medii.” – Georgiana Vrăjitoru, curator

Informații despre filmul din 24 mai, Losing Ground (regia: Kathleen Collins, 1982):

Unul dintre primele lungmetraje de ficțiune semnate de o cineastă afro-americană, filmul independent Losing Ground este povestea unei căsnicii în criză. Sara (Seret Scott) predă filozofie la New York City College și scrie o lucrare despre istoria experienței extatice în artă și religie. Tematica și estetica filmului-în-film se extind discret asupra intrigii principale și iluminează esența tensiunilor dintre Sara și Victor. Evocarea figurii Salomeei aduce cu sine, totodată, o posibilă soluție impasului teoretic din cercetarea Sarei. Distribuit în cinematografe abia în 2015, la decenii după moartea prematură a lui Collins în 1988, Losing Ground se remarcă prin umorul său dezinvolt și forma sa proaspătă.

Tot la Timișoara, pe parcursul anului 2023, vor mai avea loc alte trei programe realizate cu sprijinul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii:

  • F-SIDES Chapters va fi lansat în luna iulie, fiind un program educațional prin film, dedicat adolescenților sub forma unei serii de întâlniri în cerc restrâns. Adolescenții parcurg în cadrul acestor întâlniri o curriculă ce introduce principalele concepte din studii de gen, pornind de la filmele vizionate.

Apelul de participare pentru adolescenți va fi lansat în iunie.

  • Retrospectiva Marguerite Duras – în încheierea sezonului dedicat intersecției dintre film și literatură, cineclubul F-SIDES aduce în atenția publicului timișorean o scriitoare și regizoare europeană care a avut un parcurs inovator în ambele domenii și care a influențat generații întregi de noi regizori.
  • Discuție despre gender mainstreaming în proiecte culturale, cu focus pe modalitățile de introducere a dimensiunii de gen în organizarea programelor culturale. Vor fi invitați în dezbatere profesioniști din industrii creative, organizatori de evenimente și manageri culturali.

Lasă un comentariu