Skip to content Skip to footer

„Fake News: Art, Fiction et Mensonge”, expoziție curatoriată de jurnalistul Laurent Bigot, în ianuarie la ARCUB

În parteneriat cu Primăria Municipiului București – Centrul Cultural al Municipiului București, Institutul Francez din România prezintă expoziția „Fake News: Art, Fiction et Mensonge”, deschisă publicului până în data de 26 ianuarie la ARCUB – Sala Cafenea.

Expoziția va fi vernisată marți, 17 ianuarie, la 18.30, la ARCUB, în prezența curatorului Laurent Bigot, care va deschide evenimentul cu o prezentare în limba franceză.

Laurent Bigot este jurnalist și director al École publique de journalisme de Tours (EPJT). Este evaluator pentru International Fact-Checking Network (IFCN), cu sediul la Institutul Poynter, din Florida. Autor al unei teze de doctorat pe tema fact-checking, a publicat prima sa carte „Fact-checking vs Fake News. Vérifier pour mieux informer” (Éditions INA, 2019).

Fake News: artă, ficțiune, minciună este concepută și realizată de Centre pour l’éducation aux médias et à l’information (CLEMI) operator al Ministerului francez al educației. Expoziția este prezentată pentru prima dată în România, la ARCUB, Sala Cafenea, unde se poate vizita până în data de 26 ianuarie, zilnic, între orele 12:00-20:00.

Este vorba despre un total de 9 panouri față-verso ce aparțin mai multor artiști din diverse colțuri ale lumii. În cadrul expoziției, fiecare artist, în felul său, ne vorbește despre rolul mass-media, internet, rețelele sociale, fluxul tot mai mare de informații și imagini.

Artiștii invitați pun sub semnul întrebării omniprezența mass-media, care, de fapt, are puterea de a ne modela viziunea asupra lumii. Ne provoacă să ne distanțăm de acest conținut, care ne hrănește zi de zi, până la saturație.

Rolul artei ar putea fi și acela de a ne însoți și a ne echipa pentru a privi lumea altfel, ne-ar putea proteja de posibilele noastre derapaje. Unul dintre expozanți, artistul spaniol Joan Fontcuberta, realizează, fără să o spună, fotografii cu peisaje sublime, dar false, pentru a testa credulitatea publicului. Depinde de fiecare dintre noi să aflăm dacă aceste tărâmuri există și dacă ele sunt produsul unui software. Munca mea este ca un virus pe care îl inoculez pentru a genera anticorpi… Nu știu de cât timp este nevoie pentru ca oamenii să fie vaccinați (Joan Fontcuberta). Să inoculezi virusul falsului pentru a dezvălui adevărul… o misiune extraordinară pentru un artist!

Lasă un comentariu